Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Ο Καντάφι βγήκε στην πλατεία

Κάνοντας επίδειξη δύναμης ο ηγέτης της Λιβύης απευθύνθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στους υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί στην Πράσινη Πλατεία, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι διατηρεί τον έλεγχο της πρωτεύουσάς.

Το διάγγελμα από την Πράσινη Πλατεία"Θα πεθάνουμε εδώ, στο έδαφος της Λιβύης. Θα ματαιώσουμε τις ξένες απόπειρες όπως κάναμε με τον ιταλικό ιμπεριαλισμό", είπε ο Καντάφι, χαιρετίζοντας τη λιβυκή σημαία. Η ζωή χωρίς το "πράσινο λάβαρο" είναι "άχρηστη", πρόσθεσε, αναφερόμενος στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που έχουν κατεβάσει τη λιβυκή σημαία και την έχουν αντικαταστήσει με εκείνη που χρησιμοποιούνταν πριν από την επανάσταση του 1969.


"Αυτή είναι η αήττητη νεολαία", είπε, χαιρετίζοντας τους υποστηρικτές του.
"Αν χρειαστεί θα ανοίξουμε τις αποθήκες όπλων και θα εξοπλίσουμε όλο το λαό και όλες τις φυλές της Λιβύης", προειδοποίησε ο Καντάφι και, απευθυνόμενους στους οπαδούς του, τους προέτρεψε: "Ετοιμαστείτε να πολεμήσετε για τη Λιβύη, ετοιμαστείτε να πολεμήσετε για την αξιοπρέπεια, ετοιμαστείτε να πολεμήσετε για το πετρέλαιο", διαβεβαιώνοντας ότι "μπορούμε να θριαμβεύσουμε επί των εχθρών".
Στέλνοντας φιλιά στους υποστηρικτές του και υψώνοντας τη γροθιά του στον αέρα, πρόσθεσε: "Είμαστε το έθνος της αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας, αυτό το έθνος έχει θριαμβεύσει επί της Ιταλίας".
"Χορέψτε, τραγουδήστε και προετοιμαστείτε (...) το πνεύμα που έχετε είναι ισχυρότερο από οποιαδήποτε προσπάθεια των ξένων και των εχθρών να μας καταστρέψουν. Ο Μουάμαρ Καντάφι είναι ανάμεσά σας. Στέκω ανάμεσα στο λαό και θα πολεμήσουμε και θα τους σκοτώσουμε αν θέλουν. Δείτε τη δύναμη του λαού. Αυτή είναι η δύναμη του λαού που δεν μπορεί να ηττηθεί", υπογράμμισε καλώντας και πάλι τους οπαδούς του "να χορέψουν, τα τραγουδήσουν και να γιορτάσουν στις πλατείες όλη τη νύχτα".
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ωστόσο ότι ο δρόμος που οδηγεί από το κέντρο της πρωτεύουσας στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μιτίγκα είναι γεμάτος με αστυνομικούς και στρατιώτες που ελέγχουν εξονυχιστικά όσα οχήματα επιχειρούν να περάσουν από εκεί.
"Ο δρόμος και όλες οι διασταυρώσεις είναι γεμάτες με στρατιώτες και αστυνομικούς που κρατούν καλάσνικοφ. Ζητούν από τους οδηγούς να ανοίγουν τα αυτοκίνητα και ελέγχουν τι υπάρχει μέσα (....). Είναι πολύ-πολύ δύσκολο να μετακινηθούμε" είπε ο μάρτυρας που μίλησε στο πρακτορείο Ρόιτερς.


Ορισμένοι κάτοικοι της πρωτεύουσας είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι είχαν ακούσε πως επρόκειτο να οργανωθεί αντικυβερνητική διαδήλωση κοντά στο αεροδρόμιο Μιτίγκα.


Μάχες και νεκροί στους δρόμους της Τρίπολης


Σύμφωνα με τα διεθνή και αραβικά μέσα ενημέρωσης οι δυνάμεις ασφαλείας, που πρόσκεινται στο καθεστώς, άνοιξαν πύρ κατά των διαδηλωτών σε πολλές συνοικίες της πρωτεύουσας, μετά το τέλος της προσευχής της Παρασκευής.
Οι μεταδόσεις και οι ανταποκρίσεις κάνουν επίσης λόγο για νεκρούς στη διάρκεια συγκρούσεων των δύο αντίπαλων στρατοπέδων. Το Al Jazeera μεταδίδει πληροφορίες για τουλάχιστον δύο νεκρούς και πολλούς τραυματίες, ενώ το Reuters, επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα, αναφέρει ότι τουλάχιστον πέντε διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή Τζανζούρ της πρωτεύουσας.
"Οι δυνάμεις της τάξης άνοιξαν αδιακρίτως πυρ κατά των διαδηλωτών. Υπάρχουν νεκροί στους δρόμους του Σουγκ Αλ Τζομάα", δήλωσε κάτοικος της συνοικίας.
Ορισμένες περιοχές της Τρίπολης βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχο των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, υποστήριξε ένας κάτοικος της πόλης, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
"Ορισμένες περιοχές είναι υπό τον έλεγχο των διαφωνούντων (με την κυβέρνηση), άλλες, κυρίως αυτές γύρω από το Μπαμπ αλ-Αζίζια, είναι υπό τον έλεγχο των υποστηρικτών του Καντάφι και του στρατού", είπε. Το Μπαμπ αλ-Αζίζια είναι η περιοχή όπου διαμένει ο Λίβυος ηγέτης.
Άλλος μάρτυρας είπε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο και σε τρεις πόλεις στην περιοχή των Δυτικών Όρεων, περίπου 150 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης. "Όλοι οι άνθρωποι στα Δυτικά Όρη ξεκίνησαν να συστήνουν τοπικές επιτροπές για να αυτοοργανωθούν. Οργανώνουν την ασφάλειά τους και όλες τις υποθέσεις τους αυτόνομα", είπε.
Πρόκειται για τις πόλεις Γιέφρεν, Ζεντέν και Τζάντου. Ωστόσο υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης παραμένουν άλλα μέρη της ίδιας περιοχής, η οποία είναι προπύργιο των Βερβέρων.


Κερδίζουν έδαφος οι αντικαθεστωτικοί


Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η παράκτια πόλη Ζαουΐγια, μόλις 50 χλμ δυτικά της Τρίπολης, βρίσκεται επίσης στα χέρια των διαδηλωτών. Όπως μεταδίδει το Reuters, οι προσπάθειες κυβερνητικών δυνάμεων να ανακτήσουν τον έλεγχο απέτυχαν.
Στρατιωτικοί και αστυνομικοί στην πόλη Αντζαμπίγια δήλωσαν στο Al Jazeera ότι εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και προσχώρησαν στους διαδηλωτές.
Αντικαθεστωτικοί φέρονται να ελέγχουν σημαντικά κέντρα και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Βεγγάζης και της Μισράτα.
Εν τω μεταξύ, αυξάνονται οι ενδείξεις ότι εντείνονται οι τριγμοί και εντός του καθεστώτος. Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν ο γενικός εισαγγελέας και οι πρεσβευτές της Λιβύης στο Παρίσι, τη Λισαβόνα και την Unesco, εκφράζοντας τη στήριξή τους στους διαδηλωτές.
Όπως είπε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Λιβυής στον ΟΗΕ, Ιμπραήμ Νταμπασί, οι νεκροί ανέρχονται σε χιλιάδες. "Η εξαγωγή του πετρελαίου μπορεί να σταματήσει σύντομα για λόγους ασφαλείας, αλλά πιστεύω ότι βρίσκεται υπό τον καλό έλεγχο του λαού και δεν θα υποστεί ζημιές" ανέφερε.
Ακόμη εκτίμησε ότι ο Καντάφι θα παλέψει μέχρι το τέλος και δεν θα παραδοθεί ζωντανός, ενώ ζήτησε από τους αρχηγούς των αφρικανικών κρατών να σταματήσουν να στέλνουν μισθοφόρους σε βοήθεια του Λίβυου ηγέτη. "Είναι τρελός και ψυχολογικά ανισόρροπος. Θα μείνει, μέχρι τη στιγμή που είτε θα σκοτωθεί είτε θα αυτοκτονήσει" σημείωσε.


"Η οικογένεια Καντάφι θα ζήσει και θα πεθάνει στη Λιβυή"


Ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐντ, μίλησε την Παρασκευή στο CNN Turk, διαμηνύοντας ότι η οικογένειά του «θα ζήσει και θα πεθάνει στη Λιβύη».
Σε ερώτηση εάν υπάρχει ένα ενδεχόμενο εναλλακτικό σχέδιο για φυγή της οικογένειάς του από τη Λιβύη στην περίπτωση νίκης των αντικαθεστωτικών, ο γιος του Καντάφι σημείωσε: «Το πρώτο σχέδιό μας είναι να ζήσουμε και να πεθάνουμε στη Λιβύη. Το εναλλακτικό σχέδιό μας είναι να ζήσουμε και να πεθάνουμε στη Λιβύη».
Στην ίδια συνέντευξη δήλωσε επίσης το καθεστώς «δεν θα καταστρέψει ποτέ» τις πετρελαιοπηγές της Λιβύης. Παραδέχθηκε την απώλεια του ελέγχου του ανατολικού τμήματος της Λιβύης, αλλά διαβεβαίωσε ότι οι λιβυκές αρχές θα ξαναπάρουν σύντομα τον έλεγχο της περιοχής.
«Υπάρχουν περισσότεροι από δύο εκατομμύρια κάτοικοι σε αυτήν τη ζώνη, ο αριθμός των τρομοκρατών είναι 200 ή 300 το ανώτερο. Ο λαός μας καλεί [...] Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια χούφτα τρομοκρατών να ελέγχει μέρος της Λιβύης και του πληθυσμού της» είπε, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση ελέγχει το δυτικό, το νότιο και το κεντρικό τμήμα της χώρας.


Εμπάργκο όπλων αποφάσισε η ΕΕ


Την επιβολή εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων και εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά των διαδηλωτών στη Λιβυή αποφάσισε η ΕΕ.
Τα 27 κράτη-μέλη της Ενωσης αποφάσισαν επίσης το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και την απαγόρευση χορήγησης θεώρησης εισόδου στον Μουάμαρ Καντάφι και σε άλλα στελέχη του καθεστώτος του και συγγενείς του.
Σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη, οι κυρώσεις μπορεί να τεθούν σε ισχύ "στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, την Δευτέρα ή την Τρίτη". Ωστόσο, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί ποια άτομα θα περιλαμβάνονται στην λίστα που θα υποστεί τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.
Ορισμένα από τα κράτη μέλη, όπως η Κύπρος, η Μάλτα και η Ιταλία, που έχουν στενούς δεσμούς με την Λιβύη, εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους σχετικά με την επιβολή κυρώσεων τόσο γρήγορα, αναφέροντας ότι δεν είναι ακόμη γνωστό αν ο Μουάμαρ Καντάφι θα είναι στην εξουσία μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία, ζήτησε την άμεση επιβολή κυρώσεων κατά του ηγέτη της Λιβύης.


Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας


Απόψε συνεδριάζει εκτάκτως και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με αντικείμενο σχέδιο απόφασης για κυρώσεις εναντίον της Λιβύης που κατέθεσαν η Γαλλία και τη Βρετανία.
Το σχέδιο περιλαμβάνει την επιβολή εμπάργκο όπλων, οικονομικών κυρώσεων και υποβολή αιτήματος προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την δίωξη των Λίβυων ηγετών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Για «επικίνδυνη κλιμάκωση» της κατάστασης στη Λιβύη έκανε λόγο η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάβι Πιλάι, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να βάλει τέλος στο αιματοκύλισμα.
"Σε μία ασύστολη και συνεχιζόμενη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, η καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων στη Λιβύη κλιμακώνεται επικίνδυνα με αναφορές για μαζικές δολοφονίες, αυθαίρετες συλλήψεις, κρατήσεις και βασανιστήρια διαδηλωτών", δήλωσε η Πιλάι σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.


Υπέρ του Καντάφι ο Ούγκο Τσάβες

Από την Αγκυρα, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη την Παρασκευή, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κάλεσε τον Λίβυο ηγέτη να παραιτηθεί. "Κύριε Καντάφι, πρέπει να φύγετε" τόνισε χαρακτηριστικά ο Σαρκοζί. "Οι επαναλαμβανόμενες και συστηματικές βιαιότητες κατά του λιβυκού λαού είναι απαράδεκτες και θα πρέπει να ερευνηθούν και οι δράστες να τιμωρηθούν" τόνισε.
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ καταδίκασε με έντονο τρόπο "την προσφυγή στη βία" κατά των πολιτών της Λιβύης και προειδοποίησε ότι κάθε νέα βιαιότητα θα πρέπει να θεωρηθεί "έγκλημα" με βάση το διεθνές δίκαιο. "Καλούμε τις λιβυκές αρχές και τους πολιτικούς υπεύθυνους σε όλη τη χώρα να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθούν νέα θύματα" πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, η χώρα του οποίου είναι ο κύριος σύμμαχος της Λιβύης στη Λατινική Αμερική, ενώ τήρησε σιγή ιχθύος από την αρχή της εξέγερσης του λιβυκού λαού, σήμερα τάχθηκε υπέρ του συνταγματάρχη Καντάφι ο οποίος, όπως είπε, βρίσκεται αντιμέτωπος με "εναν εμφύλιο πόλεμο".
"Ζήτω η Λιβύη και η ανεξαρτησία της! Ο Καντάφι αντιμετωπίζει ένα εμφύλιο πόλεμο", γράφει στην ιστοσελίδα του ο κ. Τσάβες. "Αποκηρύσσουμε τη βία αλλά πρέπει να αναλύσουμε με αντικειμενικότητα την κατάσταση στη Λιβύη. Είναι σε μια φάση δημιουργίας προϋποθέσεων για να δικαιολογηθεί μια επέμβαση στη χώρα με βασικό στόχο τον σφετερισμό του πετρελαίου της" γράφει στην ιστοσελίδα του ο κ. Τσάβες.
"Οι δυτικές κυβερνήσεις ζητούν εξηγήσεις και την επιβολή κυρώσεων. Γιατί να μην επιβληθούν κυρώσεις και σ' αυτούς που βομβαρδίζουν αθώους καθημερινά στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Είναι και αυτοί δολοφόνοι" καταλήγει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: