Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του



«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 7 με τίτλο :


«Στήριξη Ν. Δ. στη μάχη κατά της Μέρκελ- Χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις γερμανικές προτάσεις και στέλνει μήνυμα στον πρωθυπουργό»


Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέδειξαν για μια ακόμα φορά το τεράστιο έλλειμμα αλληλεγγύης που υπάρχει στους κόλπους της. Η Ν. Δ. με ανακοίνωσή της μάλιστα επισημαίνει πως σε ώρες κρίσιμες για την ευρωπαϊκή οικονομία, γίνεται ακόμα πιο ορατή η έλλειψη αλληλεγγύης προς τις ασθενέστερες χώρες της ευρωζώνης, καθώς εκτιμά πως ένας μηχανισμός «διάσωσης» που εξαρχής πνίγει τα πιο αδύναμα μέλη με τη θηλιά των δυσβάστακτων επιτοκίων δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα. Ο Αντώνης Σαμαράς μάλιστα, ήταν ο πρώτος που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού στήριξης, ενός μηχανισμού ο οποίος είναι σαφές πως οδηγεί τα πιο αδύναμα κράτη της ευρωπαϊκής οικογένειας στη χρεοκοπία. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ανέκαθεν πίστευε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός που σήμερα ανέρχεται το 1% και πως τα κράτη – μέλη πρέπει σε ώρες κρίσιμες να σταθούν αλληλέγγυα το ένα στο άλλο. Οι τελευταίες λοιπόν εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει μια ισχυρή ηγεσία στην Ευρώπη, αφού στέφθηκε με αποτυχία η συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Ήδη ο κ. Σαμαράς εδώ και μήνες είχε ζητήσει από τον Γιώργο Παπανδρέου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, επισημαίνοντας σε δημόσιες παρεμβάσεις του αλλά και σε συναντήσεις που είχε με στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πως προέχουν τέσσερις αρχές: η αξιοπιστία, η αποτελεσματικότητα, η δημοσιονομική πειθαρχία και φυσικά η κοινωνική συνοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ρόμπεϊ στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα, ο κ. Σαμαράς είχε ξεκαθαρίσει πως είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην ιδέα της ελεγχόμενης χρεοκοπίας που πολλοί εμφανίζουν ως ουσιώδες στοιχείο στον υπό σύσταση μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό. … (το άρθρο συνεχίζεται…)


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του


«ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΤΥΠΟΥ» {Ρίζου} σελ. 7 με τίτλο :


«Ν. Δ. : «Ναι στη συναίνεση»»


Κοντά σε συναίνεση με την κυβέρνηση ως προς τα θέματα της οικονομίας, αλλά υπό όρους, φαίνεται να βρίσκεται η Ρηγίλλης. Απαραίτητη προϋπόθεση για μία τέτοια εξέλιξη, όπως λένε στη Ν. Δ., είναι η αλλαγή πολιτικής από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος. Βασικά σημεία στα οποία η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να συναινέσει ποτέ, είναι οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και η επιβολή νέων φοροεισπρακτικών μέτρων, ενώ αντίθετη – ειδικά σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία- εμφανίζεται και στην τακτική σύστασης αλλεπάλληλων εξεταστικών επιτροπών και ειδικά αυτής για την Οικονομία. Στη Ν. Δ. θεωρούν απαραίτητη την εκπόνηση ενός άμεσου σχεδίου αναπτυξιακής πολιτικής και τη λήψη μέτρων που θα ενισχύσουν την οικονομία, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας , θα διορθώσουν στρεβλώσεις της αγοράς και θα φέρουν νέες επενδύσεις. Μέσα σε ένα μόλις χρόνο, λένε στη Ρηγίλλης, η Ν. Δ. έχει επιδείξει εξαιρετικά συναινετικό πρόσωπο, έχοντας ψηφίσει περισσότερα από τα μισά νομοσχέδια που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή και σε καμία περίπτωση δεν υιοθέτησε τον τρόπο αντιπολίτευσης που άσκησε στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ του ‘όχι σε όλα». Ήδη χθες, κορυφαία στελέχη της Ν. Δ. κινήθηκαν με δηλώσεις τους στο πλαίσιο αυτό. (το άρθρο συνεχίζεται με τις δηλώσεις των στελεχών της Ν. Δ.


Από την 1η σελίδα της


«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» με τίτλο :


«ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ- Αυτό που συμφέρει»


Δεν είναι εύκολο να είσαι πολιτικός ηγέτης ο οποίος φοράει ταυτόχρονα δύο καπέλα, του προέδρου τΣοσιαλιστικής Διεθνούς και του πρωθυπουργού μιας χρεοκοπημένης χώρας που επιβιώνει με δανεικά. Μερικές φορές ο πρωθυπουργός ξεχνά πως μεγαλύτερη σημασία αυτή την ώρα έχουν ο ρεαλισμός, οι καλές σχέσεις με τους ισχυρούς της Ευρώπης και όχι οι ιδεολογικές του προτιμήσεις. Και είναι διαφορετικό στελέχη του κόμματός του να εκφράζονται επιθετικά κατά της Γερμανίας και άλλο να ξεκινάει ο ίδιος μια αντιπαράθεση μαζί της. Η Ελλάδα έχει αυτήν την στιγμή ανάγκη ισχυρών συμμάχων για να επιβιώσει και σε αυτήν την εθνική προσπάθεια είναι αναγκαίο να βάλουμε όλοι μας τις προσωπικές μας προτιμήσεις, ευαισθησίες κ. λ. π. , στην άκρη. Στον πόλεμο δεν αποκτάς εχθρούς για αμιγώς ιδεολογικούς λόγους και κάνεις μόνο αυτό που σε συμφέρει.


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του


«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 8 με τίτλο :


«Αύριο η καταιγίδα νέων μέτρων που έκρυβαν μέχρι τις κάλπες…»


Λίγα μόλις 24ωρα μετά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν θα υπάρξουν νέες επιβαρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους, η κυβέρνηση ανακοινώνει αύριο «πακέτο» πρόσθετων μέτρων, τα οποία θα ενσωματωθούν στο σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2011, που θα κατατεθεί στη Βουλή. Τη ρητή αυτή δέσμευση ανέλαβε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη συζήτηση για την ελληνική οικονομία στη συνεδρίαση του Eurogroup ενώ ο ίδιος αναχώρησε από τις Βρυξέλλες χωρίς να κάνει καμία δήλωση. Την αποκάλυψη έκανε χθες ο πρόεδρος της Ευρωζώνης Ζαν – Κλοντ- Γιούνκερ, χαιρετίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αναλάβει όλα τα μέτρα ώστε να καλυφθούν οι αποκλίσεις του 2010. Ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και θα εφαρμόσει όλα τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη των στόχων του μνημονίου. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο κ .Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι οι επιπρόσθετες προσπάθειες θα αφορούν τη μείωση δαπανών, αλλά και τη λήψη άλλων μέτρων (το άρθρο συνεχίζεται με αποκαλυπτικά στοιχεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: