Με την έγκριση του αιτήματος της Ιρλανδίας για ένταξη στο μηχανισμό στήριξης ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup. Το κοινό ανακοινωθέν για την έγκριση του αιτήματος της Ιρλανδίας φέρει τις «υπογραφές» τόσο των 15 χωρών μελών της Ευρωζώνης, όσο και του Ecofin. Για το ζήτημα ενημερώθηκαν οι χώρες της G7, ενώ την ικανοποίησή του για την απόφαση της ΕΕ εξέφρασε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν.
Ο αρμόδιος Επίτροπος Όλι Ρεν ανακοίνωσε πως η απόφαση αφορά τριετές πρόγραμμα στήριξης και το ύψος του δανείου θα αποφασιστεί στα τέλη του μήνα. Σύμφωνα με ανώτατη πηγή της ΕΕ, το ύψος της οικονομικής στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ θα κυμαίνεται μεταξύ 80 και 90 δισ. ευρώ.
Την συμφωνία επί της αρχής με την ΕΕ και το ΔΝΤ για ποσό κάτω των 100 δισ. ευρώ επιβεβαίωσε και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν, κάνοντας αναφορά στην παροχή ρευστότητας στις ιρλανδικές τράπεζες.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Όλι Ρεν, το πακέτο στήριξης θα αφορά τόσο τον τραπεζικό τομέα, όσο και την κάλυψη των αναγκών της γενικής κυβέρνησης. Το ανακοινωθέν επισημαίνει πως στόχο αποτελεί να επιστρέψει η Ιρλανδία σε έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2014.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μηχανισμός στήριξης της Ιρλανδίας θα ενεργοποιηθεί την άνοιξη του 2011. Η προσαρμογή για το 2011 θα φθάσει τα 6 δισ. ευρώ και συνολικά στην τετραετία τα 15 δισ. ευρώ.
Για τις αποφάσεις του Eurogroup πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των χωρών της G7, δηλαδή μεταξύ των ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Καναδά, Βρετανίας, Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Eurogroup και του Ecofin, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η Ιρλανδία πρέπει να αποδείξει ότι η βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι απαραίτητη για να προστατευθεί η σταθερότητα του ευρώ, εάν θέλει να επωφεληθεί
από το μηχανισμό.
Πάντως, στην ανακοίνωσή του, ο Όλι Ρεν έσπευσε να τονίσει ότι «η ενίσχυση στην Ιρλανδία παρέχεται, καθώς διασφαλίζει την οικονομική σταθερότητα της Ευρώπης».
Σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο, το κλιμάκιο Κομισιόν και του ΔΝΤ, που βρίσκεται στο Δουβλίνο θα συντάξει το κείμενο του Μνημονίου, έως το τέλος του μήνα, για ένα πρόγραμμα ενίσχυσης τριετούς διάρκειας.
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, εκτός του μηχανισμού στήριξης, ενδεχομένως συζητηθούν διμερή δάνεια, που θα διαπραγματευθούν από τις χώρες - μέλη της ΕΕ. Ήδη, η Βρετανία και η Σουηδία έχουν εκφράσει την προθυμία τους να εξετάσουν το ενδεχομενο σύναψης διμερών δανείων με την Ιρλανδία.
Νωρίτερα, το Λονδίνο είχε ανακοινώσει την ετοιμότητά του να στηρίξει την Ιρλανδία, καθώς η βιωσιμότητα της οικονομίας της είναι προς όφελος της Βρετανίας. Όπως δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, η βρετανική κυβέρνηση θα συμμετάσχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις για το μέγεθος της οικονομικής στήριξης που θα παρασχεθεί στο Δουβλίνο από τον μηχανικό στήριξης.
Το ζήτημα απασχόλησε το ιρλανδικό υπουργικό συμβούλιο, στη διάρκεια του οποίου ο υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν ζήτησε την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης και η κυβέρνηση κατέληξε στην υποβολή του αιτήματος για ένταξη στον μηχανισμό.
Νωρίτερα, σε δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας απέρριψε το ενδεχόμενο το δάνειο να αγγίξει τα 120 δισ. ευρώ, όπως αναφέρθηκε σε δημοσίευμα Κυριακάτικης εφημερίδας. Ο κ. Λένιχαν δήλωσε ότι το ποσό δεν θα φθάσει σε τριψήφιο αριθμό.
Υπενθυμίζεται ότι η ιρλανδική κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο λιτότητας 4ετούς διάρκειας, ενώ εκπρόσωποι της τρόικας βρίσκονται από την περασμένη Πέμπτη στο Δουβλίνο για διαβουλεύσεις.
Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου