Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Χιλιάδες εγκαταλείπουν τη Λιβύη - Επαναπατρίζονται οι Ελληνες

Επιβεβαιώνοντας την φήμη του αδίστακτου καταπιεστή, ο Μουαμάρ Καντάφι, εμφανίζεται αποφασισμένος να κάνει χρήση όλων των μέσων προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία και να καταστείλει την εξέγερση που έχει παραλύσει τη Λιβύη. Το καθεστώς που ήδη έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 250 ανθρώπων, δε διστάζει πλέον να κάνει χρήση - όπως υποστηρίζουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία - αρμάτων μάχης, ελικοπτέρων, ακόμη και μαχητικών αεροσκαφών, για να χτυπήσει το πλήθος που ζητά ανατροπή του αιμοσταγούς καθεστώτος του.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μέλη του οποίου θέτουν θέμα «εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας» για τον Καντάφι, συνεδριάζει εκτάκτως το απόγευμα για να συζητήσει την κατάσταση στη Λιβύη, ενώ έχει ήδη εκδηλωθεί ομόφωνη καταδίκη της πρωτοφανούς κρατικής καταστολής από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρότι τα οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων ειδικά δυνάμεων της ΕΕ στην Λιβύη υπολογίζονται σε πολλά δισ ευρώ.



Έκτακτη συνεδρίαση έχει προγραμματίσει για σήμερα το απόγευμα και ο Αραβικός Σύνδεσμος, ενώ συνεχείς πληροφορίες από όλο τον κόσμο, αναφέρουν πως Λίβυοι διπλωμάτες, στον ΟΗΕ, σε άλλους διεθνείς οργανισμούς και σε διάφορες πρεσβείες, μεταξύ άλλων στην Ινδία και τις ΗΠΑ, συντάσσονται με τους εξεγερμένους, απευθύνοντας εκκλήσεις για ανατροπή του καθεστώτος.


Φεύγουν οι ξένοι


Η μία μετά την άλλη, πολλές χώρες είναι έτοιμες να στείλουν αεροσκάφη για την απομάκρυνση των υπηκόων τους από την Λιβύη, ενώ έτοιμο είναι το σχέδιο επαναπατρισμού και για 300 Ελληνες. Χιλιάδες είναι οι Γερμανοί, Ιταλοί, Τούρκοι, Κινέζοι κλπ εργαζόμενοι που βρίσκονται προσωρινά στη Λιβύη συμμετέχοντας σε μεγάλα κατασκευαστικά έργα, ξένων εταιριών.


Η Γαλλία από ώρα σε ώρα στέλνει τρια αεροσκάφη, ενώ ήδη βρίσκονται καθ' οδόν τουρκικά πλοία. Η Γερμανία επίσης ανακοίνωσε την αποστολή αεροσκαφών το συντομότερο δυνατόν, όπως και η Κίνα.


Όμως, ήδη κατά εκατοντάδες φτάνουν στην Αίγυπτο και Λίβυοι πρόσφυγες, ενώ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται άκρως ανήσυχες για νέο κύμα μεταναστών προς την ΕΕ.


Μια σύντομη εμφάνισή του Καντάφι τις πρώτες πρωϊνές ώρες, στην κρατική τηλεόραση, η οποία αποσκοπούσε στη διάψευση των φημών που τον ήθελα να έχει εγκαταλείψει τη χώρα, προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη οργή στους εξεγερμένους, καθώς ο επί 43 χρόνια ηγέτης της Λιβύης, έδειξε ειρωνικός και υπεροπτικός έναντι των διαδηλωτών οι οποίοι, συνεχίζουν και σήμερα τις διαδηλώσεις τους, αψηφώντας τη σφαγή στην οποία επιδίδεται το καθεστώς και έχει προκαλέσει το θάνατο σε περισσότερους από 300 ανθρώπους.


Σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Al Jazeera, μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τμήματα της πρωτεύουσας σήμερα Τρίτη, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές – ξένους μισθοφόρους τους θεωρούν οι Λίβυοι διαδηλωτές – πυροβολούσαν αδιακρίτως τους διαδηλωτές.


Το πετρέλαιο στα ύψη


Η εξέγερση και η κατάσταση χάους που επικρατεί στη Λιβύη έχει εκτινάξει τις τιμές του πετρελαίου στα 107 δολάρια το βαρέλι, ενώ πληροφορίες θέλουν αρκετούς πετρελαϊκούς τερματικούς σταθμούς στη χώρα να έχουν διακόψει τη λειτουργία τους – πιθανότατα – κατόπιν σχετικής επέμβασης των εξεγερμένων αντικαθεστωτικών.


Η εταιρεία Shell ανακοίνωσε την απομάκρυνση του προσωπικού της, όπως και αρκετές άλλες ξένες εταιρείες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: