Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ: ΖΗΤΟΥΝ ΑΜΕΣΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ-ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ

Η επαναφορά του προβλήματος με τη μεταφορά των μαθητών αλλά και η κάλυψη νομοθετικού κενού του «Καλλικράτη», που έχει κολλήσει όλη την οικοδομική δραστηριότητα, απασχόλησαν τη σημερινή συνεδρίαση των 13 περιφερειαρχών και των 13 προέδρων των περιφερειακών συμβουλίων της χώρας στη σημερινή συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ).


Η διοικούσα επιτροπή της ΕΝΠΕ, ομόφωνα, ζητεί με απόφασή της από τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των ΣΧΩΠ (Συμβούλιο Χωροταξίας Περιβάλλοντος) και ΕΠΑΕ (Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου), αφού ο νόμος παρουσιάζει κενό στη μεταβατική περίοδο αλλά και έπειτα από αυτήν, με αποτέλεσμα να έχει κολλήσει ο κλάδος της οικοδομής, καθώς δεν μπορούν να δοθούν οι σχετικές εγκρίσεις.


Επίσης, όσον αφορά στον τομέα της παιδείας, οι 13 περιφερειάρχες και πρόεδροι περιφερειακών συμβουλίων ζητούν την άμεση ψήφιση τροπολογίας για την επίλυση των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στις συμβάσεις για τη μεταφορά των μαθητών από τις καταργηθείσες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, την απόδοση στις περιφέρειες του συνόλου των οφειλόμενων χρημάτων προηγούμενων ετών από το υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και την κατάλληλη προετοιμασία για την εφαρμογή της σχετικής διάταξης του «Καλλικράτη» για μεταφορά της συγκεκριμένης αρμοδιότητας από τις περιφέρειες στους δήμους από την 1η Ιουλίου 2011, ώστε να μην υπάρχουν κενά και νέες αρρυθμίες.


Επιπλέον, αποφάσισαν να ζητηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ένα μέρος του Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση» ύψους 30-40 εκατ. ευρώ να υλοποιηθεί από τις περιφέρειες ώστε να επιλυθούν άμεσα, βασικά προβλήματα διοικητικών υποδομών, όπως, π.χ., η μηχανοργάνωση, ενώ συμφώνησαν σε ένα κοινό σχέδιο Κανονισμό Λειτουργίας των περιφερειακών συμβουλίων και των θεσμοθετημένων επιτροπών, με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους.


Στη σύσκεψη συζητήθηκε και το θέμα της επιστολής για τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό (βλ. σχετικό θέμα http://www.aftodioikisi.gr/proto_thema/proto_thema_perifereies/10262), αλλά αποφασίστηκε να αποσταλεί αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: