Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Μακροχρόνιες επαφές Γ.Παπανδρέου - ΔΝΤ

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μεταδόθηκαν την Παρασκευή και επαναλήφθηκαν από τον τηλεοπτικό σταθμό “Mega”, αξιωματούχος του Δ.Ν.Τ. αποκαλύπτει ότι ο Γ. Παπανδρέου είχε επικοινωνία με τον επι-κεφαλής του Ταμείου, όχι μόνον στις αρχές Δεκεμβρίου, αλλά και πριν τον Οκτώβριο του 2009, όταν βρι-σκόταν ακόμη στην ντιπολίτευση.


Ύστερα από αυτά, τα ερωτήματα προς τον κ. Παπανδρέου πολλαπλασιάζονται και τον καλούμε να απα-ντήσει ευθέως και χωρίς περιστροφές:


Πρώτον: Αληθεύουν οι πληροφορίες ότι βρισκόταν σε διαβουλεύσεις με τον επικεφαλής του ΔΝΤ από τον καιρό που βρισκόταν στην αντιπολίτευση;


Δεύτερον: Αν ισχύει αυτή η πληροφορία, πώς ο Πρωθυπουργός από τη μία διαβεβαίωνε τους Έλληνες ότι “λεφτά υπάρχουν” και από την άλλη διαβουλευόταν με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, αλλά και πώς, ενώ δη-μόσια κατήγγελλε το ΔΝΤ, παρασκηνιακά συζητούσε μαζί του;


Τρίτον: Πότε ακριβώς είχε ληφθεί η απόφαση προσφυγής στο ΔΝΤ με δεδομένο ότι ο υφυπουργός Οικο-νομικών κ. Σαχινίδης, με συνέντευξή του στη ΝΕΤ, στις αρχές Μαΐου, έχει αποκαλύψει ότι το “ΔΝΤ ήταν η πρώτη επιλογή και η μόνη που υπήρχε από τις 5 Οκτωβρίου”, υπογραμμίζοντας πως “όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ τη διακυβέρνηση της χώρας διαπίστωσε ότι η μόνη επιλογή που είχε ήταν να προσφύγει στο ΔΝΤ”;


Στα ερωτήματα αυτά προστίθενται και σε εκείνα που, ήδη, έχει αναπτύξει η Νέα Δημοκρατία (21/2) αλλά παραμένουν αναπάντητα:


Πρώτον: Γιατί ο Πρωθυπουργός, ενώ συζητούσε μυστικά με τον κ. Στρος Καν, δημόσια αποπροσανατόλιζε τους Έλληνες λέγοντας (το Δεκέμβριο του 2009), ότι «τα σενάρια προσφυγής μας στο ΔΝΤ δεν υπάρχουν» και επιμένοντας (τον Ιανουαρίου του 2010), ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να προσφύγουμε στο ΔΝΤ»;


Δεύτερον: Γιατί ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, ενώ γνώριζαν την κατάσταση της Οικονομίας, φού-σκωσαν το έλλειμμα του 2009, αυξάνοντας τεχνητά τις δαπάνες και ακυρώνοντας μέτρα που είχαν δρομο-λογηθεί, όπως η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων;


Τρίτον: Γιατί, στη συνέχεια, καθυστέρησαν να πάρουν τα μέτρα που χρειάζονταν, παρόλο που ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντ. Σαμαράς τους ζητούσε να “ξεκολλήσουν, επιτέλους”;


Τέταρτον: Γιατί απαξίωναν την ελληνική οικονομία με τις δηλώσεις για επικείμενη “χρεοκοπία”, για “δι-εφθαρμένη χώρα”, για οικονομία που μοιάζει με τον “Τιτανικό”;


Πέμπτον: Γιατί ο Πρωθυπουργός δεν αναζήτησε πρώτα λύση μέσα στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, αλλά αποφάσισε να οδηγήσει συνειδητά τη χώρα στο ΔΝΤ;
 Έκτον: Γιατί, ενώ τον Ιούνιο του 2009, υποστήριζε ότι οι πρακτικές του ΔΝΤ «είναι επίσημες πράξεις, με τις οποίες ουσιαστικά κόβει το μέλλον της χώρας», και καταδικάζουν τη χώρα «στην υπανάπτυξη σε μόνι-μη βάση», επέλεξε παρασκηνιακά να προσφύγει στο ΔΝΤ;

Έβδομον: Γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν προχώρησε στην εξασφάλιση των δανείων που χρειαζόταν η χώρα όταν τα spreads ήταν ακόμη χαμηλά;
Όγδοον: Γιατί, ενώ γνώριζαν την κατάσταση και μεθόδευαν υπαγωγή στο ΔΝΤ, κατέθεσαν -για το 2010- ένα παντελώς πλαστό Προϋπολογισμό, μοιράζοντας ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, παροχές και αυξήσεις;
Ένατον: Πως γίνεται από τη μία να λένε ότι δεν ήξεραν την κατάσταση της Οικονομίας και από την άλλη να συζητούν την υποταγή της χώρας στο ΔΝΤ;

Τι κρύβεται, τελικά, πίσω από την απόφαση εκείνη;».

Φορολογικές επιβαρύνσεις

Η πολιτική της κυβέρνησης δεν αντιμετωπίζει με βιώσιμο τρόπο τα προβλήματα ελλείμματος και χρέους της Ελληνικής Οικονομίας.


Το δημόσιο χρέος διογκώνεται και διατηρεί τη δυναμική του, ενώ η όποια μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος οφείλεται στις απανωτές φορολογικές επιβαρύνσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στις ορι-ζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, στις διαδοχικές μειώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύ-σεων, και στη δημιουργία ενός εσωτερικού χρέους με τη “στάση πληρωμών” του κράτους απέναντι στους πιστωτές του.


Αυτό επιβεβαιώνεται και από την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού από τον πρώτο μήνα του έτους. Συγκεκριμένα:


 Τα καθαρά έσοδα είναι μειωμένα κατά 9%, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 8,5%.


 Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι μειωμένες κατά 14,7%, έναντι ετήσιου στόχου για οριακή αύξηση κατά 0,6%.


 Η τακτοποίηση υποχρεώσεων στους προμηθευτές των νοσοκομείων με εκδόσεις ομολόγων ανέρχεται ήδη στα 3,4 δισ. ευρώ και αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες, όταν ο Προϋπολογισμός ήταν μό-λις 420 εκατ. ευρώ για όλο το 2011.


 Πολλά Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν ήδη χρησιμοποιήσει μεγάλο μέρος των επιχορηγήσεών τους (π.χ. ο ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ έχουν ήδη απορροφήσει, από τον πρώτο μήνα, το 35% και το 22,5% αντίστοιχα των πόρων του 2011 και αν δεν υπάρξει νέα χρηματοδότηση θα προκύψει σοβαρό πρόβλημα μέσα στο έτος).


 Τα ανωτέρω επιβεβαιώνουν, όπως είχε άλλωστε προβλέψει η Νέα Δημοκρατία κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή, ότι ο Προϋπολογισμός του 2011 είναι ένας Προϋπολογισμός “εικονικής πραγματικότητας”.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Αθήνα, 28-02-2011



Υπ’όψιν: συντάκτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο σοβαρός κίνδυνος για την υγεία των μη νόμιμων μεταναστών-απεργών πείνας, που στεγάζονται στο κτίριο «Υπατία» και οι επακόλουθες επιπτώσεις για την υγεία των πολιτών της Αθήνας, οδήγησαν τον επικεφαλής του συνδυασμού «Αθήνα, Πόλη της Ζωής μας», Νικήτα Κακλαμάνη, να προχωρήσει στην αποστολή ανοιχτής επιστολής προς τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Λοβέρδο.


Αναλυτικά η επιστολή:


Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2011


Α.Π.: 35


κ. ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟ


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,


Εδώ και ένα μήνα περίπου οι πολίτες της Αθήνας, αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα παρακολουθεί την απίστευτη ταλαιπωρία 250 περίπου μη νομίμων μεταναστών να διαβιούν συνωστισμένοι στο κτίριο “ΥΠΑΤΙΑ” της οδού Πατησίων, σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, υπό το καθεστώς απεργίας πείνας.


Ως ιατρός και πρώην Υπουργός Υγείας, με τις δηλώσεις μου, από την 26/1/11, είχα ήδη επισημάνει τον κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία στο Δήμαρχο Αθηναίων, πράγμα το οποίο και εσείς ο ίδιος, μετά από 20 ημέρες, χαρακτηρίσατε ως “βόμβα λοιμώξεων”, σε δήλωση σας την 14η Φεβρουαρίου.
Γνωρίζετε ότι το καθεστώς απεργίας πείνας, οδηγεί σε ηλεκτρολυτικές διαταραχές, πτώση του αμυντικού συστήματος και επικινδυνότητα υψηλή, για εμφάνιση λοιμωδών παθήσεων επικίνδυνων για τη Δημόσια Υγεία. Με το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε το υγειονομικό ιστορικό των ατόμων αυτών, προερχομένων από χώρες, με όχι άρτια οργανωμένα συστήματα υγείας, περιπτώσεις ύπαρξης φυματίωσης, λοιμώδους ηπατίτιδας, σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων αλλά και άλλων επικίνδυνων ασθενειών είναι, περισσότερο από βέβαιο, πιθανή. Η παρέμβαση του ΥΥΚΑ έπρεπε ήδη να είχε ολοκληρωθεί με τα αρμόδια όργανα του (Δ/νση Δημόσιας Υγείας-ΚΕΕΛΠΝΟ – Δ/νση Πρόνοιας κ.λ.π.) για τη προάσπιση των παραπάνω ατόμων αλλά και των πολιτών της Αθήνας.
Για αυτούς τους λόγους κύριε Υπουργέ ερωτώ τι πρόκειται να κάνετε σχετικά με:
1. Τον πιθανό θάνατο ή θανάτους των συνανθρώπων μας εντός της “ΥΠΑΤΙΑΣ”.
2. Τη πιθανή νόσηση αυτών και μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων στους πολίτες της Αθήνας (φυματίωση, λοιμώδη ηπατίτιδα κτλ).
3. Την καθυστέρηση των Υπηρεσιών σας για λήψη οποιουδήποτε μέτρου (δεν υπάρχει δικαιολογία “πήγαμε και μας έδιωξαν” σε ένα ευνομούμενο κράτος).
4. Τη μη συνεργασία με τους λοιπούς φορείς του τομέα υγείας (Δ/νση Υγιεινής Περιφέρειας – Ιατρικές Υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων). Δεν έχετε κάνει τίποτε ως τώρα.


Τέλος, δεν γνωρίζω αν έχουν ενημερωθεί ο Π.Ο.Υ. και η Ε.Ε. αλλά και η αρμόδια αρμοστεία του ΟΗΕ για την ύπαρξη του ακραίου αυτού γεγονότος.


Πέραν των ανωτέρω ως Υπουργός Υγείας έπρεπε να είχατε ευαισθητοποιήσει την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό με πιέσεις προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση “εύρεσης λύσεως” στο συγκεκριμένο πρόβλημα.


Είναι γνωστές οι διαχρονικές θέσεις μου (από 1997) για το μεταναστευτικό πρόβλημα αλλά και η αντίθεση μου, η πολιτεία να νομοθετεί κάτω από “εκβιαστικά “ διλήμματα.


Σας υπενθυμίζω, όμως, ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε παρόμοια κατάσταση, με αδυναμία επίλυσης και επικινδυνότητα για τη Δημόσια Υγεία, επί 30 και πλέον ημέρες.


Κυβέρνηση και Δήμος προσποιούνται ότι το θέμα δεν τους αφορά. Λαλίστατοι και οι δύο προεκλογικά, μουγγοί μετεκλογικά...


Επιτέλους κάνετε κάτι...


ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 08:00 ΕΩΣ ΤΙΣ 12:00 TH ΔΕΥΤΕΡΑ

Στάση εργασίας από τις 08:00 έως τις 12:00 τη Δευτέρα στην Αττική έχει κηρύξει η ΟΛΜΕ, προκειμένου οι καθηγητές να συμμετάσχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας που προγραμματίζεται για τις 09:00. Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται για την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων. Η κινητοποίηση πραγματοποιείται με αφορμή τη συνάντηση της υπουργού Παιδείας με τους δημάρχους και περιφερειάρχες για το θέμα των συγχωνεύσεων - καταργήσεων σχολικών μονάδων και τη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών.


Η ΟΛΜΕ καλεί παράλληλα όλες τις τοπικές ενώσεις εκτός Αττικής να οργανώσουν τη Δευτέρα στις 10:00 παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ NASA ME MIA AKOMH 'TEΡΑΤΩΔΗ' ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ

Η Γη ευτυχώς δεν θα βρεθεί στο διάβα του: ένας πίδακας πλάσματος που εκτινάχθηκε από την επιφάνεια του Ήλιου καταγράφηκε από διαστημικό παρατηρητήριο της NASA, η οποία πάντως διαβεβαίωσε ότι ο πλανήτης δεν απειλείται. Το βίντεο εικονίζει την εξέλιξη ενός «τερατώδους» ηλιακού εξάρματος: ενός πίδακα υπέρθερμου, ιονισμένου αερίου που πηγάζει από μια ηλιακή κηλίδα. Ένα μέρος του υλικού πέφτει πίσω στην οργισμένη επιφάνεια του άστρου, ενώ το υπόλοιπο αρχίζει ένα αιώνιο ταξίδι στο Διάστημα, με ταχύτητα μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.
Το βίντεο συναρμολογήθηκε από φωτογραφίες που λαμβάνονταν ανά 24 δευτερόλεπτα στο άκρο του υπεριώδους φάσματος. Το φαινόμενο, συνολικής διάρκειας 90 λεπτών, καταγράφηκε στις 24 Φεβρουαρίου από το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO).
Αν η έκρηξη είχε συμβεί μερικές μέρες νωρίτερα ή αργότερα, ο πίδακας πλάσματος θα μπορούσε να χτυπήσει τη Γη και να προκαλέσει διακοπές στις ραδιοεπικοινωνίες, ή ακόμα και εκτεταμένα μπλακάουτ.
Ειδικοί προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος των ηλιακών εκρήξεων πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη: «Το θέμα δεν είναι το εάν θα συμβεί, είναι το πότε και το πόσο μεγάλη θα είναι» είχε δηλώσει πρόσφατα η Τζέιν Λουμπτσένκο, επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).
Οι ηλιακές εκλάμψεις αυξάνονται σε συχνότητα το τελευταίο διάστημα, καθώς ο Ήλιος πλησιάζει στο αποκορύφωμα της δραστηριότητάς του, η οποία ακολουθεί έναν κύκλο με περίοδο 11 ετών. Το λεγόμενο ηλιακό μέγιστο αναμένεται γύρω στο 2013.

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Η ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

Έπειτα από μία σειρά από γκάφες σε σχέση με την εξέγερση στην Τυνησία, η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μισέλ Αλιό-Μαρί, υπέβαλε την παραίτησή της σε μια επιστολή προς τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, σήμερα Κυριακή.


«Αν και έχω το αίσθημα ότι δεν διέπραξα καμία παράλειψη, αποφάσισα... να εγκαταλείψω τη θέση της υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων» δηλώνει η Μισέλ Αλιό-Μαρί στην επιστολή η οποία αρχίζει με την προσφώνηση «Αγαπητέ Νικολά». «Σας ζητώ να δεχθείτε την παραίτησή μου», λέει.


«Εδώ και μερικές εβδομάδες, είμαι ο στόχος πολιτικών επιθέσεων και στη συνέχεια επιθέσεων από ΜΜΕ, που μεταφέρουν, για να δημιουργήσουν υποψίες, ψέματα και αμαλγάματα», υπογραμμίζει επίσης η Αλιό-Μαρί, η οποία ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών στα μέσα Νοεμβρίου αφού διετέλεσε υπουργός σε διάφορες κυβερνήσεις από το 2002.


«Εδώ και δεκαπέντε ημέρες, η οικογένειά μου έχει υποστεί εκ μέρους ορισμένων ΜΜΕ πραγματική παρενόχληση στην ιδιωτική της ζωή και δεν μπορώ να δεχθώ πως ορισμένοι χρησιμοποιούν αυτή τη σκευωρία για να προσπαθήσουν να γίνει πιστευτή μια αδυναμία της διεθνούς πολιτικής της Γαλλίας», προσθέτει.


«Έχω μια πολύ υψηλή ιδέα της πολιτικής στην υπηρεσία της Γαλλίας ώστε να δεχθώ να χρησιμοποιηθώ ως πρόσχημα για μία τέτοια επιχείρηση και έχω μεγάλη πίστη και φιλία προς το πρόσωπό σας για να δεχθώ ότι η διεθνής δράση σας μπορεί, με οποιονδήποτε τρόπο, να δοκιμασθεί», διευκρινίζει.


Σύμφωνα με το γραφείο της, η Αλιό-Μαρί συνάντησε το Νικολά Σαρκοζί τις πρώτες απογευματινές ώρες για να του παραδώσει την επιστολή παραίτησής της.


Ο Σαρκοζί ανακοίνωσε το διορισμό του Αλέν Ζιπέ, μέχρι τώρα υπουργού Άμυνας, ως υπουργού Εξωτερικών.

Στάσεις εργασίας σε λεωφορεία - τρόλεϊ

Από τις 11.00 το πρωί της Δευτέρας, μέχρι τις 5.00 το απόγευμα θα μείνουν ακινητοποιημένα τα λεωφορεία, ενώ τα τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν τετράωρη στάση εργασίας από τη 1.00 το μεσημέρι, μέχρι τις 5.00 το απόγευμα
Τα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν έχουν ανακοινώσει κάποια κινητοποίηση, παρότι θα πραγματοποιηθεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας Γενική Συνέλευση των εργαζομένων σε όλα τα μέσα μεταφοράς για τον καθορισμό της περαιτέρω στάσης τους έναντι του νέου νόμου για τις συγκοινωνίες.



Μίκης Θεοδωράκης: «Απελευθερωτικός αγώνας» κατά του Μνημονίου

Κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση της «σπίθας» στη Θεσσαλονίκη ήταν απόψε ο εμπνευστής της κίνησης πολιτών, Μίκης Θεοδωράκης. Ο πολυβραβευμένος μουσικοσυνθέτης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μέχρι το φθινόπωρο θα υπάρχουν παραρτήματα της κίνησης σε όλη την Ελλάδα και στην Κύπρο.


Εξαπέλυσε νέα επίθεση στην κυβέρνηση και κάλεσε τους πολίτες να δώσουν στις αντιδράσεις τους απέναντι στην τρόικα χαρακτηριστικά "παλαϊκού - απελευθερωτικού αγώνα". Ζήτησε να επιδείξουν ανυπακοή και πρόσθεσε πως "αν γίνουν σύντομα εκλογές εμείς θα ρίξουμε λευκό".


Διευκρίνισε ότι η "Σπίθα" δεν πρόκειται να μετασχηματισθεί σε πολιτικό κόμμα.


Ο Μ. Θεοδωράκης υποστήριξε ότι υπεύθυνοι για την παγκόσμια οικονομική, πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική κρίση είναι «οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και οι παράγοντες του αμερικανοεβραϊκού λόμπι».


Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν επίσης τα τα μέλη της προσωρινής συμβουλευτικής επιτροπής, Κώστας Ζουράρις, καθηγητής πανεπιστημίου - πολιτειολόγος, Γιώργος Καραμπελιάς, συγγραφέας, Δημήτρης Καζάκης, οικονομολόγος και Γιώργος Κασιμάτης, καθηγητής συνταγματικού δικαίου.

«Οδικός χάρτης» για εξοικονόμηση 16,5 δισ.

Η δημόσια διοίκηση και το κοινωνικό κράτος θα είναι οι δύο βασικοί τομείς από τους οποίους το υπουργείο Οικονομίας θα επιχειρήσει να εξοικονομήσει το μεγαλύτερο μέρος από τα 16,5 δισ. ευρώ που θα απαιτήσει για το διάστημα 2011-2015 το «μνημόνιο 4» όπως το αποκάλεσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ως γνωστό, το αναθεωρημένο μνημόνιο απαιτεί μέτρα μέχρι και το 2015 φτάνουν - με τα σημερινά δεδομένα - τα 24 δισ. ευρώ μέχρι το έλλειμμα να μειωθεί στο 1,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2015. Από αυτά σύμφωνα με τον υπουργό τα 2/3 (περίπου 16,4 δισ. ευρώ) θα προέλθουν από την περικοπή δαπανών και το 1/3 (7,6 δισ. ευρώ) από αύξηση εσόδων.
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συνόδευε το αναθεωρημένο μνημόνιο τόνιζε ότι περαιτέρω μειώσεις μισθών συντάξεων ή αύξηση της φορολογίας δεν είναι «βιώσιμες λύσεις». Συνεπώς οι νέες περικοπές που θα γίνουν πρέπει να είναι διαρθρωτικές.
Ως «μνημόνιο 4» αποκάλεσε την προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων 16,5 δισ. ευρώ ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Στο τομέα της φορολογίας στο επίκεντρο μπαίνει το θέμα των 980 φορολογικών απαλλαγών. Εκτός αυτού με βάση το αναθεωρημένο μνημόνιο αναμένεται ετήσια αύξηση 700 εκατ. ευρώ στα ετήσια έσοδα από την νέα αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ για τα προϊόντα που σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 13% (αναμένονται 300 εκατ. ευρώ) αλλά και την ετήσια φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών που αναμένεται να φτάσει τα 400 εκατ. ευρώ.
Στον τομέα των δαπανών ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι οι περικοπές θα προέλθουν από τη δημόσια διοίκηση, δηλαδή το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα (νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, Δήμοι) τις δημόσιες επιχειρήσεις, την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική πρόνοια και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.


Υγεία - Περίθαλψη


Στην υγεία τα χρήματα που θα πρέπει να περικοπούν συνολικά 8,5 δισ. ευρώ ώστε οι δαπάνες υγείας από το 9,5% του ΑΕΠ να μειωθούν στο 6% του ΑΕΠ όπως έχει αναφέρει επανειλημμένα ο ελεγκτής της Ε.Ε. κ. Σέρβας Ντε Ρουζ.


Το φετινό πρόγραμμα προβλέπει περικοπές ύψους 2,4 δισ. ευρώ από φάρμακα μείωση προμηθειών και συγχωνεύσεις νοσοκομείων που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Πάντως ο υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος έχει ομολογήσει πρόσφατα ότι η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλη τη χώρα δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν περάσει περίπου 1,5 χρόνος.


Κοινωνική πρόνοια


Στην κοινωνική πρόνοια στόχος είναι η μείωση του ποσού που δίνεται στα επιδόματα. Ο υπουργός Οικονομικών έχει αναφερθεί κατ' επανάληψη στο θέμα αλλά δεν πήρε ιδιαίτερες διαστάσεις.
Η Ελλάδα δαπανά 18 δισ. ευρώ ευρώ το χρόνο για επιδόματα ανεργίας, πρόνοιας, πολυτεκνικά, αναπηρικά κτλ. Ο στόχος υποτίθεται ότι είναι η καταπολέμηση της σπατάλης. Πρώτα στη σειρά μπαίνουν τα επιδόματα ανεργίας στα οποία είναι βέβαιο ότι θα επιβληθούν εισοδηματικά κριτήρια τη στιγμή που ο αριθμός όσων τα λαμβάνουν θα αυξάνεται και το 2011.
Η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων θα αποτελέσει τη βάση με την οποία δίνονται και τα υπόλοιπα επιδόματα με άγνωστο μέχρι στιγμής προϋπολογισμό. Πάντως ο σχεδιασμός προβλέπει ότι προσπάθειες όπως αυτή της μείωσης των πολυτεκνικών επιδομάτων στο τέλος του 2010 θα επεκταθούν με νέα μορφή και νέο περιεχόμενο.


Πολλά μπορούν να γίνουν


Στη δημόσια διοίκηση είναι πολλά περισσότερα αυτά που μπορούν να γίνουν. Η αρχή θα γίνει με την έκθεση για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Η έκθεση για τη νέα μορφή που θα πάρει αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα με την έκθεση της ειδικής επιτροπής που εργάζεται από τα τέλη του προηγούμενο χρόνο για το θέμα.
Στις γενικές της αρχές θα περιλαμβάνει συγχωνεύσεις - καταργήσεις των 44 επιδομάτων που δίνονται σήμερα στο δημόσιο τομέα σε τρία και σημαντικές περικοπές επιμέρους επιδομάτων καθώς και σταδιακή περικοπή των εργαζομένων του Δημοσίου. Το επόμενο θα είναι το κούρεμα των αμοιβών με βάση τα υψηλά επιδόματα.


Το μισθολογικό κόστος για το 2011 και μετά από τις περικοπές του 2010 παραμένει στο 10,7% του ΑΕΠ. Η τρόικα έχει διατάξει να προσεγγίσει τα μέσα επίπεδα της Ε.Ε. Δηλαδή στο 10% του ΑΕΠ. Το 0,7% του ΑΕΠ που θα περικοπεί αντιστοιχεί σε μείωση 1,7 δισ. ευρώ.
Στον τομέα της Παιδείας η προσπάθεια έχει αρχίσει. Το υπουργείο Παιδείας είναι το υπουργείο με το μεγαλύτερο αριθμό μισθοδοτούμενων δημοσίων υπαλλήλων (ξεπερνούν του 120.000).
Στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση η κα Διαμαντοπούλου έχει ήδη ανακοινώσει συγχωνεύσεις ή και κλείσιμο πανεπιστημιακών σχολών της επαρχίας.


«Κονταίνει» το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων


Δύσκολη θα είναι η περικοπή του εθνικού σκέλους του Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 4 δισ. ευρώ (περίπου 1 δισ. το χρόνο), από το 2011 μέχρι και το 2014, ένας από τους στόχους του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να μπορούν να αποτυπωθούν να μέτρα του «μνημονίου 4».


Σύμφωνα με ανώτατα στελέχη του υπουργείου, για την αποπληρωμή των οφειλόμενων επιδοτήσεων από τον 3299/2004 απαιτείται ένα ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Την ίδια ώρα, από τις παλιές επενδύσεις υπάρχουν περίπου 1.500 οι οποίες δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί.


Οι 1.200 από αυτές αφορούν επενδύσεις φωτοβολταϊκών, ενώ περίπου 250-300 είναι βιώσιμες επενδύσεις και μάλιστα οι περισσότερες από αυτές είναι προϋπολογισμού άνω του 1 εκατ. ευρώ.


Εκτός όμως από την κάλυψη των αναγκών για τον παλιό αναπτυξιακό νόμο, θα πρέπει να αποπληρώνονται σε εύλογο χρόνο και οι επιδοτήσεις του νέου, ο οποίος θα διαθέσει από τις 15 Μαρτίου το ποσό των 2 δισ. ευρώ για επενδύσεις.


Στα συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. έργα, όμως, υπάρχει αντικείμενο για περικοπές, με αφορμή την ενδιάμεση αξιολόγηση του ΕΣΠΑ. Ωστόσο, το ξεκαθάρισμα των έργων θα απαιτήσει ιδιαίτερα προσεκτικούς χειρισμούς, οι οποίοι θα επιτρέψουν να περικοπούν τα κακά έργα, χωρίς όμως να απειληθούν οι κοινοτικοί πόροι, οι οποίοι είναι στοιχείο που έχει ενσωματωθεί στις απαιτήσεις του μνημονίου και, ειδικότερα, στο σκέλος των εσόδων.


Το αληθινό πεδίο περικοπών θα είναι έργα τα οποία έχουν ήδη ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και επί 1- 2 χρόνια δεν έχουν κάνει καθόλου δαπάνες υλοποίησης.

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα από τις πρώτες επτά ελληνικές εταιρείες

Τα εκατομμύρια των καταναλωτών της ΔΕΗ πλέον έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μια ιδιωτική εταιρεία καταβάλλοντας χαμηλότερο τίμημα.
Φθηνότερο τιμολόγιο για τη χρήση οικιακού ηλεκτρικού ρεύματος δίνουν οι πρώτες επτά ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά και την οδηγούν σταδιακά στη νέα εποχή.

Τα εκατομμύρια των καταναλωτών της ΔΕΗ πλέον έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μια ιδιωτική εταιρεία καταβάλλοντας χαμηλότερο τίμημα.
Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού «άνοιξε» τις πόρτες της στον ανταγωνισμό. Η Aegean Power είναι ανάμεσα στις πρώτες που πήραν άδεια λειτουργίας για τον σκοπό αυτόν και παρέχει ήδη τις υπηρεσίες της ΔΕΗ με μικρότερο κόστος που φθάνει έως το 17%.
Ο κ. Χρήστος Κωτσαΐδης, διευθυντής πωλήσεων της Aegean Power, «ανοίγει» τα χαρτιά του στο «Εθνος της Κυριακής» και απαντά στα κρίσιμα και απλά ερωτήματα των καταναλωτών για τη νέα εποχή που έρχεται.
Υποστηρίζει ότι η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος είναι εύκολη και γίνεται με την υπογραφή της σύμβασης με την Aegean Power, επισυνάπτοντας τον τελευταίο εκκαθαριστικό λογαριασμό. Η διαδικασία γίνεται χωρίς καμία επιβάρυνση και ο καταναλωτής δεν μένει ούτε ένα λεπτό χωρίς ρεύμα.


Η εγγύηση


Στους καταναλωτές που φεύγουν από τη ΔΕΗ θα τους επιστραφεί η αρχική εγγύηση που είχαν καταβάλει και θα υπολογισθεί στον νέο λογαριασμό. Στην περίπτωση διακοπής ρεύματος ή βλάβης η ΔΕΗ έχει την ευθύνη για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Οι καταναλωτές που ενταχθούν στον καινούργιο πάροχο θα συνεχίζουν να πληρώνουν τα δημοτικά τέλη και την ΕΡΤ με βάση τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Η Aegean Power έχει καταρτίσει τα δικά της τιμολόγια, τα οποία είναι φθηνότερα σε σύγκριση με αυτά της ΔΕΗ.
Στο πρόγραμμα Energy HomePack 1000 και για κατανάλωση 980 Kwh στο τετράμηνο η χρέωση της ΔΕΗ ανέρχεται στα 117,45 ευρώ και της Aegean Power στα 100 ευρώ, στο πρόγραμμα Energy HomePack 1700, όταν η κατανάλωση είναι από 1500 έως 2000 Kwh, η χρέωση είναι φθηνότερη έως 7,5,%.
Οταν η τετράμηνη κατανάλωση ανέρχεται μέχρι τις 2400 Kwh, το τιμολόγιο είναι φθηνότερο έως 16,6%.
Ανάλογα με το πρόγραμμα που επιλέξει ο καταναλωτής, θα γνωρίζει το μηναίο κόστος.
Μέχρι τις 1000 Kwh η χρέωση είναι 25 ευρώ. Οταν η κατανάλωση κινηθεί υψηλότερα και ανέλθει μέχρι τις 1700 Kwh, το κόστος ανεβαίνει στα 45 ευρώ ανά μήνα.

ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΡΘΩΠΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΝΤΑΦΙ...

ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΡΘΩΠΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΝΤΑΦΙ...



Αυστηρές κυρώσεις στη Λιβύη επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, παραπέμποντας, παράλληλα, τον Μουαμάρ Καντάφι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τις δολοφονίες αμάχων, κάνοντας λόγο για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Με ομόφωνο ψήφισμά τους, που εκδόθηκε σήμερα τα ξημερώματα, τα 15 μέλη του Συμβουλίου επιβάλλουν αυστηρό εμπάργκο όπλων, «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων του Καντάφι και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στον Λίβυο ηγέτη.
Οι απαγορεύσεις αυτές, αλλά και οι οικονομικές κυρώσεις, επιβάλλονται -εκτός από τον Καντάφι- και σε μέλη της οικογένειάς του, περιλαμβανομένου του γιου του, Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι, καθώς επίσης και σε στελέχη του στενού του περιβάλλοντος και της κυβέρνησής του.


Το ψήφισμα


Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψήφισε ομόφωνα (15-0) υπέρ της απόφασης, η οποία επικαλείται το Κεφάλαιο 7 της Χάρτας του Ο.Η.Ε., που επιτρέπει την χρήση βίας για την επιβολή των κυρώσεων.
Έχει, δε, χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την ανάπτυξη ειρηνευτικών αποστολών και την χρήση στρατιωτικής ισχύος στο Ιράκ και στη Σομαλία.
Η παραπομπή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τις «εκτεταμένες και συστηματικές» επιθέσεις εναντίον αμάχων, τις οποίες το Συμβούλιο Ασφαλείας αποκαλεί «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», προκάλεσε διενέξεις κατά την συνεδρίαση, με την Κίνα και άλλες χώρες-μέλη να εκφράζουν επιφυλάξεις, γεγονός που καθυστέρησε την διαδικασία.
Τελικά επιτεύχθηκε συμβιβασμός και στο κείμενο συμπεριελήφθη η παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο, αλλά παραλείφθηκε η φράση ότι «η διαδικασία θα αρχίσει άμεσα».


Τα θύματα


Ο Ο.Η.Ε. εκτιμά ότι πάνω από 1.000 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από δυνάμεις πιστές στον Καντάφι μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων στις 15 Φεβρουαρίου.


Ωστόσο, εκτιμήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων ανεβάζουν τον αριθμό ακόμα και στις 10.000, χωρίς πάντως να επί του παρόντος δυνατή η επαλήθευση των στοιχείων.


Στο ψήφισμά του, το Συμβούλιο Ασφαλείας απαιτεί τον «άμεσο τερματισμό της βίας» και ζητεί «να γίνουν βήματα για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα του πληθυσμού» στη Λιβύη.

ΠΙΕΖΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ ΤΟΝ "ΦΑΚΕΛΟ ΑΚΗ"!...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ fimotro


ΣΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΔΟΕ


Το Fimotro είναι σε θέση να γνωρίζει ότι στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει πόρισμα του ΣΔΟΕ που αφορά την αγορά της οικείας του Άκη Τσοχατζόπουλου στη Δ. Αρεοπαγίτου. Η πληροφορία είναι καρατσεκαριμένη γιατί έχει διαρρεύσει προς εμάς από υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΔΟΕ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δεν έχει ανάψει το πράσινο φως ώστε ολόκληρος ο φάκελος να πάει στη Δικαιοσύνη και να ορισθεί τακτική δικάσιμος. Μέλος της οικογένειάς του τον πιέζει να μην δώσει το "ΟΚ". Κατά το ρεπορτάζ μας πρόκειται για τον αδελφό του Νίκο. Σε εμάς πάντως είναι γνωστό ότι για την υπόθεση αυτή ο Άκης Τσοχατζόπουλος κατέθεσε στην εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου. Και ξέρουμε τι είπε. Η υπόθεση βρωμάει πολύ...

Τι σημαίνουν οι λέξεις: Τριώδιο, Αποκριά, Μασκαράς κ.ά.;

γράφει ο Γιώργος Δαμιανός


Τριώδιο: «άνοιξε το Tριώδιο»: H φράση χρησιμοποιείται μεταφορικά και σημαίνει την έναρξη της Aποκριάς. Για την Oρθόδοξη Eκκλησία, όμως, η φράση κυριολεκτείται, επειδή δέκα Κυριακές πριν το Πάσχα αναγνώσκεται το εκκλησιαστικό βιβλίο, το λεγόμενο Tριώδιο< τρεις ωδές. Πρόκειται για Υμνογραφικούς Κανόνες – εκκλησιαστικά ποιήματα- που αποτελούνται μόνο από τρεις ωδές αντί από εννέα ωδές, που είναι το σύνηθες.24γράμματα


Απόκρεως, αποκριά, απόκριες: Η αποκρέα (ενν. Κυριακή ή ημέρα), αρχικά, προσδιόριζε την τελευταία μέρα κατανάλωσης του κρέατος (από+κρέας). Η εβδομάδα πριν τη μεγάλη Σαρακοστή θεωρείται προπαρασκευαστική για τη νηστεία των σαράντα ημερών. Σ’ αυτή την εβδομάδα επιτρέπεται η κατανάλωση γαλακτομικών αλλά όχι του κρέατος (από + κρέως> γεν. ενικ. του ουσ. “κρέας”). Γι αυτό, άλλωστε, η σαρκοφαγία, τιμάται ιδιαίτερα κατά την προηγούμενη εβδομάδα, με αποκορύφωμα την Τσικνοπέμπτη. Η τελευταία ημέρα σαρκοφαγίας (η αποκριά) προσδιόρισε, τελικά, όλη την περίοδο των αποκριάτικων εορτασμών. Ας μην ξεχνάμε ότι οι πιστοί αποκρεύουν (απέχουν από το κρέας) την ημέρα του Aγίου Φιλίππου (14 Νοεμβρίου), πριν αρχίσει η νηστεία των Χριστουγέννων, την Κυριακή των Aγίων Πάντων (την Kυριακή μετά την Πεντηκοστή) και την τελευταία ημέρα του Ιουλίου, για τη νηστεία του Δεκαπενταύγουστου.24γράμματα


Μασκαράς: Η Ιταλική λέξη maschera σημαίνει το “προσωπείο”. Το maschera παράγεται από το masca, το οποίο ακόμα και σήμερα στη διάλεκτο του Piemonte προσδιορίζει τη μάγισσα. Κατα τους Deviz, Dozy, Mahn το υστερολατινικό masca παράγεται από το αραβικό maskara (: γελωτοποιός). Kατά το συνεργάτη μας, τον κ. Ραχίμι, το maskara παράγεται από το ρήμα ΣΟΧΡ سخر που σημαίνει «κοροϊδεύω, ξεγελάω, αστειεύομαι». Από το ρήμα παράγεται το όνομα ΜΑΣΧΑΡΕ مسخره (: γελοίος). Πάντως είτε Ιταλική, είτε Αραβική είναι η λέξη στην ελληνική έδωσε τις λέξεις: μάσκα, μασκέ, μάσκαρα, μασκαράς, μασκαρεύω, μασκάρεμα μασκαριλίκι, μασκότ κ.ά.

ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ:Ο ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Στις αποκαλύψεις της Realnews για τις μίζες του Άκη Τσοχατζόπουλου για την υπόθεση των υποβρυχίων, αναφέρθηκε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, μιλώντας στον real fm 97,8.


Αφού παρατήρησε πως κανένας πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν υπάρχει στο κοινοβούλιο, εκτός του κ. Μεϊμαράκη, ο κ. Καρατζαφέρης,...


είπε χαρακτηριστικά πως το συγκεκριμένο υπουργείο, «είναι ένας χώρος όπου το «πάρτι» μίζας πάει κι έρχεται και ο μόνος χώρος που μπορεί να τον ανταγωνιστεί, είναι το υπουργείο Υγείας».


Αναφορικά με το αν ο κ. Τσοχατζόπουλος μπορεί να διωχθεί νομικά, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, εκτίμησε πως «δεν μπορούν να τον πιάσουν τον Άκη, γιατί κρατάει χαρτιά», ενώ άφησε σαφείς αιχμές, πως ο κ. Τσοχατζόπουλος απειλεί την κυβέρνηση ότι θα μιλήσει για πράγματα που μόνο αυτός γνωρίζει.

ΑΝΗΣΥΧΟΣ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ

ΑΝΗΣΥΧΟΣ...



ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO


Ετοιμάζεται για το Κορακοχώρι Ηλείας. Αναχωρεί από Δευτέρα για να μην μείνει στην Αθήνα. Σήμερα ανήσυχος τηλεφώνησε στον υπουργό Χρ. Παπουτσή. Και σε άλλους κυβερνητικούς. Τηλεφώνησε και σε διευθυντές εφημερίδων. Την επόμενη Πέμπτη έχει πληροφορηθεί ότι ο κόσμος που θα μαζευτεί έξω από το σπίτι του δεν θα έχει καμία σχέση με τον κόσμο που μαζεύτηκε έξω από το σπίτι του Τσοχατζόπουλου. Πάει στο Κορακοχώρι και θα τον ενημερώσουν οι δικοί του...

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΤΣΟΥΚΑΤΟΥ...

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΤΣΟΥΚΑΤΟΥ...



ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO


"ΘΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟ" ΛΕΕΙ Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ


Την Πέμπτη συζητείται η αγωγή του Τσουκάτου στον Καμμένο. Ο πρώτος θέλει να την αποσύρει. Ο δεύτερος δεν αποδέχεται κάτι τέτοιο. Ο αριθμός του πινακίου είναι το 10. Κατά πάσα πιθανότητα η αγωγή θα συζητηθεί κατά τις 11 το πρωί. Θα γίνει σόου ή θα πάμε τσάμπα εκεί;

Ομπάμα: Να φύγει τώρα ο Καντάφι

Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την Αγκελα Μέρκελ, ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε προς την γερμανίδα καγκελάριο τη σπουδή του για άμεση αποχώρηση του Λίβυου ηγέτη. Κρίσιμες αποφάσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ πως ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι πρέπει να παραιτηθεί. «Ο πρόεδρος δήλωσε πως όταν τα μόνα μέσα ενός ηγέτη για να παραμείνει στην εξουσία είναι να χρησιμοποιήσει μαζική βία εναντίον του ίδιου του λαού του, έχει χάσει τη νομιμοποίηση να κυβερνά και πρέπει να κάνει αυτό που είναι σωστό για τη χώρα του φεύγοντας τώρα».Σε σκληρότερη του προέδρου της γλώσσα, η υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, τοποθετήθηκε ανοιχτά υπέρ της άμεσης λύσης στο λιβυκό δράμα: «Λέγαμε πάντα πως το μέλλον της κυβέρνησης Καντάφι είναι θέμα που θα αποφασίσει ο λαός της Λιβύης. Και ο λαός έχει καταστεί σαφής. (Ο Καντάφι) έχει χάσει την εμπιστοσύνη του λαού και πρέπει να φύγει χωρίς άλλη αιματοχυσία και βία».



Διαδηλωτές υψώνουν την, προ της επανάστασης Καντάφι, βασιλική σημαία της χώρας.Ο δικτάτορας δεν μπορεί να παραμείνει
Την εκτίμηση ότι ο Καντάφι δεν θα μπορέσει να διατηρηθεί άλλο στην εξουσία ύστερα από την βίαιη απάντηση που επεφύλαξε στην εξέγερση των Λιβύων, εξέφρασε και ο γερμανός υπουργός εξωτερικών Γκίντο Βέρστερβέλε. Σε άρθρο του που δημοσιεύεται την Κυριακή στην Frankfurter Allgemeine, ο Βέστερβέλε σημειώνει: «Μια οικογεναική δυναστεία που διεξάγει έναν τόσο βίαιο πόλεμο εις βάρος του ίδιου της του λαού, είναι τελειωμένη. Ο δικτάτορας δεν μπορεί να παραμείνει».
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ήταν προγραμματισμένο να ψηφίσει το Σάββατο ένα προσχέδιο ψηφίσματος που θα επιβάλλει κυρώσεις στους ηγέτες της Λιβύης και θα παραπέμπει στην πρόσφατη βία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, δήλωναν αργά το βράδυ του Σαββάτου διπλωμάτες. Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, διπλωμάτες του συμβουλίου δήλωναν επίσης ότι Κίνα, χώρα που διαθέτει δικαίωμα βέτο στον 15μελές Συμβούλιο, περιμένει ακόμα οδηγίες από το Πεκίνο για το πώς να ψηφίσει.
Απειλεί με «εμφύλιο»
Η αναταραχή στη Λιβύη ανοίγει όλες τις επιλογές περιλαμβανομένου του εμφυλίου πολέμου και της ξένης επέμβασης, δήλωσε νωρίτερα, ο Σάιφ αλ-Ισλάμ, γιος του Μουαμάρ Καντάφι. «Αυτό που περνάει το λιβυκό έθνος έχει ανοίξει την πόρτα για όλες τις επιλογές, και τώρα τα σημάδια του εμφυλίου πολέμου και της ξένης επέμβασης έχουν αρχίσει», δηλώνει ο Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, σε συνέντευξη στην τηλεόραση Αλ Αραμπίγια.

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι δικηγόροι της χώρας, προκειμένου να επιλέξουν νέους προέδρους των συλλόγων για την επόμενη τριετία. Στην Αθήνα οι εκλογές θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα. Οι δικηγόροι της πρωτεύουσας μπορούν να...


επιλέξουν μεταξύ των 12 υποψηφίων προέδρων και των 14 συνδυασμών (δύο συνδυασμοί δεν έχουν υποψήφιο πρόεδρο). Σε περίπτωση μη εκλογής προέδρου κατά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση (αυτό θεωρείται βέβαιο από τους δικηγόρους), τότε ο δεύτερος γύρος των δικηγορικών εκλογών στον ΔΣΑ θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 8 Μαρτίου 2011 (7 Μαρτίου είναι Καθαρά Δευτέρα).

Κονδύλι 130 εκατ. στις περιφέρειες για την ανεργία

To ποσό των 130 εκατομμυρίων ευρώ θα δώσει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Εργασίας στις περιφέρειες, με στόχο την υλοποίηση τοπικών ολοκληρωμένων προγραμμάτων απασχόλησης. Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση της υπουργού Εργασίας Λ. Κατσέλη με τους περιφερειάρχες, όπου συζητήθηκαν οι υλοποιούμενες δράσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την υλοποίηση των νέων προγραμμάτων απασχόλησης αναμένεται να ωφεληθούν πάνω από 50.000 άτομα. Μάλιστα το επόμενο διάστημα θα υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας με κάθε περιφέρεια. Μετά τη συνάντηση η Λούκα Κατσέλη σημείωσε πως «η ανάσχεση της ανεργίας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για το υπουργείο».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος, Γιάννης Σγουρός, τόνισε πως «έχουμε προβλήματα διοικητικά και οικονομικά, η χώρα μας περνάει μία κρίση. Αφενός καταθέσαμε στην υπουργό τις προτάσεις μας για άμεση συνεργασία και αφετέρου υποστηρίξαμε την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης και μνημονίου συνεργασίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα». Κατέληξε τονίζοντας: «Αν δεν υπάρχει συνοχή μεταξύ των περιφερειών και της κεντρικής διοίκησης, τότε δεν θα υπάρχει αποτέλεσμα».

ΚΑΙ Η ΣΑΤΥΡΑ ΣΕ ΣΚΙΤΣΑ!!!


AYTOΣΧΕΔΙΑ ΚΡΑΝΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ




H EIΣΑΓΓΕΛΙΑ ΕΦΕΤΩΝ ΖΗΤΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ

Περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης της σύμβασης μεταξύ Δημοσίου και της εταιρείας «Αττική Οδός», ζητά η Εισαγγελία Εφετών από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών, που διενήργησε πολύμηνη έρευνα για το θέμα...
Η Εισαγγελία Εφετών φαίνεται να διαφωνεί με την άποψη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών, που ζήτησε την έγκριση της για να θέσει τη δικογραφία για την εν λόγω σύμβαση στο αρχείο, κρίνοντας ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις για διάπραξη αδικημάτων σε βάρος του Δημοσίου ή στοιχεία για βλαπτικούς όρους στα συμφέροντα του Δημοσίου.
Ο Εισαγγελέας Εφετών, Γ. Χαλιάσος, που παρέλαβε όλα τα στοιχεία της πολύμηνης έρευνας για την υπόθεση του πρωτοδίκη συναδέλφου του, ώστε να επικυρώσει την αρχειοθέτηση της δικογραφίας, δεν σχημάτισε την ίδια άποψη με τον διενεργούντα την έρευνα και επέστρεψε στην οδό Ευελπίδων την υπόθεση, με την εντολή να διενεργηθεί περαιτέρω έρευνα, να εξεταστούν και άλλοι μάρτυρες και να συλλεχθούν επιπλέον στοιχεία.
Με την κίνηση αυτή η Εισαγγελία Εφετών ουσιαστικά θεωρεί πως από την 20μηνη έρευνα δεν απαντήθηκαν τα ερωτήματα που είχαν τεθεί με την παραγγελία του τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών, για τη διερεύνηση της επίμαχης σύμβασης και τα θέματα του κόστους της, αλλά και της επιστροφής της εκμετάλλευσης του έργου στο Δημόσιο.
Η παραγγελία του Γ. Σανιδά, στις 2 Ιουνίου 2009, αφορούσε, μεταξύ άλλων, τη διερεύνηση της υπόθεσης προκειμένου να εντοπιστεί αν ήταν, ή όχι, βλαπτικοί οι όροι της για τα συμφέροντα του Δημοσίου και έθετε συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως τον τρόπο με τον οποίο υπολογίστηκε ο χρόνος εκμετάλλευσης του έργου από την εταιρία και με βάση ποιους συσχετισμούς (πχ διελεύσεις αυτοκινήτων κλπ).
Επιπλέον, τις προβλέψεις της σύμβασης στις περιπτώσεις που οι διελεύσεις είναι λιγότερες από τις υπολογισμένες και στις περιπτώσεις, που είναι πολύ περισσότερες. Επίσης, αν έχει καλυφθεί, με βάση τις διελεύσεις αυτοκινήτων, το προς είσπραξη ποσό που έχει προϋπολογιστεί για την εταιρεία και επομένως αν θα πρέπει να παραδοθεί στο Δημόσιο η Αττική Οδός άμεσα ή σε ποιο χρόνο.
Τέλος, ζητούσε να εντοπιστεί αν υφίσταται θέμα ζημίας του Δημοσίου από τη χρήση και συνέχιση της εκμετάλλευσης της Αττικής Οδού από την κατασκευάστρια εταιρία.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, με δήλωσή του την Παρασκευή καταδίκασε «απερίφραστα, την πρωτοφανή βία στην οποία επιδίδεται το καθεστώς Καντάφι στη μάταιη προσπάθειά του να κρατηθεί στην εξουσία».Ο κ. Σαμαράς εκφράζει την συμπάραστασή του στους «αγώνες των πολιτών της Λιβύης...


για Δημοκρατία και Κοινωνική Δικαιοσύνη», και καλεί την κυβέρνηση να «αναπτύξει ενεργό ρόλο, στο πλαίσιο του ΟΗΕ και των ευρωατλαντικών θεσμών, για τον τερματισμό της αιματοχυσίας και να αναλάβει συντονισμένες πρωτοβουλίες, τόσο για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των Ελλήνων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Λιβύη, όσο και για την αποτροπή ενός νέου μεταναστευτικού κύματος προς τη χώρα μας».

Ο ΣΑΡΚΟΖΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Το εγκώμιο του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έπλεξε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί σε μία προσπάθεια να μετριάσει λίγο το κλίμα δυσαρέσκειας που επικρατεί στην τουρκική κοινή γνώμη.


Ο Σαρκοζί χαρακτήρισε τον Ερντογάν «πολύ θαρραλέο πολιτικό»...


ο οποίος «έχει μέσα του το πνεύμα των μεταρρυθμίσεων» μετά τη συνάντηση που είχε μαζί του στην Άγκυρα.


Ο γάλλος πρόεδρος είπε «δεν συμφωνούμε σε όλα τα ζητήματα, αλλά η Τουρκία μπορεί να προσφέρει πολλά στην ειρήνη».


Ο Σαρκοζί επαίνεσε τις διεθνείς πρωτοβουλίες της Άγκυρας και είπε χαρακτηριστικά «η στάση της στην υπόθεση του Ιράν» ήταν ικανοποιητική. Πρόσθεσε ωστόσο ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ των κυρώσεων εναντίον του Ιράν, αλλά η Τουρκία έχει ενστάσεις και ότι «ο καθένας μας έχει ρόλο να παίξει».


«Υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία συμφωνούμε» είπε ο Σαρκοζί και επεσήμανε ότι «στα ζητήματα που δεν έχουμε τις ίδιες απόψεις, συνεχίζουμε να συνομιλούμε για να βρούμε κοινά σημεία».


Συνάντηση Σαρκοζί - Γκιουλ


Οι «διαφωνίες» επί του θέματος των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και η δυσαρέσκεια της Άγκυρας για την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου ως προεδρεύοντα των G20 και όχι ως προέδρου της χώρας του σφράγισαν τις επαφές του γάλλου πολιτικού στην Τουρκία.


Οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Τουρκίας Νικολά Σαρκοζί και Αμπντουλάχ Γκιουλ είχαν τρίωρη συνομιλία στην Άγκυρα. Στη συνέχεια έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου.


Ως προς τις τουρκοευρωπαϊκές σχέσεις ο Γκιουλ είπε πως η Τουρκία περιμένει «όλες οι χώρες της ΕΕ να δώσουν την ευκαιρία να ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις». Σημείωσε πως η Τουρκία «θα σεβαστεί τις αποφάσεις που θα λάβουν οι λαοί στις χώρες της ΕΕ, αλλά όλοι πρέπει να βοηθήσουν ώστε να ολοκληρωθεί η συνομιλία των διαπραγματεύσεων».


«Ανέφερα στον κ. Πρόεδρο ότι από το 1992 έχει να επισκεφθεί πρόεδρος της Γαλλίας την Τουρκία και όχι θα θέλαμε να τον φιλοξενήσουμε και ως Πρόεδρο της χώρας του» είπε ο Γκιουλ και τόνισε ότι ο Σαρκοζί εξέφρασε σχετική επιθυμία.


Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι συζητήθηκαν διμερή και περιφερειακά θέματα, σημειώνοντας ότι «είναι σημαντικές οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή».


Αναφερόμενος στους δύο λόγους για τους οποίους δέχθηκε την πρόταση του Τούρκου ομολόγου του να επισκεφθεί την Τουρκία, ο Σαρκοζί είπε «πρώτον πιστεύω στη σημασία του ρόλου που παίζει το τελευταίο διάστημα η Τουρκία σε διεθνές επίπεδο» και σημείωσε πως «ως πρόεδρος των G20, πρέπει να πω ότι για τη Γαλλία, η υποστήριξη της Τουρκίας είναι πολύ σημαντική».


Ο Σαρκοζί αναφέρθηκε στο γεγονός ότι από το 1992 δεν έχει επισκεφθεί την Τουρκία πρόεδρος της Γαλλίας και είπε «η παρένθεση αυτή των 19 ετών κλείνει τώρα και είμαι ευτυχής που την έχω κλείσει εγώ». Ως προς την πρόσκληση του Γκιουλ, είπε πως επιθυμεί να επισκεφθεί την Τουρκία ως πρόεδρος της Γαλλίας, σημειώνοντας «ειδικά αν πρόκειται κατά την επίσκεψή μου να επισκεφθώ και την Κωνσταντινούπολη».


Γαλλική πρόταση για συνεργασία στα πυρηνικά


Ο Σαρκοζί είπε «προτείναμε στην Τουρκία απεριόριστη συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας», πράγμα που χαρακτήρισε «έκφραση της εμπιστοσύνης προς τη δημοκρατία στην Τουρκία».


Ο γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και θέματα «στα οποία δεν συμφωνούμε», εννοώντας τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. «Προσπαθούμε να κατανοήσουμε, ο ένας τις κόκκινες γραμμές του άλλου και να χαράξουμε έναν δρόμο για το μέλλον» είπε και τόνισε ότι «μπορεί να έχουμε διαφωνίες, αλλά ταυτόχρονα μπορούμε να έχουν στενές σχέσεις». Ως προς την προοπτική των τουρκοευρωπαϊκών σχέσεων είπε πως «στο μεταξύ η Τουρκία θα οδεύει προς τον μοντερνισμό και η ΕΕ να διατηρεί την πολιτική της ενότητα».


Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ότι ενώ η Γαλλία είχε υπογράψει την απόφαση για την ένταξη της Τουρκίας, ο ίδιος μετά την εκλογή του το 2007 δήλωσε πως η Τουρκία δεν είναι Ευρωπαϊκή χώρα και δεν θα έπρεπε να ενταχθεί, ο Σαρκοζί είπε «η απόφαση της ΕΕ ήταν για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Δεν υπάρχει κάποια απόφαση για την ένταξη». Είπε πως ο ίδιος δεν θεωρεί σωστή την ένταξη, αλλά τόνισε πως πιστεύει ότι «οι διαπραγματεύσεις είναι χρήσιμες». Ο Γάλλος πρόεδρος συνέχισε λέγοντας «αν προσέξατε δεν έκανα κάποια δήλωση για το Κυπριακό, το οποίο έχει και αυτό κάποιο ρόλο στην όλη διαδικασία. Θα πρέπει να αναζητούμε συμβιβασμό και όχι αδιέξοδα».

Τραγωδία με νεκρούς Έλληνες

Μίκα Κοντορούση



Πέντε νεκροί και πέντε τραυματίες είναι ο απολογισμός σοβαρού δυστυχήματος που σημειώθηκε στις 6.30 το πρωί της Παρασκευής στην περιοχή Μάλκαρα της επαρχίας Τεκιρντάγ (Ραιδεστός), όταν το λεωφορείο της τουρκικής εταιρίας METRO, που πραγματοποιούσε δρομολόγιο από την Αθήνα προς την Κωνσταντινούπολη, έπεσε σε γκρεμό.
Ανάμεσα στους νεκρούς είναι τέσσερις Έλληνες και ένας Τούρκος.
Συνολικά δώδεκα άτομα επέβαιναν στο λεωφορείο της τουρκικής εταιρείας "Metro" το οποίο ξέφυγε από την πορεία του και ανατράπηκε στη θέση Αχιεβρέν.
Σύμφωνα με στοιχεία των τουρκικών εισαγγελικών αρχών, νεκροί στο τροχαίο δυστύχημα είναι οι 'Ελληνες πολίτες Σοφία Μαριάδη, Μηνάς Σολακίδης, Αρκάδιος Μωυσίδης και Φώτο Μυτακίδη, η οποία είχε διπλή ιθαγένεια, ελληνική και τουρκική
Νεκρός είναι επίσης ο Τούρκος πολίτης, Γιασάρ Ντεμίρερ. Οι σοροί έχουν μεταφερθεί στο κρατικό νοσοκομείο Μαλγάρων, ενώ οι τραυματίες νοσηλεύονται στο κρατικό νοσοκομείο Ραιδεστού.
Στο δυστύχημα τραυματίστηκαν οι Έλληνες Παναγιώτης Παλετίδης, Μαρία Μαριάδη και Βασίλης Νάρης.
Η τουρκική εισαγγελική αρχή μετά το δυστύχημα ζήτησε τη συνδρομή των ελληνικών προξενικών αρχών για αναγνώριση, αφού σε μερικές περιπτώσεις οι νεκροί ανασύρθηκαν κάτω από το λεωφορείο, το οποίο τους είχε πλακώσει.
Οι τουρκικές εισαγγελικές αρχές ανέφεραν, επίσης, ότι το λεωφορείο ξέφυγε από την πορεία του λόγω παγετού και ολισθηρότητας του δρόμου.
Η Ελληνίδα Πρόξενος στην Αδριανούπολη Παρασκευή Τζιβελέκου, επιλήφθηκε της αναγνώρισης των νεκρών και της περίθαλψης των τραυματιών.

Ο Καντάφι βγήκε στην πλατεία

Κάνοντας επίδειξη δύναμης ο ηγέτης της Λιβύης απευθύνθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στους υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί στην Πράσινη Πλατεία, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι διατηρεί τον έλεγχο της πρωτεύουσάς.

Το διάγγελμα από την Πράσινη Πλατεία"Θα πεθάνουμε εδώ, στο έδαφος της Λιβύης. Θα ματαιώσουμε τις ξένες απόπειρες όπως κάναμε με τον ιταλικό ιμπεριαλισμό", είπε ο Καντάφι, χαιρετίζοντας τη λιβυκή σημαία. Η ζωή χωρίς το "πράσινο λάβαρο" είναι "άχρηστη", πρόσθεσε, αναφερόμενος στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που έχουν κατεβάσει τη λιβυκή σημαία και την έχουν αντικαταστήσει με εκείνη που χρησιμοποιούνταν πριν από την επανάσταση του 1969.


"Αυτή είναι η αήττητη νεολαία", είπε, χαιρετίζοντας τους υποστηρικτές του.
"Αν χρειαστεί θα ανοίξουμε τις αποθήκες όπλων και θα εξοπλίσουμε όλο το λαό και όλες τις φυλές της Λιβύης", προειδοποίησε ο Καντάφι και, απευθυνόμενους στους οπαδούς του, τους προέτρεψε: "Ετοιμαστείτε να πολεμήσετε για τη Λιβύη, ετοιμαστείτε να πολεμήσετε για την αξιοπρέπεια, ετοιμαστείτε να πολεμήσετε για το πετρέλαιο", διαβεβαιώνοντας ότι "μπορούμε να θριαμβεύσουμε επί των εχθρών".
Στέλνοντας φιλιά στους υποστηρικτές του και υψώνοντας τη γροθιά του στον αέρα, πρόσθεσε: "Είμαστε το έθνος της αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας, αυτό το έθνος έχει θριαμβεύσει επί της Ιταλίας".
"Χορέψτε, τραγουδήστε και προετοιμαστείτε (...) το πνεύμα που έχετε είναι ισχυρότερο από οποιαδήποτε προσπάθεια των ξένων και των εχθρών να μας καταστρέψουν. Ο Μουάμαρ Καντάφι είναι ανάμεσά σας. Στέκω ανάμεσα στο λαό και θα πολεμήσουμε και θα τους σκοτώσουμε αν θέλουν. Δείτε τη δύναμη του λαού. Αυτή είναι η δύναμη του λαού που δεν μπορεί να ηττηθεί", υπογράμμισε καλώντας και πάλι τους οπαδούς του "να χορέψουν, τα τραγουδήσουν και να γιορτάσουν στις πλατείες όλη τη νύχτα".
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ωστόσο ότι ο δρόμος που οδηγεί από το κέντρο της πρωτεύουσας στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μιτίγκα είναι γεμάτος με αστυνομικούς και στρατιώτες που ελέγχουν εξονυχιστικά όσα οχήματα επιχειρούν να περάσουν από εκεί.
"Ο δρόμος και όλες οι διασταυρώσεις είναι γεμάτες με στρατιώτες και αστυνομικούς που κρατούν καλάσνικοφ. Ζητούν από τους οδηγούς να ανοίγουν τα αυτοκίνητα και ελέγχουν τι υπάρχει μέσα (....). Είναι πολύ-πολύ δύσκολο να μετακινηθούμε" είπε ο μάρτυρας που μίλησε στο πρακτορείο Ρόιτερς.


Ορισμένοι κάτοικοι της πρωτεύουσας είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι είχαν ακούσε πως επρόκειτο να οργανωθεί αντικυβερνητική διαδήλωση κοντά στο αεροδρόμιο Μιτίγκα.


Μάχες και νεκροί στους δρόμους της Τρίπολης


Σύμφωνα με τα διεθνή και αραβικά μέσα ενημέρωσης οι δυνάμεις ασφαλείας, που πρόσκεινται στο καθεστώς, άνοιξαν πύρ κατά των διαδηλωτών σε πολλές συνοικίες της πρωτεύουσας, μετά το τέλος της προσευχής της Παρασκευής.
Οι μεταδόσεις και οι ανταποκρίσεις κάνουν επίσης λόγο για νεκρούς στη διάρκεια συγκρούσεων των δύο αντίπαλων στρατοπέδων. Το Al Jazeera μεταδίδει πληροφορίες για τουλάχιστον δύο νεκρούς και πολλούς τραυματίες, ενώ το Reuters, επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα, αναφέρει ότι τουλάχιστον πέντε διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή Τζανζούρ της πρωτεύουσας.
"Οι δυνάμεις της τάξης άνοιξαν αδιακρίτως πυρ κατά των διαδηλωτών. Υπάρχουν νεκροί στους δρόμους του Σουγκ Αλ Τζομάα", δήλωσε κάτοικος της συνοικίας.
Ορισμένες περιοχές της Τρίπολης βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχο των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, υποστήριξε ένας κάτοικος της πόλης, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
"Ορισμένες περιοχές είναι υπό τον έλεγχο των διαφωνούντων (με την κυβέρνηση), άλλες, κυρίως αυτές γύρω από το Μπαμπ αλ-Αζίζια, είναι υπό τον έλεγχο των υποστηρικτών του Καντάφι και του στρατού", είπε. Το Μπαμπ αλ-Αζίζια είναι η περιοχή όπου διαμένει ο Λίβυος ηγέτης.
Άλλος μάρτυρας είπε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο και σε τρεις πόλεις στην περιοχή των Δυτικών Όρεων, περίπου 150 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης. "Όλοι οι άνθρωποι στα Δυτικά Όρη ξεκίνησαν να συστήνουν τοπικές επιτροπές για να αυτοοργανωθούν. Οργανώνουν την ασφάλειά τους και όλες τις υποθέσεις τους αυτόνομα", είπε.
Πρόκειται για τις πόλεις Γιέφρεν, Ζεντέν και Τζάντου. Ωστόσο υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης παραμένουν άλλα μέρη της ίδιας περιοχής, η οποία είναι προπύργιο των Βερβέρων.


Κερδίζουν έδαφος οι αντικαθεστωτικοί


Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η παράκτια πόλη Ζαουΐγια, μόλις 50 χλμ δυτικά της Τρίπολης, βρίσκεται επίσης στα χέρια των διαδηλωτών. Όπως μεταδίδει το Reuters, οι προσπάθειες κυβερνητικών δυνάμεων να ανακτήσουν τον έλεγχο απέτυχαν.
Στρατιωτικοί και αστυνομικοί στην πόλη Αντζαμπίγια δήλωσαν στο Al Jazeera ότι εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και προσχώρησαν στους διαδηλωτές.
Αντικαθεστωτικοί φέρονται να ελέγχουν σημαντικά κέντρα και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Βεγγάζης και της Μισράτα.
Εν τω μεταξύ, αυξάνονται οι ενδείξεις ότι εντείνονται οι τριγμοί και εντός του καθεστώτος. Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν ο γενικός εισαγγελέας και οι πρεσβευτές της Λιβύης στο Παρίσι, τη Λισαβόνα και την Unesco, εκφράζοντας τη στήριξή τους στους διαδηλωτές.
Όπως είπε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Λιβυής στον ΟΗΕ, Ιμπραήμ Νταμπασί, οι νεκροί ανέρχονται σε χιλιάδες. "Η εξαγωγή του πετρελαίου μπορεί να σταματήσει σύντομα για λόγους ασφαλείας, αλλά πιστεύω ότι βρίσκεται υπό τον καλό έλεγχο του λαού και δεν θα υποστεί ζημιές" ανέφερε.
Ακόμη εκτίμησε ότι ο Καντάφι θα παλέψει μέχρι το τέλος και δεν θα παραδοθεί ζωντανός, ενώ ζήτησε από τους αρχηγούς των αφρικανικών κρατών να σταματήσουν να στέλνουν μισθοφόρους σε βοήθεια του Λίβυου ηγέτη. "Είναι τρελός και ψυχολογικά ανισόρροπος. Θα μείνει, μέχρι τη στιγμή που είτε θα σκοτωθεί είτε θα αυτοκτονήσει" σημείωσε.


"Η οικογένεια Καντάφι θα ζήσει και θα πεθάνει στη Λιβυή"


Ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐντ, μίλησε την Παρασκευή στο CNN Turk, διαμηνύοντας ότι η οικογένειά του «θα ζήσει και θα πεθάνει στη Λιβύη».
Σε ερώτηση εάν υπάρχει ένα ενδεχόμενο εναλλακτικό σχέδιο για φυγή της οικογένειάς του από τη Λιβύη στην περίπτωση νίκης των αντικαθεστωτικών, ο γιος του Καντάφι σημείωσε: «Το πρώτο σχέδιό μας είναι να ζήσουμε και να πεθάνουμε στη Λιβύη. Το εναλλακτικό σχέδιό μας είναι να ζήσουμε και να πεθάνουμε στη Λιβύη».
Στην ίδια συνέντευξη δήλωσε επίσης το καθεστώς «δεν θα καταστρέψει ποτέ» τις πετρελαιοπηγές της Λιβύης. Παραδέχθηκε την απώλεια του ελέγχου του ανατολικού τμήματος της Λιβύης, αλλά διαβεβαίωσε ότι οι λιβυκές αρχές θα ξαναπάρουν σύντομα τον έλεγχο της περιοχής.
«Υπάρχουν περισσότεροι από δύο εκατομμύρια κάτοικοι σε αυτήν τη ζώνη, ο αριθμός των τρομοκρατών είναι 200 ή 300 το ανώτερο. Ο λαός μας καλεί [...] Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια χούφτα τρομοκρατών να ελέγχει μέρος της Λιβύης και του πληθυσμού της» είπε, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση ελέγχει το δυτικό, το νότιο και το κεντρικό τμήμα της χώρας.


Εμπάργκο όπλων αποφάσισε η ΕΕ


Την επιβολή εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων και εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά των διαδηλωτών στη Λιβυή αποφάσισε η ΕΕ.
Τα 27 κράτη-μέλη της Ενωσης αποφάσισαν επίσης το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και την απαγόρευση χορήγησης θεώρησης εισόδου στον Μουάμαρ Καντάφι και σε άλλα στελέχη του καθεστώτος του και συγγενείς του.
Σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη, οι κυρώσεις μπορεί να τεθούν σε ισχύ "στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, την Δευτέρα ή την Τρίτη". Ωστόσο, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί ποια άτομα θα περιλαμβάνονται στην λίστα που θα υποστεί τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.
Ορισμένα από τα κράτη μέλη, όπως η Κύπρος, η Μάλτα και η Ιταλία, που έχουν στενούς δεσμούς με την Λιβύη, εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους σχετικά με την επιβολή κυρώσεων τόσο γρήγορα, αναφέροντας ότι δεν είναι ακόμη γνωστό αν ο Μουάμαρ Καντάφι θα είναι στην εξουσία μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία, ζήτησε την άμεση επιβολή κυρώσεων κατά του ηγέτη της Λιβύης.


Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας


Απόψε συνεδριάζει εκτάκτως και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με αντικείμενο σχέδιο απόφασης για κυρώσεις εναντίον της Λιβύης που κατέθεσαν η Γαλλία και τη Βρετανία.
Το σχέδιο περιλαμβάνει την επιβολή εμπάργκο όπλων, οικονομικών κυρώσεων και υποβολή αιτήματος προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την δίωξη των Λίβυων ηγετών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Για «επικίνδυνη κλιμάκωση» της κατάστασης στη Λιβύη έκανε λόγο η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάβι Πιλάι, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να βάλει τέλος στο αιματοκύλισμα.
"Σε μία ασύστολη και συνεχιζόμενη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, η καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων στη Λιβύη κλιμακώνεται επικίνδυνα με αναφορές για μαζικές δολοφονίες, αυθαίρετες συλλήψεις, κρατήσεις και βασανιστήρια διαδηλωτών", δήλωσε η Πιλάι σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.


Υπέρ του Καντάφι ο Ούγκο Τσάβες

Από την Αγκυρα, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη την Παρασκευή, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κάλεσε τον Λίβυο ηγέτη να παραιτηθεί. "Κύριε Καντάφι, πρέπει να φύγετε" τόνισε χαρακτηριστικά ο Σαρκοζί. "Οι επαναλαμβανόμενες και συστηματικές βιαιότητες κατά του λιβυκού λαού είναι απαράδεκτες και θα πρέπει να ερευνηθούν και οι δράστες να τιμωρηθούν" τόνισε.
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ καταδίκασε με έντονο τρόπο "την προσφυγή στη βία" κατά των πολιτών της Λιβύης και προειδοποίησε ότι κάθε νέα βιαιότητα θα πρέπει να θεωρηθεί "έγκλημα" με βάση το διεθνές δίκαιο. "Καλούμε τις λιβυκές αρχές και τους πολιτικούς υπεύθυνους σε όλη τη χώρα να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθούν νέα θύματα" πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, η χώρα του οποίου είναι ο κύριος σύμμαχος της Λιβύης στη Λατινική Αμερική, ενώ τήρησε σιγή ιχθύος από την αρχή της εξέγερσης του λιβυκού λαού, σήμερα τάχθηκε υπέρ του συνταγματάρχη Καντάφι ο οποίος, όπως είπε, βρίσκεται αντιμέτωπος με "εναν εμφύλιο πόλεμο".
"Ζήτω η Λιβύη και η ανεξαρτησία της! Ο Καντάφι αντιμετωπίζει ένα εμφύλιο πόλεμο", γράφει στην ιστοσελίδα του ο κ. Τσάβες. "Αποκηρύσσουμε τη βία αλλά πρέπει να αναλύσουμε με αντικειμενικότητα την κατάσταση στη Λιβύη. Είναι σε μια φάση δημιουργίας προϋποθέσεων για να δικαιολογηθεί μια επέμβαση στη χώρα με βασικό στόχο τον σφετερισμό του πετρελαίου της" γράφει στην ιστοσελίδα του ο κ. Τσάβες.
"Οι δυτικές κυβερνήσεις ζητούν εξηγήσεις και την επιβολή κυρώσεων. Γιατί να μην επιβληθούν κυρώσεις και σ' αυτούς που βομβαρδίζουν αθώους καθημερινά στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Είναι και αυτοί δολοφόνοι" καταλήγει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Στα 5 δισ. ο λογαριασμός των μέτρων για το 2012

Πακέτο 13 μέτρων για το 2012, ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ, με αυξήσεις ΦΠΑ δραματική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, μείωση των επιδομάτων ανεργίας κατά 500 εκατ. ευρώ και περαιτέρω μείωση κατά 800 εκατ. ευρώ των επιχορηγήσεων προς τις ΔΕΚΟ, περιλαμβάνει η τρίτη επικαιροποίηση του μνημονίου.

Υποκρύπτει και νέα μέτρα για το ασφαλιστικό, με βέβαιες τις συγχωνεύσεις Ταμείων, συρρίκνωση λίστας των βαρέων και, αν η αναλογιστική μελέτη αναδείξει ευρύτερες αδυναμίες στο ασφαλιστικό σύστημα, θα ακολουθήσουν και άλλες παρεμβάσεις.
Ταυτόχρονα, η τρίτη επικαιροποίηση του μνημονίου περιλαμβάνει ενσωμάτωση δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων για την προώθηση συγκεκριμένων διαρθρωτικών παρεμβάσεων, μεταξύ των οποίων και το ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας.
Το βάρος πέφτει στο Μεσοπρόθεσμο Στρατηγικό Δημοσιονομικό Πλαίσιο που θα εξειδικεύει τους στόχους εσόδων, δαπανών και ελλείμματος για όλους τους φορείς του Δημοσίου έως το 2014, εμπεριέχοντας μέτρα ύψους 8% του ΑΕΠ ή 19 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα καλούνται οι ελληνικές τράπεζες να σχεδιάζουν, από το Μάιο, τη στρατηγική απεξάρτησής τους από το δανεισμό από την ΕΚΤ.


Αναλυτικότερα, το νέο μνημόνιο προσδιορίζει συγκεκριμένα μέτρα για το 2012, τα οποία θα πρέπει να δρομολογηθούν μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2011. Πρόκειται για μέτρα που ανέρχονται σε τουλάχιστον 2,2% του ΑΕΠ (5,1 δισ. ευρώ.), με την υποσημείωση ότι τα μέτρα και η απόδοσή τους θα επαναξιολογηθεί σε επόμενη αξιολόγηση, λαμβάνοντας υπόψη τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για το 2012 - 2014. Ειδικότερα, τα μέτρα είναι:
1. Η μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, επιπλέον του κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε 5 αποχωρήσεις. Ο κανόνας εφαρμόζεται επίσης στο προσωπικό που μετατίθεται από τις δημόσιες επιχειρήσεις υπό αναδιάρθρωση σε φορείς του Δημοσίου.
Η μείωση των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα επιπλέον του κανόνα 1 προς 5, θα πρέπει να αποφέρει εξοικονόμηση τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ. Προκύπτουν ερωτηματικά, ωστόσο, καθώς δεν επαρκεί το «πάγωμα» των προσλήψεων για την εξοικονόμηση 600 εκατ. ευρώ. Ο όρος απολύσεις δεν αναφέρεται ξεκάθαρα και πιθανόν το ποσό θα εξευρεθεί από τις μειώσεις των μισθών, μέσω του νέου μισθολογίου.
2. Η εξίσωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης, από τις 15 Οκτωβρίου 2011, με στόχο την απόδοση τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ το 2011 και 320 εκατ. ευρώ το 2012, εξαιρουμένων των ειδικών μέτρων για την προστασία των λιγότερο ευημερούντων στρωμάτων του πληθυσμού.
3. Καθιέρωση ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά), για ένα συνολικό ποσό τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ.
4. Συνέχιση της επέκτασης της βάσης του φόρου επί των ακινήτων, με αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, η οποία θα αποδώσει πρόσθετα έσοδα τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα γίνει τον προσεχή Ιούνιο.
5. Συνέχιση της αναδιοργάνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης («Καλλικράτης»), η οποία θα συνεισφέρει εξοικονόμηση τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ προς μείωση του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης.
6. «Πάγωμα» στις ονομαστικές αυξήσεις των συντάξεων, που θα αποφέρει εξοικονόμηση τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ.
7. Συνέχιση της αύξησης της αποτελεσματικότητας των τεκμηρίων φορολόγησης των επιτηδευματιών, με στόχο την συγκέντρωση τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ επιπλέον.
8. Μείωση των τρεχουσών και των κεφαλαιακών επιδοτήσεων προς ΔΕΚΟ κατά τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσής τους.
9. Επιδόματα ανεργίας με εισοδηματικά κριτήρια, με στόχο την εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ.
10. Είσπραξη επιπλέον εσόδων από την αδειοδότηση τυχερών παιγνίων κατά τουλάχιστον 225 εκατ. ευρώ από την εφάπαξ πώληση αδειών και αύξηση της ετήσιας απόδοσης από δικαιώματα κατά 400 εκατ. ευρώ επιπλέον.
11. Περαιτέρω διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ, με στόχο την είσπραξη τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ επιπλέον. Αφορά σε μεταφορές αγαθών και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή.
12. Πλήρης εφαρμογή του «πράσινου» φόρου και αύξηση της ετήσιας απόδοσής του κατά τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ.
13. Αύξηση της είσπραξης του ειδικού τέλους στα αυθαίρετα κτίσματα κατά 100 εκατ. ευρώ επιπλέον.


Μείωση του αριθμού των ασφαλιστικών ταμείων

Μείωση του αριθμού των ασφαλιστικών ταμείων επιβάλλει η τρόικα, ενώ το αποτέλεσμα της αναλογιστικής μελέτης θα κρίνει και τα επόμενα μέτρα. Στο μνημόνιο σημειώνεται πως η κυβέρνηση υλοποιεί μία σε βάθος αναθεώρηση της λειτουργίας των δημόσιων Ταμείων δευτερεύουσας/επικουρικής σύνταξης (συμπεριλαμβανομένων των Ταμείων Πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων που καταβάλλουν εφάπαξ).
Ο σκοπός της αναθεώρησης είναι η σταθεροποίηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, η εξασφάλιση της δημοσιονομικής ουδετερότητας των Ταμείων αυτών και η διασφάλιση μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συστήματος. Η αναθεώρηση θα πρέπει να επιτύχει:
- τη μείωση του αριθμού των υφιστάμενων Ταμείων,
- την κατάργηση των ανισορροπιών στα ελλειμματικά Ταμεία,
- τη σταθεροποίηση των τρεχουσών δαπανών σε βιώσιμο επίπεδο, μέσω καταλλήλων προσαρμογών που θα γίνουν από την 1η Ιανουαρίου 2012,
- τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των επικουρικών Ταμείων, μέσω της αυστηρής σύνδεσης των εισφορών με τις παροχές.


Αναφέρει ακόμα πως «η μεταρρύθμιση αυτή συμβάλλει στην επίτευξη του πρωταρχικού στόχου του περιορισμού της συνολικής (περιλαμβάνουσας τα συστήματα της κύριας, ανταποδοτικής, επικουρικής και κάθε άλλης σχετικής σύνταξης, καθώς και την καταβολή εφάπαξ κατά την συνταξιοδότηση) αύξησης των συνταξιοδοτικών δαπανών του δημόσιου τομέα, κατά την περίοδο 2009 - 2060, σε κάτω από 2,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ».
Ορίζει ακόμα ότι η μεταρρύθμιση των δευτερευόντων (επικουρικών) Ταμείων σχεδιάζεται σε στενή διαβούλευση με το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του ΔΝΤ και της ΕΚΤ και η εκτιμώμενη επίπτωσή της στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα επικυρώνεται από την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της Ε.Ε.
Επίσης, αν οι προβλέψεις της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής δείξουν ότι, ακόμη και μετά τις μεταρρυθμίσεις των Ταμείων επικουρικής σύνταξης, η εκτιμώμενη αύξηση της συνολικής δαπάνης δημόσιων συντάξεων υπερβεί το όριο των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2009-2060, η κυβέρνηση αναθεωρεί επίσης τις βασικές παραμέτρους του συνταξιοδοτικού συστήματος, όπως αυτές ορίζονται από το Νόμο 3863/2010.


Σχέδια για τις ανάγκες των τραπεζών σε ρευστό


Η ΤτΕ έχει ζητήσει από τις εμπορικές τράπεζες να καταρτίσουν σχέδια για τις μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησής τους.


Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει από τις τράπεζες να καταρτίσουν και να εφαρμόσουν σχέδια για μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης. Τα σχέδια θα αποσκοπούν στη μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από τις πράξεις αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος και τις κρατικές εγγυήσεις μέσα σε ένα μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα και με ένα ρυθμό που θα συμβαδίζει με το μακροοικονομικό και δημοσιονομικό πλαίσιο του προγράμματος.


Τα σχέδια θα απαρτίζονται από μέτρα εξειδικευμένα για κάθε πιστωτικό ίδρυμα, και σχετίζονται με το μέγεθος και τη σύνθεση των ισολογισμών, την κεφαλαιακή δομή και τη λειτουργική αποτελεσματικότητα.


Τα προσχέδια θα ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Απριλίου και, κατόπιν, η Τράπεζα της Ελλάδος και η ΕΚΤ, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και το ΔΝΤ, θα εκτιμήσουν την επάρκεια αυτών των σχεδίων, τα οποία θα συνάδουν με το Πρόγραμμα Ε.Ε./ΔΝΤ και με τα σχέδια αναδιάρθρωσης/βιωσιμότητας, τα οποία υποβλήθηκαν από την κάθε τράπεζα στην Ε.Ε. για αυτοτελή έγκριση βάση των κανόνων του ανταγωνισμού.
Η υποβολή αυτών των τελικών σχεδίων στην ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος προτείνεται ως διαρθρωτικό ορόσημο του προγράμματος για το τέλος Μαΐου του 2011.


ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - pkak@naftemporiki.gr

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής κατά Μαρινάκη

Απορρίφθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Superleague η πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΠΑΕ Παναθηναικός κατά του προέδρου της διοργανωτριας αρχής, Βαγγέλη Μαρινάκη.

Οι εκπρόσωποι του Παναθηναικού αποχώρησαν από το Δ.Σ. Υπέρ της πρότασης μομφής τάχθηκαν μόλις δύο ΠΑΕ (εκτός από τον Παναθηναικό και οι ΑΕΚ, Αρης).
Οι ΠΑΟΚ, Καβάλα, Αστέρας Τρίπολης, Λάρισα, Ξάνθη, ΕΠΟ ψήφισαν λευκό, ενώ οι υπόλοιπες ήταν υπέρ του κ Μαρινάκη. Η πρόταση απορρίφθηκε με ψήφους 8-3.
Η συνεδρίαση του Δ.Σ. δεν έγινε στα γραφεία της Superleague, επειδή οι οπαδοί του Παναθηναικού είχαν προγραμματίσει συλλαλητήριο. Ετσι, αποφασίστηκε να συνεδριάσουν σε ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο, όμως και πάλι τριακόσια άτομα πήγαν έως εκεί, χωρίς όμως να συμβεί κάτι.
Ο αντιπρόεδρος του Παναθηναικού, Δημήτρης Γόντικας, είπε ότι δεν πρόκειται να ξανασυμμετάσχουν σε συνεδρίαση του Δ.Σ. όσο είναι πρόεδρος ο κ Μαρινάκης.
«Αρχικά τοποθετήθηκαν όλοι οι σύνεδροι για τα πρόσφατα γεγονότα. Συμφωνήσαμε πως δεν είναι το πρόβλημα μόνο ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, αλλά υπάρχει συνολικό ζήτημα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Καταθέσαμε πρόταση μομφής, η οποία δεν έγινε δεκτή από το σώμα. Με προεδρεύοντα τον κ Μαρινάκη δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο εδώ και αποχωρούμε».
Ο κ Γόντικας πρόσθεσε ότι ο Παναθηναικός έχει προτάσεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο τις οποίες σκοπεύει να καταθέσει.

Ομιλία της Υφυπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Εύης Χριστοφιλοπούλου, στην παρουσίαση των Ψηφιακών Εκπαιδευτικών Βοηθημάτων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Οι μαθητές της Γ’ και της Β’ Λυκείου, είναι οι πιο σκληρά δοκιμαζόμενοι από όλους. Έχουν να οργανώσουν το χρόνο τους, να προγραμματίσουν, να μάθουν, να ψάξουν και την ίδια ώρα να μη χάνουν το στόχο.


Tα όσα ακούσατε και τα όσα μας παρουσιάστηκαν, έχουν όχι μόνο γνωσιακό περιεχόμενο και χρηστικότητα, είναι κυρίως ένα φάρμακο για το στρες των μαθητών. Γιατί ακριβώς όλες αυτές οι ιδιότητες που έχουν τα Ψηφιακά Βοηθήματα- το ότι είναι πολλαπλά, το ότι μπορεί να τα συνδυάζει ο μαθητής οποιαδήποτε στιγμή της προετοιμασίας του, ότι μπορεί και στο κινητό του ακόμα να τα χρησιμοποιήσει - αυτό είναι που τον βγάζει ή την βγάζει από το στρες.


Το Ψηφιακό Σχολείο δείχνει αφενός ότι οι Έλληνες εκπαιδευτικοί- στη μεγάλη πλειοψηφία τους- όχι μόνο είναι αξιόμαχοι, αλλά αφετέρου μπορούν και καινοτομούν σε ένα σύστημα που ακόμα είναι πολύ συγκεντρωτικό και αρκετά γραφειοκρατικό. Σε αυτό το σύστημα- όπως ξέρετε- πάμε να δώσουμε ένα βαθμό ελευθερίας.


Το Ψηφιακό Σχολείο δεν υποκαθιστά την ανθρώπινη επαφή δασκάλου - μαθητή, αλλά σίγουρα απελευθερώνει και δίνει εναλλακτικές επιλογές και στο δάσκαλο και στο μαθητή.


Νομίζω ότι όσα ακούσαμε μας κάνουν λίγο πιο αισιόδοξους και ελπίζω τα παιδιά να έχουν περισσότερη βοήθεια στο δρόμο για την επιτυχία στις εξετάσεις.

Η κ. ΣΑΚΟΡΑΦΑ ΕΡΩΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ



Προς τους Υπουργούς : Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης


Κο Ιωάννη Ραγκούση


Θέμα: “Αδικαιολόγητη η καθυστέρηση κατασκευής του νέου κολυμβητηρίου στο Λόφο Αξιωματικών”


Μέσα στο 2009 αποφασίστηκε η δημιουργία κολυμβητηρίου στο Λόφο Αξιωματικών και συνήφθη σύμβαση μεταξύ του Δήμου Περιστερίου και της αναδόχου εταιρείας, η οποία ξεκίνησε τα έργα το Μάιο του 2010 με προοπτική να ολοκληρώσει τις εργασίες της μέσα στο 2011.


Ωστόσο ορατός είναι πια ο κίνδυνος διακοπής των εργασιών επειδή το Υπουργείο Εσωτερικών καθυστερεί τη χρηματοδότηση του έργου.


Το έργο είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα “Θησέας” από το οποίο έχει ήδη εκταμιευτεί το ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ.


Ενώ το πρόγραμμα έχει κλείσει από το 2010, αποφασίστηκε να ολοκληρωθούν τα προγράμματα που είχαν εγκριθεί και ενταχθεί σ΄ αυτό.


Επειδή το Υπουργείο Εσωτερικών αντίθετα με την παραπάνω δέσμευση καθυστερεί τη χρηματοδότησή τους.

Ερωτάται ο Κος Υπουργός,


Πότε σκοπεύετε να εκταμιεύσετε την επόμενη δόση για τη συνέχιση των εργασιών, καθώς ο κίνδυνος διακοπής και εγκατάλειψης του έργου είναι ορατός;


Η ερωτώσα Βουλευτής
Σοφία Σακοράφα

Ελλάδα και Μετανάστευση

"Έως το 2013, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει πάνω από 180 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων (ΤΕΕ), 86 εκατομμύρια ευρώ από Ταμείο Επιστροφής, 35 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Πρόσφυγες III (ΕΤΠ) και 21 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ένταξης των υπηκόων τρίτων χωρών (ΤΕ). Συνεπώς, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που επωφελούνται περισσότερο από το Γενικό Πρόγραμμα". Αυτό απάντησε η επίτροπος για θέματα εσωτερικών υποθέσεων κα Σ. Μαλμστρομ σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Γ. Παπανικολάου, σχετικά με τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα στον τομέα της μετανάστευσης.


Συγκεκριμένα, τα ελληνικά ετήσια προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το ΤΕΕ στοχεύουν κυρίως σε δράσεις που σχετίζονται με την αγορά μέσων μεταφοράς και εξοπλισμού για συνοριακούς ελέγχους . Το Ταμείο Επιστροφής έχει ως στόχο την υποστήριξη των κρατών μελών όσον αφορά τη δίκαιη και αποτελεσματική υλοποίηση της διαχείρισης του επαναπατρισμού των υπηκόων τρίτων χωρών ενώ το Ταμείο για τους Πρόσφυγες υλοποιεί δράσεις που στοχεύουν στη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των αιτούντων άσυλο, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης των δομών φιλοξενίας. Τέλος, το Ταμείο Ένταξης υποστηρίζει δράσεις σχετικές με την υλοποίηση των μέτρων ένταξης για τους νεοαφιχθέντες υπηκόους τρίτων χωρών που κατοικούν νόμιμα στην Ελλάδα, όπως μαθήματα γλώσσας και πολιτικής αγωγής, εκστρατείες ενημέρωσης σχετικά με το σύστημα στέγασης, υγείας και εκπαίδευσης.

Πρωτοφανής αδράνεια της ΕΕ στη Λιβύη και τη Βόρειο Α-φρική

Την πρωτοφανή αδράνεια της ΕΕ σε μια ιστορική στιγμή που το πολιτικό τοπίο στη Μέση Ανατολή και τις χώρες της Βορείου Αφρικής υφίσταται κοσμογονικές αλλαγές και ενώ η πρωτοφανής βία κατά των δια-δηλωτών κλιμακώνεται σε πολλές χώρες της περιοχής, καταγγέλλει με ερωτήσεις της τόσο στην Επιτροπή όσο και στο Συμβούλιο η επικεφαλής της ομάδος των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, κα Μαριέτ-τα Γιαννάκου.


Συγκεκριμένα, επικεφαλής της ομάδος των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, στηλιτεύει το γεγονός ότι η ΕΕ συνεχίζει να παραμένει απλός παρατηρητής των εξελίξεων και καλεί τα αρμόδια θεσμικά όργανα να παρουσιάσουν τις όποιες δράσεις που έχουν αναλάβει για να αποτρέψουν το αιματοκύλισμα στην περι-οχή, αλλά και να δεσμευθούν για το εάν σκοπεύουν να αναστείλουν προγράμματα χρηματοδότησης σε καθεστώτα της περιοχής που παραβιάζουν θεμελιώδη ανθρώπινα διακαιώματα.


Η κα. Γιαννάκου κάνει ιδιαίτερη μνεία στην περίπτωση της Λιβύης, όπου παρατηρείται μια ανεξήγητη αμφιθυμία από την πλευρά της ΕΕ σχετικά με το καθεστώς Καντάφι. Η απλή καταδίκη της βίαιης κατα-στολής των διαδηλώσεων στη Λιβύη σαφέστατα δεν αρκεί για να περισώσει το κύρος της Ένωσης και ζητά από το Συμβούλιο και την Επιτροπή να πάρουν σαφή θέση για το καθεστώς Καντάφι. Η κα Γιαννάκου καλεί επίσης το Συμβούλιο και την Επιτροπή να προβούν σε μια συνολική επαναξιολόγηση της μέχρι σήμερα στάσης της ΕΕ έναντι των αυταρχικών καθεστώτων στην περιοχή, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη ανοχή που παρατηρήθηκε σε δικτατορικά καθεστώτα στο όνομα μιας κατ' επίφαση σταθερότητας.

Η σήραγγα του Καλλιδρόμου

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε σχεδιάσει, δημοπρατήσει και ξεκινήσει να υλοποιεί μεγάλα δημόσια έργα.


Η εικόνα, όμως, τους τελευταίους 16 μήνες, είναι εντελώς διαφορετική.


Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αδρανεί και οι εργασίες υλοποίησης των έργων καθυστερούν.


Καθυστερήσεις που αγγίζουν, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα όρια της εγκατάλειψης.


Χαρακτηριστική περίπτωση, σε ό,τι αφορά στα έργα της ΕΡΓΟΣΕ, αποτελεί η σήραγγα του Καλλιδρόμου, στην οποία έχουν διακοπεί οι εργασίες, λόγω αδυναμίας τακτοποίησης του Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών (ΑΠΕ) και της συνακόλουθης Συμπληρωματικής Σύμβασης.


Διακοπή των εργασιών, που θα οδηγήσει στην επαναδημοπράτηση του έργου, η οποία πέραν της χρονικής καθυστέρησης (τουλάχιστον 2,5 – 3 ετών), θα επιφέρει και σημαντική αύξηση του κόστους (νέα σύμβαση, νέες τιμές, νέα εργοτάξια κ.λπ.).


Διακοπή των εργασιών που έχει, ήδη, οδηγήσει σε απώλεια πάνω από 200 θέσεων εργασίας, σε «διαρροή» των εγκεκριμένων κοινοτικών κονδυλίων και σε σημαντική διακινδύνευση αναφορικά με την εξασφάλιση νέων πόρων.


Η κυβέρνηση οφείλει, επιτέλους, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και όχι, αμέτοχη, να τα παρακολουθεί

Εξελέγη η Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Αττική

Στην εκλογή του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης προχώρησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Το νέο θεσμό, που καθιερώθηκε με τον Καλλικράτη, αναλαμβάνει η Μαρία Παπασπύρου, πρώην εφέτης Αθηνών.
Η κυρία Παπασπύρου έλαβε 69 ψήφους σε σύνολο 84 ψηφισάντων, ενώ υπήρξαν 14 λευκά και 1 άκυρο.


Μετά το τέλος της Συνεδρίασης ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γ. Σγουρός δήλωσε:


«Ευχαριστώ από καρδιάς τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων, καθώς και όλα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για την υπεύθυνη και συναινετική στάση που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκλογής του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης. Λειτούργησαν όλοι στο πνεύμα του Καλλικράτη, της συναίνεσης και του διαλόγου».


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ


ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:


Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών


ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ:


Διορίστηκε δικηγόρος στο Πρωτοδικείο της Αθήνας στις 11 Νοεμβρίου 1976. Από τις 19 Σεπτεμβρίου 1983 διορίστηκε ως Πάρεδρος των πολιτικών και ποινικών Δικαστηρίων. Στις 12 Οκτωβρίου 1998 προήχθη σε Πρόεδρο Πρωτοδικών και στις 5 Αυγούστου 2004 προήχθη σε Εφέτη.


Επί 15 έτη στο Πρωτοδικείο Αθηνών ως Πρωτοδίκης υπηρέτησε σε όλα τα σημαντικά τμήματα όπως Ενοχικό, Εμπορικό, Εμπράγματο, Εφέσεις κατʼ αποφάσεων Ειρηνοδικείων, Μισθώσεις, εκδίδοντας άνω των εκατό (100) πολιτικών αποφάσεων το χρόνο. Παράλληλα συμμετείχε σε συνθέσεις ποινικών δικαστηρίων (Μονομελών και Τριμελών Πλημμελειοδικείων, Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων), τα πρώτα χρόνια ως πάρεδρος και αργότερα ως προεδρεύουσα.


Από τις 16/9/1991 μέχρι τις 19/9/1995 υπηρέτησε στο Πρωτοδικείο Αθηνών ως ανακρίτρια, με την οποία ιδιότητα απασχολήθηκε σε σοβαρές υποθέσεις. Το 1998 προήχθη σε Πρόεδρο Πρωτοδικών και τοποθετήθηκε στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας και στις 16-9-2004 μετετέθη στο Πρωτοδικείο Αθηνών.


Τον Ιούνιο του 2004 προήχθη σε Εφέτη και τοποθετήθηκε στο Εφετείο Θεσσαλονίκης. Τον Δεκέμβριο του 2004 μετετέθη στο νεοσύστατο Εφετείο Καλαμάτας όπου παρέμεινε μέχρι τον Μάιο του 2007, οπότε και μετετέθη στο Εφετείο Αθηνών, στο οποίο παρέμεινε μέχρι τον Μάιο του 2008. Τέλος, τον Μάιο του 2008 παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους.


Καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας της ως δικαστικής λειτουργού, έχει εκδώσει πολύ μεγάλο αριθμό πολιτικών και ποινικών αποφάσεων σημαντικών υποθέσεων, καθ’ όσον υπηρέτησε σε δικαστήρια μεγάλων πόλεων (κυρίως Αθηνών).


Οι εκθέσεις επιθεωρήσεώς της ήταν πάντοτε από πολύ καλές έως εξαίρετες.