Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Πρωτοφανής αδράνεια της ΕΕ στη Λιβύη και τη Βόρειο Α-φρική

Την πρωτοφανή αδράνεια της ΕΕ σε μια ιστορική στιγμή που το πολιτικό τοπίο στη Μέση Ανατολή και τις χώρες της Βορείου Αφρικής υφίσταται κοσμογονικές αλλαγές και ενώ η πρωτοφανής βία κατά των δια-δηλωτών κλιμακώνεται σε πολλές χώρες της περιοχής, καταγγέλλει με ερωτήσεις της τόσο στην Επιτροπή όσο και στο Συμβούλιο η επικεφαλής της ομάδος των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, κα Μαριέτ-τα Γιαννάκου.


Συγκεκριμένα, επικεφαλής της ομάδος των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, στηλιτεύει το γεγονός ότι η ΕΕ συνεχίζει να παραμένει απλός παρατηρητής των εξελίξεων και καλεί τα αρμόδια θεσμικά όργανα να παρουσιάσουν τις όποιες δράσεις που έχουν αναλάβει για να αποτρέψουν το αιματοκύλισμα στην περι-οχή, αλλά και να δεσμευθούν για το εάν σκοπεύουν να αναστείλουν προγράμματα χρηματοδότησης σε καθεστώτα της περιοχής που παραβιάζουν θεμελιώδη ανθρώπινα διακαιώματα.


Η κα. Γιαννάκου κάνει ιδιαίτερη μνεία στην περίπτωση της Λιβύης, όπου παρατηρείται μια ανεξήγητη αμφιθυμία από την πλευρά της ΕΕ σχετικά με το καθεστώς Καντάφι. Η απλή καταδίκη της βίαιης κατα-στολής των διαδηλώσεων στη Λιβύη σαφέστατα δεν αρκεί για να περισώσει το κύρος της Ένωσης και ζητά από το Συμβούλιο και την Επιτροπή να πάρουν σαφή θέση για το καθεστώς Καντάφι. Η κα Γιαννάκου καλεί επίσης το Συμβούλιο και την Επιτροπή να προβούν σε μια συνολική επαναξιολόγηση της μέχρι σήμερα στάσης της ΕΕ έναντι των αυταρχικών καθεστώτων στην περιοχή, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη ανοχή που παρατηρήθηκε σε δικτατορικά καθεστώτα στο όνομα μιας κατ' επίφαση σταθερότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: