Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Η αύξηση των εσόδων παραμένει άπιαστος στόχος

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τα καθαρά έσοδα για το μήνα Ιανουάριο ανήλθαν στα 5.090 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού για το 2011 προ-βλέπονταν να ανέλθουν στα 5.361 εκατ. ευρώ.


Δηλαδή, παρατηρείται σημαντική απόκλιση από τον προβλεπόμενο στόχο των καθαρών εσόδων για το μήνα Ιανουάριο κατά – 5,05% ή 271 εκατ. ευρώ.


Επίσης, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010, μειώθηκαν κατά 9% (δηλαδή 503 εκατ. ευρώ)


Αν συνεκτιμηθεί, ότι στα έσοδα του Ιανουαρίου 2011 συμπεριλαμβάνονται ακόμη και μέτρα προσωρινού εισπρακτικού χαρακτήρα, όπως η έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων, η περαίωση, η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, τότε η κατάσταση για την πορεία των εσόδων καθίσταται περισσότερο δραματική.


Όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να μας πείσει ότι τα έσοδα του Ιανουαρίου κινούνται εντός των προ-βλεπόμενων στόχων του Προϋπολογισμού, τα επίσημα στοιχεία τη διαψεύδουν πανηγυρικά.


Συγκεκριμένα:


• Τα τακτικά έσοδα, μειώθηκαν κατά 9,2% (δηλαδή 543 εκατ. ευρώ)


• Τα έσοδα από τους άμεσους φόρους μειώθηκαν κατά 14,6% (δηλαδή 331 εκατ. ευρώ)


• Τα έσοδα από έμμεσους φόρους μειώθηκαν κατά 7,3% (δηλαδή 255 εκατ. ευρώ)


Όσο η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται, ότι η δημοσιονομική εξυγίανση και η ανάκαμψη απαιτούν τη λήψη αναπτυξιακών μέτρων, τόσο η ύφεση θα βαθαίνει και η πολυπόθητη αύξηση των εσό-δων θα παραμένει ένας άπιαστος στόχος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: