Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του
«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 7 με τίτλο :
«Διπλό «κοινωνικό συμβόλαιο» προτείνει ο Σαμαράς»
Την ανάγκη να υπάρξει άμεσα αλλαγή μίγματος της οικονομικής πολιτικής που προωθεί η κυβέρνηση, επισήμανε ο Αντώνης Σαμαράς, ξεκαθαρίζοντας πως η «ασφυξία» στην οικονομία μπορεί και πρέπει να χαλαρώσει με τα κατάλληλα αναπτυξιακά μέτρα, κάτι που φάνηκε να είναι εφικτό και από την πολιτική που ακολούθησε η Ιρλανδική κυβέρνηση. Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πρότεινε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με δύο πτυχές και μία συνισταμένη, όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Ένα κοινωνικό συμβόλαιο με τους επιχειρηματίες και ένα με τους εργαζόμενους, με στόχο την άμεση και μακροχρόνια ανάκαμψη. «Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα της ανάπτυξης», δήλωσε ο κ. Σαμαράς επισημαίνοντας πως η ανάπτυξη και μόνο μπορεί να μας βγάλει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της υπερχρέωσης. «Άλλος δρόμος δεν υπάρχει , πολύ περισσότερο που σήμερα φάνηκαν ήδη τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής». Ο Αντώνης Σαμαράς έχοντας ως στόχο την τόνωση ης αγοράς και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών οι οποίοι καθημερινά πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με τα «λουκέτα» προτείνει συγκεκριμένα μέτρα όπως είναι η ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση. ΣΕ αυτή τη λογική, στην ομιλία του, επισήμανε την ανάγκη της μείωσης των φορολογικών συντελεστών κερδών και εισοδημάτων, τη σταδιακή μείωση του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ δεσμεύτηκε για φορολογικά κίνητρα για τις νέες επενδύσεις. Έκανε λόγο, δηλαδή, για ένα στοχευμένο επενδυτικό νόμο σε τομείς όπου η Ελλάδα έχει κλαδικά, ανταγωνιστικά δύο πλεονεκτήματα. «Έναν επενδυτικό νόμο που θα βασίζεται –επιτέλους- σε φορολογικά κίνητρα, αντί για επιδοτήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο Αντώνης Σαμαράς πιστεύει πως με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές θα αντληθούν περισσότερα και όχι λιγότερα φορολογικά έσοδα, καθώς έτσι θα χτυπηθεί αληθινά η εισφοροδιαφυγή και θα διευρυνθεί πραγματικά η φορολογική βάση. Παράλληλα, με τις χαμηλότερες εργοδοτικές εισφορές, τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορέσουν να αντλήσουν μεγαλύτερα κεφάλαια, καθώς θα αυξηθούν οι θέσεις απασχόλησης και θα μειωθεί η μαύρη εργασία (το άρθρο συνεχίζεται με τις προτάσεις του προέδρου της Ν. Δ,, το παράδειγμα τη Ιρλανδίας κ. α. )
Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ » της
«ΒΡΑΔΥΝΗΣ» σελ. 10 με τίτλο :
«Επιμήκυνση του χρέους χάρη στην Ιρλανδία – Η εξέλιξη αποδεικνύει την ελλιπέστατη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, λέει η Ρηγίλλης»
Θετική για τη χώρα μας κρίνει η Νέα Δημοκρατία την παράταση της προθεσμίας της αποπληρωμής του χρέους έως το 2021, αρκεί να μην συνοδεύεται από συμφωνία για νέα επώδυνα μέτρα, και αρκεί να γίνουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές που θα δώσουν στην οικονομία τη δυνατότητα να αναπνεύσει… Παράλληλα όμως, η εξέλιξη αυτή, αποδεικνύει και την ελλιπέστατη διαπραγμάτευση που έκανε η ελληνική κυβέρνηση, όταν υπέγραφε τους όρους του Μνημονίου. Αυτή είναι η θέση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, όπως την εξέφρασε χθες, μιλώντας σε συνεργάτες του, ενώ την επίσημη θέση του κόμματος την εξέφρασαν οι δύο αναπληρωτές τομεάρχες Οικονομίας Νότης Μαρτάκης και Χρήστος Σταϊκούρας. Η επιμήκυνση όμως, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ν. Δ. οφείλεται κατά κύριο λόγο στην Ιρλανδία, αφού θεωρείται αμφισβητήσιμο το εάν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θα συναινούσαν σε μια τέτοια κίνηση μόνο για την Ελλάδα. Ο Αντώνης Σαμαράς το περιέγραψε γλαφυρά χθες το βράδυ, μιλώντας στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, λέγοντας ότι χάρη του βασιλικού (Ιρλανδίας) ποτίζεται και η γλάστρα (Ελλάδα)… (το άρθρο συνεχίζεται… )
Από τη στήλη «ΑΠΟ…ΚΟΜΜΑΤΑ» του
«ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΤΥΠΟΥ» {Ρίζου} σελ. 4 με τίτλο :
«Οι 8 αριθμοί νίκης του Αντώνη Σαμαρά»
Τι πέτυχε η Ν. Δ. στις δημοτικές εκλογές; Νίκη και ανοδική πρωτιά. Θεαματική μέσα σ ένα χρόνο, μοναδική για ηττημένο κόμμα. Απόψεις του Αντώνη Σαμαρά που επένδυσε με οκτώ πειστικούς αριθμούς την ομιλία του στους βουλευτές της Ν. Δ. Η διαφορά των 10,4 μονάδων μεταξύ ΠΑΣΟΚ- Ν. Δ. πέρυσι τον Οκτώβριο μειώθηκε στο 2%. Το ΠΑΣΟΚ έχει πλέον πανελλήνιο ποσοστό 34% και η Ν. Δ. 32%. Περίπου 10 μονάδες λιγότερες από τότε, ενώ η Ν. Δ. μόλις 1,5% έστω 2%. Το ανησυχητικό για το ΠΑΣΟΚ, τόνισε στους βουλευτές της Ν. Δ., είναι ότι τα δύο τρία του ελληνικού Λαού το καταψήφισαν, ενώ τα 2/5 των ψηφοφόρων δεν προσήλθαν στις κάλπες. Δεν ανταποκρίθηκαν στα προσκλητήρια και τα σκληρά διλήμματα κυβέρνησης, πρωθυπουργού, Κινήματος. Πέντε Περιφέρειες, κερδήθηκαν από καθαρούς μη διακομματικούς υποψηφίους της Ν. Δ., ενώ σε 4 άλλες ήττες , η νίκη του ΠΑΣΟΚ ήταν οριακή. Συνολικά η Ν. Δ. κέρδισε πρωτιές τώρα σε 32 από τις 54 Νομαρχίες πέρυσι. Βεβαίως η μεγάλη αποχή (μισή σε αριθμό από εκείνο του ΠΑΣΟΚ) και περσινών ψηφοφόρων της Ν. Δ. είναι ένα φαινόμενο – υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς- που αποτελεί σκληρή προειδοποίηση και για εμάς. Όχι μόνο για τα άλλα κόμματα.
Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του
«ΕΘΝΟΥΣ» σελ. 5 με τίτλο :
«Δυσοίωνες προβλέψεις της Κομισιόν – Εκτίναξη ανεργίας στο 15%»
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ανάπτυξη θα είναι και το 2011 αρνητική, στο -3%, ενώ το χρέος θα ξεπεράσει το 150%. Αποκλιμάκωση πληθωρισμού στο 2,2%. Η Ελλάδα θα είναι η χώρα της Ε. Ε. με τη μεγαλύτερη ύφεση και το 2011, η ανεργία αναμένεται να εκτιναχθεί στο 15% με περαιτέρω επιδείνωση το 2012, το δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει το 150% του ΑΕΠ και το δημοσιονομικό έλλειμμα από 9,6% το 2010, θα μειωθεί στο 7,4% το 2011. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα των ιδιαίτερα δυσοίωνων προβλέψεων που αφορούν την πορεία των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας για την τριετία 2010-2012, τις οποίες έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (το άρθρο συνεχίζεται με αποκαλυπτικά στοιχεία… )
Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου