Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Καντάφι: Θανατική ποινή στους ένοπλους διαδηλωτές

Ο Καντάφι προειδοποιεί τους διαδηλωτές ότι οι ενέργειές τους τιμωρούνται με τη θανατική ποινή και καλεί τους υποστηρικτές του να τον στηρίξουν. Aπειλεί να «καθαρίσει» τη χώρα «σπίτι-σπίτι».


Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι απείλησε σήμερα ότι θα καλέσει το λαό «να καθαρίσει τη Λιβύη πόρτα-πόρτα», εάν δεν υποχωρήσουν οι διαδηλωτές και δεν φύγουν από τους δρόμους. Ο Καντάφι, το καθεστώς του οποίου βρίσκεται αντιμέτωπο με μια άνευ προηγουμένου λαϊκή εξέγερση, προειδοποίησε νωρίτερα τους «ένοπλους» διαδηλωτές ότι θα τους επιβληθεί «η θανατική ποινή» και κάλεσε το στρατό και την αστυνομία να ξαναπάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.
Στο διάγγελμά του, που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση της χώρας, ο Καντάφι εμφανίστηκε να κρατά στο ένα χέρι το «Πράσινο Βιβλίο» που έγραψε ο ίδιος τη δεκαετία του 1970 και το οποίο υποκαθιστά το σύνταγμα. «Ο Μουάμαρ Καντάφι δεν έχει επίσημη θέση από την οποία να παραιτηθεί. Ο Μουάμαρ Καντάφι είναι ο ηγέτης της επανάστασης, είναι συνώνυμος των θυσιών μέχρι το τέλος των ημερών», είπε.


Ο Καντάφι κάλεσε τους «νέους» να συστήσουν αύριο «επιτροπές υπεράσπισης της επανάστασης» οι οποίες θα αναλάβουν να προστατεύουν «τους δρόμους, τις γέφυρες, τα αεροδρόμια». «Ο λιβυκός λαός πρέπει να αναλάβει τον έλεγχο της Λιβύης, θα τους δείξουμε ότι πρόκειται για μια λαϊκή επανάσταση», είπε, διαβάζοντας το κείμενο της ομιλίας του. «Κανένας τρελός δεν θα μπορέσει να κομματιάσει τη χώρα μας», πρόσθεσε, απειλώντας ότι θα «καθαρίσει» τη χώρα «από σπίτι σε σπίτι».


«Παραδώστε τα όπλα σας αμέσως, διαφορετικά θα γίνουν σφαγές», προειδοποίησε, απειλώντας ότι η απάντησή του θα είναι «παρόμοια με όσα έγιναν στη Φαλούτζα του Ιράκ ή την Τιενανμέν», παραπέμποντας στη στρατιωτική καταστολή της «Άνοιξης του Πεκίνου», το 1989, όταν εκατοντάδες, ενδεχομένως και χιλιάδες, άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.


Σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), μόνο στην πρωτεύουσα Τρίπολη έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 62 άνθρωποι από την Κυριακή. Την Δευτέρα η Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH) είχε ανακοινώσει ότι σε όλη τη χώρα οι νεκροί ανέρχονται στους «300 με 400». Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρούς Σταυρού (CICR) ανακοίνωσε ότι έλαβε «απεγνωσμένες εκκλήσεις» και επικοινώνησε με τις λιβυκές αρχές στη Γενεύη προτείνοντας να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια.


Στην Τρίπολη, πολλοί ξένοι παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας επικρατεί συνωστισμός αφού εκατοντάδες αλλοδαποί αναζητούν τρόπο να φύγουν από τη χώρα. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Άχμαντ Αμπούλ Γέιτ, η πίστα του αεροδρομίου της Βεγγάζης, της πόλης απ' όπου ξεκίνησε η εξέγερση, έχει βομβαρδιστεί και δεν είναι δυνατή η προσγείωση αεροσκαφών. Ιταλία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ουκρανία ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι στέλνουν αεροπλάνα στην Τρίπολη για να απομακρύνουν τους υπηκόους τους.


Καταδικάζει τη χρήση βίας κατά πολιτών το ΣΑ του ΟΗΕ


Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ,στη συνεδρίαση της Τρίτης, καταδίκασε τη χρήση βίας στη Λιβύη και ζήτησε να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης για να λογοδοτήσουν, αυτοί που ευθύνονται για τις επιθέσεις σε βάρος των πολιτών.


Η ανακοίνωση του 15μελούς συμβουλίου εκδόθηκε με τη σύμφωνη γνώμη των αντιπροσώπων των 15 χωρών-μελών του Οργανισμού, μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης που αφορούσε τις αιματηρές ταραχές στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.


Ενίσχυση των δυνάμεων στη Σαμπρατά
Στρατιωτικές ενισχύσεις στην πόλη Σαμπρατά, δυτικά της Τρίπολης, έστειλε η Λιβύη, μετά την καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών εγκαταστάσεων από τους διαδηλωτές.


Ο στρατός της Λιβύης έχει παρατάξει «μεγάλο αριθμό», δυνάμεων στην πόλη Σαμπρατά, δυτικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, μετά από την καταστροφή σχεδόν όλων των γραφείων των υπηρεσιών ασφαλείας, από τους διαδηλωτές την Τρίτη, όπως αναφέρει διαδικτυακή εφημερίδα της χώρας.


Περίπου 50 μίλια, δυτικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, οι διαδηλωτές στην πόλη Σαμπρατά, πυρπόλησαν τα γραφεία των υπηρεσιών ασφαλείας, το εγκληματολογικό τμήμα και τα κτήρια των επαναστατικών επιτροπών. Επίσης αποκαθήλωσαν όλα τα πορτρέτα του Μουάμαρ Καντάφι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει η λιβυκή εφημερίδα.


Η πόλη Σαμπρατά είναι γνωστή για τα ερείπια από τα Ρωμαϊκά χρόνια, που διαθέτει.
Η σημαία της μοναρχίας του βασιλέα Ίντρις σύμβολο του αγώνα κατά του Καντάφι


Η σημαία της λιβυκής μοναρχίας του βασιλέα Ίντρις, που ανέβηκε σήμερα στην πρεσβεία της χώρας στη Στοκχόλμη είναι η πρώτη σημαία της χώρας που χρησιμοποιήθηκε στο διάστημα που μεσολάβησε από την ανεξαρτησία της χώρας και την επανάσταση του Μουάμαρ Καντάφι (1951-69). Μαύρου χρώματος, με μία ημισέληνο, ένα άστρο και δύο σιρίτια (κόκκινο και πράσινο), η σημαία της μοναρχίας χρησιμοποιήθηκε από τους αντικανταφικούς διαδηλωτές και επιβάλλεται ως σύμβολο της εξέγερσης που σαρώνει απ' άκρου εις άκρον τη χώρα.


Η σημαία, που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής κατά τη διάρκεια της μοναρχίας του Ίντρις Α' ήταν εμπνευσμένη από αυτήν της Κυρηναϊκής (ανατολικά), της οποίας ο Ίντρις ήταν πρώτα εμίρης και υιοθετήθηκε ως σύμβολο ολόκληρης της χώρας την ημέρα της ανεξαρτησίας της, στις 24 Δεκεμβρίου 1951. Η σημαία της Κυρηναϊκής, της οποίας κύρια πόλη είναι η Βεγγάζη, με τη σειρά της ήλθε έμπνευση από τη σημαία της οθωμανικής αυτοκρατορίας, της οποίας τμήμα αποτελούσε από το 1551 έως το 1913, προτού παραχωρηθεί στην Ιταλία, η οποία συνένωσε τη χώρα το 1924.


Το κόκκινο σιρίτι αντιπροσωπεύει το Φεζάν (νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας στην έρημο, με κύρια πόλη τη Σέμπχα) και το πράσινο την Τριπολίτιδα (βορειοανατολικό τμήμα, όπου ανήκει η πρωτεύουσα Τρίπολη), της οποίας ο Ίντρις υπήρξε επίσης εμίρης. Λίγο αφότου κατέλαβε την εξουσία ο Καντάφι, την 1η Σεπτεμβρίου 1969 υιοθέτησε μία σημαία η οποία εκμεταλλευόταν τρία από τα τέσσερα κύρια παναραβικά χρώματα (κόκκινο, λευκό, μαύρο, με εξαίρεση το κόκκινο).


Από το 1972 έως το 1977 προστέθηκε στο κέντρο της σημαίας ένα «χρυσό γεράκι», κατά τα πρότυπα της Αιγύπτου και της Συρίας, με την επιγραφή «Αραβική Δημοκρατία της Λιβύης». Σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της επίσκεψης του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Ανουάρ ελ Σαντάτ στην Ιερουσαλήμ, και για να σηματοδοτήσει τη διακοπή των σχέσεων με τη χώρα αυτή, το 1977 υιοθέτησε μία τελείως πράσινη σημαία, το μοναδικό μονόχρωμο εθνικό σύμβολο στον κόσμο, που συμβολίζει ταυτόχρονα το Ισλάμ και την «πράσινη επανάσταση» που φιλοδοξούσε να φέρει εις πέρας ο λίβυος ηγέτης.


Αυτοσχέδιο νεκροτομείο κοντά στο κεντρικό νοσοκομείο της Τρίπολης


Ένα ιδιαίτερο νεκροτομείο, το οποίο θα μπορεί να δεχθεί έως και 450 σορούς, έχει διευθετηθεί σε χώρο πλησίον του κεντρικού νοσοκομείου της Τρίπολης, γεγονός που τεκμαίρει το εύρος και τη βιαιότητα της κατασταλτικής επιχείρησης κατά των διαδηλωτών κατά του Μουάμαρ Καντάφι, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Ένα νεκροτομείο εγκαταστάθηκε σε σχολείο, σε μικρή απόσταση από τον κεντρικό νοσοκομείο Σεμπιάα. Έχει δυνατότητα υποδοχής 450 σορών», τόνισε ο Σουχάιρ Μπελχάσεν, πρόεδρος της FIDH, η οποία εδρεύει στο Παρίσι. Οι πληροφορίες του βασίζονται σε πηγές της τοπικής Λιβυκής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η FIDH δεν ήταν σε θέση σήμερα να επιχειρήσει έναν συνολικό απολογισμό των βιαιοτήτων, οι οποίες μετά τη Βεγγάζη-δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη χώρα-άρχισαν να εξαπλώνονται πλέον και στην πρωτεύουσα Τρίπολη.
Αυτόπτες μάρτυρες αφηγήθηκαν πως σημειώνονται βίαια επεισόδια κατά κύριο λόγο στα ανατολικά προάστια Φασλούμ και Τατζούρα, κάνοντας μάλιστα λόγο για «σφαγές» αντικαθεστωτικών διαδηλωτών και για αφρικανούς μισθοφόρους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα και άρχισαν να πυροβολούν περαστικούς.


Πριν τα επεισόδια, η Διεθνής Ένωση εκτιμούσε μεταξύ 300 και 400 τον αριθμό των νεκρών, από την έναρξη της εξέγερσης κατά του Μουάμαρ Καντάφι. Από την πλευρά της η αμερικανική ΜΚΟ Human Rights Watch εκτιμά τον αριθμό των νεκρών στους 233.


Λίβυοι εξόριστοι καταγγέλουν τη συμμετοχή Αφρικανών μισθοφόρων


Αφρικανοί μισθοφόροι που πληρώνονται από τον Μουάμαρ Καντάφι εμπλέκονται στις βίαιες ταραχές στη Λιβύη, περιπολούν στους δρόμους και πυροβολούν όσους προσπαθούν να βγουν έξω, κατήγγειλαν σήμερα Λίβυοι εξόριστοι από τη Σουηδία, επικαλούμενοι τις μαρτυρίες συγγενών τους που ζουν στη χώρα. «Πρόκειται για Αφρικανούς μισθοφόρους 'αγορασμένους' από τον Καντάφι. Προέρχονται από το Τσαντ, τη Νιγηρία και άλλα μέρη. Πολλοί Λίβυοι στρατιώτες πήραν το πλευρό των διαδηλωτών. Όμως αυτοί που πυροβολούν είναι οι επίλεκτοι στρατιώτες και οι μισθοφόροι», διαβεβαίωσε ο 50χρονος Σάμπαν Εγκάλε. Τη Δευτέρα οι επικοινωνίες με τη Λιβύη είχαν διακοπεί αλλά σήμερα πολλοί εξόριστοι ενημερώθηκαν από τους συγγενείς τους για την παρουσία μισθοφόρων που συμμετέχουν στην καταστολή των κινητοποιήσεων. «Μίλησα για λίγα λεπτά με τον εξάδελφό μου, τον Γιασίν, στην Τρίπολη, σήμερα το πρωί. Μου εξήγησε πως όταν οι άνθρωποι βγαίνουν έξω, τους πυροβολούν οι μισθοφόροι», δήλωσε ο Τζο Τουάεϊχ, ένας 37χρονος Λίβυος που ζει στη Στοκχόλμη εδώ και εννέα χρόνια. «Δεν είναι Λίβυοι, το κατάλαβε επειδή τους άκουσε να μιλούν γαλλικά», πρόσθεσε.


Ο Τουάεϊχ, μαζί με περίπου 50 συμπατριώτες του, συμμετείχαν σε διαδήλωση κατά του Καντάφι που οργανώθηκε σήμερα στο κέντρο της Στοκχόλμης. Στην πλατεία Σέργκελς Τοργκ, όπου οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Κάτω ο δικτάτορας» ή «Καντάφι, δολοφόνε!», πέντε νεαροί Λίβυοι έμειναν έξω όλη τη νύχτα, αψηφώντας το πολικό ψύχος, αφού τη νύχτα η θερμοκρασία πέφτει γύρω στους -15 με -20 βαθμούς. «Θα μείνουμε εδώ μέχρι να φύγει ο Καντάφι. Φυσικά κάνει κρύο, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με όσα υποφέρουν τα αδέλφια μας στη Λιβύη», είπε ένας 26χρονος φοιτητής.
Εν τω μεταξύ, ένα λιβυκό πλοίο, που πιστεύεται ότι μεταφέρει στρατιώτες οι οποίοι λιποτάκτησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, κατευθύνται προς τη Μάλτα, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της χώρας. Το σκάφος αναμένεται να φτάσει στη Μάλτα αργά απόψε, περίπου 24 ώρες αφότου δύο Λίβυοι πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας προσγείωσαν τα πολεμικά αεροσκάφη τους στη Βαλέτα. Κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη πόσοι στρατιώτες επιβαίνουν στο πλοίο.


Στα χέρια της αντιπολίτευσης η Βεγγάζη


Άλλες αναφορές επιμένουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου και σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες και αιματηρότερες συγκρούσεις τις προηγούμενες ημέρες, η Βεγγάζη βρίσκεται πλέον στα χέρια της αντιπολίτευσης.


Η υπουργός Εξωτερικών, των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον κάλεσε την κυβέρνηση της Λιβύης να σταματήσει την αιματοχυσία και να σεβαστεί τις επιθυμίες, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών. Ήδη πάντως, έχουν αρχίσει να καταγράφονται ρήγματα στη συνοχή του καθεστώτος Καντάφι.


Παράλληλα, Λίβυοι στρατιώτες στην πόλη Τομπρούκ, στα ανατολικά της χώρας, δήλωσαν σε ανταποκριτή του πρακτορείου Ρόιτερς πως έχουν παύσει να υποστηρίζουν τον Μουάμαρ Καντάφι και πως η ανατολική περιοχή της χώρας στο σύνολό της δεν βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο του ηγέτη. Κάτοικοι της πόλης τόνισαν επίσης πως από τριών ημερών η οικιστική περιφέρειά της βρίσκεται στα χέρια του λαού της. Όπως δήλωσαν οι ίδιοι, οι καπνοί που ανωθρώσκουν από το κέντρο της πόλης προέρχονται από αποθήκη πυρομαχικών, η οποία βομβαρδίσθηκε από στρατεύματα πιστά σε έναν από τους γιούς του Καντάφι.

«Όλες οι ανατολικές περιοχές βρίσκονται εκτός του ελέγχου του Καντάφι πλέον. Στρατός και λαός πορεύονται εδώ χέρι-χέρι», τόνισε εμφατικά ο πρώην ταγματάρχης Χάνι Σάαντ Μαρτζάα.


Βομβαρδισμοί από αεροσκάφη στην Τρίπολη


Οι δύο Λίβυοι πιλότοι που αυτομόλησαν χθες στη Μάλτα υποστήριξαν ότι είχαν λάβει διαταγή να βομβαρδίσουν τους διαδηλωτές, ανέφεραν μαλτέζικες κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα δε, με τον αυστριακό στρατό, ο εναέριος χώρος της πρωτεύουσας, Τρίπολης, είναι κλειστός, μέχρι νεωτέρας.


«Αυτό που ζούμε σήμερα είναι αδιανόητο. Πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα βομβαρδίζουν αδιακρίτως τη μία περιοχή μετά την άλλη. Υπάρχουν πολλοί, πολλοί νεκροί», είπε ο Άντελ Μοχάμεντ Σάλεχ.


Ένας αναλυτής της λονδρέζικης εταιρείας συμβούλων Control Risks, ο Τζούλιαν Μπαρνς-Ντέισι δήλωσε ότι η χρήση στρατιωτικών αεροπλάνων εναντίον του ίδιου του λαού της χώρας του υποδηλώνει ότι πλησιάζει το τέλος του Μουάμαρ Καντάφι. «Φαίνεται ότι είναι οι τελευταίες, απελπισμένες ενέργειες. Αν βομβαρδίζεις την ίδια σου την πρωτεύουσα, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα επιβιώσεις», είπε ο αναλυτής. «Όμως πιστεύω ότι ο Καντάφι θα πολεμήσει. Νομίζω ότι οι φήμες πως φεύγει στη Βενεζουέλα θα αποδειχθούν άκυρες. Σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της περιοχής, στη Λιβύη υπάρχει η πιθανότητα (να σημειωθούν) σοβαρές ταραχές και ευθεία σύγκρουση», πρόσθεσε.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΙ, Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: