Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του
«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 12 με τίτλο :
«Σαμαράς: Πειστική πρόταση άρσης του αδιεξόδου»
Τ ην πολιτική του πλατφόρμα για την ανάταξη της Οικονομίας και την άρση των αδιεξόδων που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς. Με άξονα τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, ο πρόεδρος της Ν. Δ. ανέλυσε την ολοκληρωμένη πρότασή του σε κομματική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας, στην πλατεία Κοτζιά. «Πάρτε για παράδειγμα τι συνεπάγεται ο κοινωνικός φιλελευθερισμός, ή κοινωνική οικονομία της αγοράς, σε μια χώρα με σοβαρότατη δημοσιονομική κρίση όπως η Ελλάδα. Δύο πράγματα: δημοσιονομική εξυγίανση και τόνωση της οικονομίας. Και τα δύο ταυτόχρονα και συνδυασμένα», ανέφερε ο πρόεδρος της Ν. Δ. «Αν κάνεις μόνο «δημοσιονομική εξυγίανση», τότε κινδυνεύει να διαλυθεί η οικονομία και θα αποσταθεροποιηθεί η κοινωνία συνολικά. Αν συμβεί αυτό, πολύ σύντομα θα παραλύσουν τα πάντα και δεν θα έχεις τι να εισπράξεις. Αν, από την άλλη πλευρά, κάνεις μόνο τόνωση της αγοράς, χωρίς σοβαρές δημοσιονομικές περικοπές, τότε θα επιτύχεις μια βραχυχρόνια άνοδο των εσόδων. Αλλά στην πρώτη δυσκολία τα ελλείμματα θα ξεφύγουν και πάλι. Αυτό ακριβώς έπαθε η Ελλάδα όλες τις προηγούμενες δεκαετίες», σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ………………
Ο κ. Σαμαράς, υπογράμμισε την ανάγκη δημοσιονομικής εξυγίανσης και τόνωσης της αγοράς: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όταν ανέλαβε, αρνήθηκε να κάνει το πρώτο. Διακήρυσσε τότε ότι δεν χρειάζονται μέτρα περικοπών. Τους το ζητάγαμε εμείς στη Βουλή, αλλά δεν μας άκουγε. Όταν βρέθηκε σε πανικό, αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία κατά 180ο μοίρες και έκανε μόνο το δεύτερο: Περικοπές παντού- χωρίς, ωστόσο να χτυπήσει τις πολλές σπατάλες που υπάρχουν στο ελληνικό κράτος. Και αύξηση εσόδων με φορο-επιδρομές – χωρίς να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή. Το αποτέλεσμα ήταν να παραλύσει η οικονομία, να βουλιάξει η αγορά, να πολλαπλασιαστούν τα λουκέτα και η ανεργία και να πατώσουν τα έσοδα. Η ύφεση απορροφούσε την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Επιμένουμε ότι για να αποδώσουν τα μέτρα, πρέπει να τονωθεί η αγορά, με μέτρα μηδενικού ή χαμηλού δημοσιονομικού κόστους. Ώστε να πάρει μπρος η οικονομία, να αρχίσει να παράγει εισόδημα για τους εργαζομένους, κέρδη για τους επιχειρηματίες, τζίρους για τις επιχειρήσεις. Ώστε να βρει το κράτος κάτι να φορολογήσει…
Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ » του
«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 12-13 με τίτλο :
«Κ. Καραμανλής: Στήριξε Σαμαρά, βλέπει μπλόφα Παπανδρέου»
Την εκτίμηση πως ο Γιώργος Παπανδρέου τελικά δεν θα πραγματοποιήσει την απειλή του και δεν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές εκφράζει ο Κώστας Καραμανλής, εκτιμώντας πως ο πρωθυπουργός με τον τρόπο αυτό προσπάθησε να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του και το εσωτερικό του κόμματός του. Στην πρώτη του ουσιαστικά παρέμβαση και σε μια
συζήτηση εφ όλης της ύλης που είχε μ το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, ο κ. Καραμανλής άνοιξε τα χαρτιά του εκφράζοντας την εκτίμηση πως η τακτική του Γιώργου Παπανδρέου να απειλήσει με πρόωρες εκλογές, δεν του απέδωσε…. ..
Από το γραφείο του στην πλατεία Μαβίλης ο κ. Καραμανλής εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα, τονίζοντας πως η Ν. Δ. θα πάει καλύτερα από ό,τι περίμεναν ακόμα και στη Ρηγίλλης καθώς εξέφρασε την εκτίμηση πως το κλίμα έχει αλλάξει αρκετά…
Ο Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στους εμπόρους έκλεισε ο ίδιος προσωπικά τα σενάρια που κυκλοφορούν κα ι τον ήθελαν να αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στη συνένωση της κεντροδεξιάς δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «το βιβλίο της αρχηγίας της Ν. Δ. έχει κλείσει για μένα»……………….…
«Τώρα προέχει να σωθεί η οικονομία, είναι πολύ νωρίς να μιλήσω αυτή τη στιγμή», δήλωσε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας όμως πως όταν μιλήσει, θα μιλήσει για όλους και για όλα…
Από την 1η σελίδα της
«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» με τίτλο :
«ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ- Ανασφάλειες και περιπέτειες»
Η απόφαση του πρωθυπουργού να θέσει ζήτημα εθνικών εκλογών προκαλεί ήδη σημαντική ζημιά. Η χώρα, και η κυβέρνηση, δεν έχουν καθόλου χρόνο για χάσιμο και θα έπρεπε όλοι να ασχολούνται νυχθημερόν με την περικοπή δαπανών και την υλοποίηση αλλαγών στο κράτος. Τώρα, όμως, όλοι ασχολούνται με τις δημοτικές εκλογές, αλλά και το αν και πότε θα γίνουν γενικές εκλογές. Ένας κρατικός μηχανισμός που ούτως ή άλλως αντιδρούσε, χώλαινε και αντιστεκόταν σε πολλές αλλαγές, τώρα περιέπεσε πάλι σε αφασία. Ο κ. Παπανδρέου, οι υπουργοί του και το κράτος ολόκληρο έπρεπε τώρα να ασχολούνται με τον αν η Ελλάδα θα πάρει τις επόμενες δόσεις από την τρόικα, και μόνο. Για άλλη μια φορά, κομματικοί υπολογισμοί και προσωπικές ανασφάλειες ηγετών βάζουν τη χώρα σε περιπέτεια.
Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου