Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του



«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 9 με τίτλο :


«Νέα Δημοκρατία: ήταν προαποφασισμένα τα πρόσθετα μέτρα»


Προειλημμένα από την κυβέρνηση θεωρούν στη Ν. Δ. πως ήταν τα νέα μέτρα, τα οποία αναμένεται να επιβάλλει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση. Όπως υπενθυμίζει ο τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος Χρ. Σταϊκούρας, μόλις δύο ημέρες πριν από το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο υπ. Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είχε σπεύσει να διαψεύσει δημοσίευμα του πρακτορείου Dow Jones σχετικά με τη λήψη νέων μέτρων ύψους 4,5 δις ευρώ με τον Προϋπολογισμό του 2011, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού και στο μνημόνιο, τα 9,1 δις ευρώ, είναι μέτρα αρκετά. Μάλιστα, ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε πως όλα αυτά που έχουν ακουστεί για παραπάνω μέτρα, π. χ. αν είναι 4 δις ευρώ κ. λ. π. δεν ισχύουν. Ωστόσο, δυο μέρες μετά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο γ. γ. του υπ. Οικονομικών Δημήτρης Γεωργακόπουλος σημείωσε για το 2011 πως ο στόχος παραμένει η μείωση του ελλείμματος στο 7,6% και προσδιόρισε την πρόσθετη προσαρμογή που θα απαιτηθεί στα 4 δις ευρώ. Είχε προηγηθεί και η αναδίπλωση του κ. Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο οποίος και ξεκάθαρα τόνισε πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σέβεται πλήρως τους στόχους του 2011, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «σκοπεύουμε να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα». Είναι λοιπόν, σαφές, όπως επισημαίνει και ο κ. Σταϊκούρας, πως για μια ακόμα φορά το ΠΑΣΟΚ, άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα πράττει μετεκλογικά………….(το άρθρο συνεχίζεται)


Από τη στήλη «Πολιτική / Οικονομία » της


«ΒΡΑΔΥΝΗΣ» σελ. 3 με τίτλο :


«13 δις ο εφιάλτης για το 2011 – Μέσω νέου Μνημονίου»


Νέα σκληρότερα μέτρα φέρνει το νέο Μνημόνιο για το 2011, τα οποία θα πλήξουν μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και γενικότερα όλους τους Έλληνες. Τα μέτρα αυτά θα παρθούν «μια και έξω» και όχι σε…δόσεις, προκειμένου να «αποσβεστούν» μέσα στο 2011 οι πρόσθετες δημοσιονομικές υποχρεώσεις ύψους 4 δις ευρώ που προέκυψαν από την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 στο 15,4% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι ο Προϋπολογισμός που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, θα προβλέπει πρόσθετη προσαρμογή ύψους 4 δις ευρώ, έτσι ώστε το έλλειμμα να περιοριστεί στα 17 δις ευρώ αντιπροσωπεύοντας ποσοστό 7,6% του ΑΕΠ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα 9,1 δις ευρώ που προβλέπονται στο Μνημόνιο…. (το άρθρο συνεχίζεται με αναλυτικά στοιχεία…)


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του


«ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΤΥΠΟΥ» {Ρίζου} σελ. 7 με τίτλο :


«Ν. Δ. : «Όχι στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων»»


Η Ν. Δ. δεν θα δεχθεί απολύσεις στον δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ. Αυτή ήταν η κατηγορηματική δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Ν. Δ. Πάνου Παναγιωτόπουλου κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, με αφορμή τη συζήτηση που έχουν ανοίξει κυβερνητικά στελέχη για το ενδεχόμενο των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Χαρακτηριστικά, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε: «Τα σπασμένα των αστοχιών της κυβερνητικής πολιτικής δεν θα τα πληρώσουν οι εκατοντάδες χιλιάδες οικογενειών που θα οδηγηθούν με τις απολύσεις σε οικονομικό θάνατο». Ο εκπρόσωπος της Ν. Δ. κατακεραύνωσε τις πρακτικές του ΠΑΣΟΚ , το οποίο επί 20ετία φόρτωσε το Δημόσιο με ρουσφετολογικές προσλήψεις, λέγοντας: «ΟΙ αρχιτέκτονες του πελατειακού κράτους θα εμφανιστούν σήμερα ως εγγυητές της εξυγίανσης; Αυτοί που ανανέωναν τις συμβάσεις των εργαζομένων παραμονές των εκλογών; Αυτοί που δημιούργησαν τις πράσινες κλαδικές; Αυτοί που έβαζαν στην κατάψυξη υπαλλήλους επειδή αρνούνταν να γραφτούν σε κλαδικές;» Τέλος ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι η θέση της Ν. Δ. για την εξυγίανση του δημόσιου τομέα είναι «για κάθε πέντε συνταξιούχους, που προσλαμβάνονται, να προσλαμβάνεται ένας»… (Το άρθρο συνεχίζεται)


Από την 1η σελίδα της


«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» με τίτλο :


«ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ- Δείγμα ωριμότητας»


Ηαπόφαση της Βουλής για την υπόθεση του Βατοπεδίου δείχνει ότι επιτέλους πολλά μέλη της δεν λειτουργούν ως κομματικό «κοπάδι». Πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν κατά συνείδηση, με βάση τα πραγματικά στοιχεία της υπόθεσης και χωρίς να επηρεασθούν από τα κομματικά κέντρα που κατασκεύασαν κατηγορίες. Πρόκειται για δείγμα ωριμότητας που πρέπει να μας υπενθυμίσει ότι όλοι, οι πολιτικοί, η δικαιοσύνη, τα μέσα ενημέρωσης, οφείλουμε να εξετάζουμε παρόμοιες υποθέσεις με ψυχραιμία και αντικειμενικότητα. Όσο για το πρωθυπουργικό επιτελείο, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό εφεξής στον χειρισμό τέτοιων υποθέσεων, προκειμένου να μην οδηγηθεί και σε νέο φιάσκο.


Από την 1η σελίδα της


«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» με τίτλο :


«Για το Πολυτεχνείο που ζούμε σήμερα…»


Χιλιάδες Αθηναίοι, οι πιο πολλοί χωρίς κομματικές ταμπέλες, αλλά με σημαία τα συνθήματα εναντίον του Μνημονίου, της κυβέρνησης και της ανεργίας, ακολούθησαν φέτος την πορεία του Πολυτεχνείου. Δυναμικοί και θυμωμένοι οι νεότεροι, παρέμεναν στους δρόμους ακόμα και μετά την πορεία. «Ήρθα, όχι για το Πολυτεχνείο – μνημείο, αλλά για το Πολυτεχνείο που ζούμε σήμερα. Τότε ο εχθρός ήταν διακριτός», λέει ο νεαρός της φωτογραφίας που δημοσιεύει η εφημερίδα. (αναλυτικό ρεπορτάζ στις σελίδες 22, 35 της εφημερίδας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: