Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης.
Σε αυτό το ύψος θα φθάσουν τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό του επόμενου χρόνου το τελικό σχέδιο του οποίου κατατίθεται αύριο στην Βουλή.
Κι αυτό προκειμένου το έλλειμμα να μειωθεί από τα 22 στα 17 δις ευρώ όπως προβλέπεται στο μνημόνιο. Η τρόικα επιμένει πως πρέπει να υπάρχει ένα μεγάλο «μαξιλάρι» ασφαλείας γιατί γνωρίζει πως σε καθεστώς βαθιάς ύφεσης τα μέτρα δεν θα αποδώσουν στο σύνολο τους κάτι που παρατηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό και εφέτος.
Επίσης η τρόικα δεν αποδέχθηκε το αίτημα της ελληνικής πλευράς για επιμερισμό της αρνητικής επίπτωσης από την αναθεώρηση σε δύο ή τρία έτη και επιμένει σε ένα πακέτο γενναίων περικοπών στο Δημόσιο.
Έτσι χθες αργά το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε από τις Βρυξέλλες πως «θα τηρήσουμε απόλυτα τους στόχους του 2011» και ότι «θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση».
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τα τελευταία 24 ώρα ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει ζητήσει από τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση να προχωρήσουν σε περαιτέρω περικοπές λειτουργικών και καταναλωτικών δαπανών.
Τα τελικά δεδομένα του προϋπολογισμού αναμένεται να «κλειδώσουν» σήμερα το πρωί στην καθοριστική σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας.
Η δημοσιονομική προσαρμογή θα στηριχθεί στο «κορμό» των μέτρων του προσχεδίου τα οποία είχαν κοστολογηθεί στα 9,15 δις ευρώ. Όμως σε πολλά από αυτά και κυρίως στα φορολογικά μέτρα όπως η φορολόγηση των αυθαιρέτων , το τέλος διατήρησης αυθαιρέτων και η περαίωση ο πήχης των προσδοκώμενων εσόδων θα μπει πιο χαμηλά και έτσι το συνολικό πακέτο θα περιοριστεί κάτω από τα 8 δις .
Έτσι θα προστεθούν νέες παρεμβάσεις κυρίως στο σκέλος των δαπανών που θα «αγγίξουν» τα 4 δις ευρώ.
Για την περιστολή της «σπατάλης» όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζονται οι ακόλουθες παρεμβάσεις:
-Μείωση αποδοχών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ είτε με την επιβολή πλαφόν είτε με τον περιορισμό των πρόσθετων απολαβών στο 10% του βασικού μισθού. Επίσης θα περιοριστεί ο αριθμός των εργαζομένων μέσω μετατάξεων και προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου.
-Από το υπουργείο Υγείας θα εξοικονομηθούν 840 εκατ. ευρώ.
-Οι περικοπές στην φαρμακευτική δαπάνη τω ταμείων υπολογίζονται στο 1,5 δις ευρώ.
-Θα ψαλιδιστούν οι επιχορηγήσεις των συγκοινωνιακών φορέων.
-Θα καταργηθούν ανενεργοί οργανισμοί με υψηλά λειτουργικά κόστη.
-Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα περικοπεί κατά 300 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.
-Απ΄ όλα τα υπουργεία έχουν ζητηθεί πρόσθετες περικοπές λειτουργικών και καταναλωτικών δαπανών που κατά περίπτωση μπορεί να φθάσουν και το 15%.
-Από την πλήρη εφαρμογή του Καλλικράτη η εξοικονόμηση πόρων αναμένεται να ξεπεράσει τον αρχικό στόχο των 500 εκατ. ευρώ.
-Δεν πρόκειται να ανανεωθούν οι συμβάσεις που λήγουν στο ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων στον προϋπολογισμό θα συμπεριληφθεί η αύξηση του μεσαίου συντελεστή Φ.Π.Α από το 11% στο 13% με παράλληλη μετάταξη κάποιων αγαθών που θεωρούνται πολυτελείας από το 11% στο 23% με στόχο έσοδα 1 δις ευρώ εντός του 2011.
Όσον αφορά τώρα στα πρόστιμα στα αυθαίρετα και στα τέλη στους ημιυπαίθριους χώρους οι στόχοι που προβλέπονται στο προσχέδιο για έσοδα 500 και 600 εκατ. ευρώ αντίστοιχα αναμένεται να περιοριστούν.
Επιπλέον από την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις υπολογίζονται έσοδα της τάξης του 1 δις ευρώ.
Στο μέτωπο των αντικειμενικών αξιών αυτές τις ημέρες συγκροτούνται οι κατά τόπους επιτροπές που θα προσδιορίσουν τα ποσοστά αναπροσαρμογής τους και σύμφωνα με πληροφορίες θα τεθούν σε εφαρμογή από τον Ιούνιο του 2011.
Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου