Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισσαβώνα

Στη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που συγκαλείται στη Λισαβόνα στις 19 και 20 Νοεμβρίου, τα σημαντικότερα θέματα της ατζέντας είναι τα ακόλουθα:


-Στρατηγικό δόγμα: Έπειτα από 11 χρόνια, οι 28 ηγέτες αναθεωρούν το στρατηγικό δόγμα της Συμμαχίας και ορίζουν το νέο της «όραμα» για την προσεχή δεκαετία, αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σχέση της με τους στρατηγικούς της εταίρους: τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία και την Ιαπωνία.


Το σχετικό έγγραφο επαναβεβαιώνει τη θεμελιώδη υποχρέωση της Συμμαχίας στη συλλογική άμυνα και στην προστασία του εδάφους των ΝΑΤΟϊκών μελών, επισημαίνει την ανάγκη στρατιωτικής αναπροσαρμογής της Συμμαχίας, προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπίσει τις απειλές του 21ου αιώνα, ενθαρρύνει τη συνεργασία στο αμυντικό πεδίο και δηλώνει την ετοιμότητα του ΝΑΤΟ να αναλαμβάνει αποστολές εκτός των ορίων του.


-Πυραυλική άμυνα: Η ικανότητα της Συμμαχίας να προστατεύσει τα μέλη της στην Ευρώπη από ενδεχόμενη πυρηνική επίθεση από τρίτες χώρες (όπως το Ιράν) απαιτεί μια σχετική επένδυση ύψους 147 εκατ. ευρώ.


Όπως ανέφερε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ πρόσφατα, το κόστος αυτό θα κατανεμηθεί στα 28 μέλη, ενώ προσκαλείται να λάβει μέρος στο νέο εγχείρημα και η Ρωσία.


Η Τουρκία αρνείται να κατονομαστεί το Ιράν ως χώρα ενδεχόμενης απειλής, ενώ δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια απάντηση της Ρωσίας στη σύνοδο της Λισαβόνας.


-Αφγανιστάν: Η Συμμαχική αποστολή στο Αφγανιστάν ήταν η πρώτη επιχείρηση εκτός των ΝΑΤΟϊκών ορίων που έλαβε χώρα. Έπειτα από 7 χρόνια που ανέλαβε το ΝΑΤΟ την αποστολή της ISAF, οι 28 ηγέτες θα συζητήσουν τη σταδιακή απόδοση της ευθύνης ασφαλείας στις Αφγανικές αρχές μέχρι το τέλος του 2014 και τη σταδιακή αποχώρηση της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης από τη χώρα.


- Περικοπές στις αμυντικές δαπάνες: Στα επίχειρα της οικονομικής κρίσης από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ασκείται πίεση για μείωση των κονδυλίων που αναφέρονται στην άμυνα.


Ειδικότερα προτείνεται η συρρίκνωση αλλά και η κατάργηση ορισμένων από τα περίπου 20 στρατηγεία και κέντρα διοίκησης που βρίσκονται εγκατεστημένα στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Βρετανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Τουρκία και τις ΗΠΑ, η μείωση του προσωπικού από 13.000 σε 8.500 υπαλλήλους, καθώς και η κατάργηση ορισμένων από τις ΝΑΤΟϊκές υπηρεσίες που έχουν εγκατασταθεί σε 14 χώρες για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων προγραμμάτων.


-Πυρηνικός αφοπλισμός: στην κατεύθυνση μείωσης του πυρηνικού εξοπλισμού, οι ηγέτες θα επισημάνουν ότι για όσο διάστημα υπάρχουν πυρηνικά όπλα στον κόσμο, το ΝΑΤΟ θα εξακολουθήσει να διατηρεί πυρηνικό οπλισμό.


Ωστόσο, ορισμένες κυβερνήσεις υπό την πίεση της Γερμανίας ζητούν να συζητηθεί το θέμα της ύπαρξης αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη, που βρίσκονται αποθηκευμένα στη Γερμανία και τη Βρετανία.


Το θέμα επανήλθε μετά από την πρόσφατη συμφωνία (που δεν έχει επικυρωθεί) ΗΠΑ - Ρωσίας, για τη μείωση των εγκατεστημένων στρατηγικών όπλων μακρού βεληνεκούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: