Από τον "ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ"
Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟΥ
Αρχίζει σήμερα η αντίστροφη μέτρηση για τη λήψη νέων επώδυνων μέτρων από την κυβέρνηση, που θα επηρεάσουν μισθωτούς του Δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ) καθώς και εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
Τα περιεχόμενα των μέτρων «υπαγορεύουν»: α) η παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης στο σκέλος των εσόδων, β) τα δυσμενή στοιχεία που ανακοινώνει η Eurostat για υψηλότερο έλλειμμα το 2009 και το 2010 και γ) η τρόικα που καταφθάνει στην Αθήνα για να διαπιστώσει τη μέχρι τώρα εφαρμογή του μνημονίου προκειμένου να εγκρίνει την εκταμίευση της τρίτης δόσης (αρχές Δεκεμβρίου με 9 δισ. ευρώ) από το δά-νειο των 110 δισ. ευρώ.
Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση αναζητά 4 έως δισ. ευρώ επιπλέον, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν με την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη, δε θα περιλαμβάνουν μόνο περικοπές δαπανών, αλλά θα συνοδεύονται και από σειρά ρυθμίσεων, όπως:
* Μείωση αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων με νέο μισθολόγιο από 1-1-2011. Κόβονται και καταργού-νται 52 επιδόματα και δημιουργείται ένας νέος βασικός μισθός. Από την ενσωμάτωση των επιδομάτων θα προκύψουν μειώσεις από 5% έως και 25%. Για παράδειγμα όσοι έχουν σήμερα αποδοχές (βασικό +επιδόματα) μέχρι 1.300 ευρώ θα έχουν τη μικρότερη μείωση (5%), ενώ από το ύψος αυτό και πάνω οι μειώσεις κλιμακώνονται μέχρι και 25%. Οσοι πιάσουν δουλειά στο Δημόσιο από το 2011, θα ασφαλίζο-νται στο ΙΚΑ, χωρίς μονιμότητα, με μισθούς και συμβάσεις ιδιωτικού τομέα.
* Μείωση των υπεράριθμων υπαλλήλων από όλες τις ΔΕΚΟ, με ταυτόχρονη κατάργηση των κανονισμών προσωπικού και ενδεχόμενη άμεση περικοπή μισθών σε όσες είναι ζημιογόνες. Ο στόχος του 2010 για εξοικονόμηση ποσού 220 εκατ. ευρώ, ανεβαίνει στο 1 δισ. ευρώ για το 2011.
* Νέο εργασιακό: Η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη θα παρουσιάσει στην τρόικα το νέο νομοσχέδιο που ενσωματώνει τα όσα προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο για τις συλλογικές συμβάσεις. Ο νέος νό-μος θα προβλέπει ότι θα υπερισχύουν έναντι των κλαδικών οι επιχειρησιακές συμβάσεις. Στην πράξη ανοί-γει ο δρόμος όχι μόνο για πάγωμα, αλλά και για μειώσεις μισθών (κάτω και από τα όρια της Συλλογικής Σύμβασης) κυρίως για επιχειρήσεις που είναι σε δυσπραγία. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και οι ΔΕ-ΚΟ, όπως και οι τράπεζες, όπου πλέον κλείνουν οι πόρτες για κλαδικές συμβάσεις. Στο ίδιο νομοθέτημα θα περιλαμβάνεται και το ελαστικότερο ωράριο, με κατάργηση της υπερωριακής απασχόλησης από της 43 ως τις45 ώρες την εβδομάδα. Ενας εργοδότης θα μπορεί να το εφαρμόζει εντός 24 ωρών (με απλή και μόνο ενημέρωση του ΣΕΠΕ και με συνοπτικές διαδικασίες διαβούλευσης με τους εργαζόμενους). Από τις περι-κοπές δεν θα εξαιρεθεί ούτε το επίδομα ανεργίας.
Το πιο κρίσιμο είναι το θέμα των απολύσεων, όσων έχουν σύμβαση, ορισμένου ή αορίστου χρόνου στο Δημόσιο, σε Δήμους και σε δημόσιους οργανισμούς - ΔΕΚΟ. Οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί μέσα στην εβδομάδα. Συμβάσεις αορίστου χρόνου έχουν σήμερα πάνω από 100.000 υπάλληλοι στο στενό και ευρύτερο Δημόσιο τομέα.
Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου