Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Απόδραση από τον εφιάλτη

Προσγειώθηκαν στο "Ελ. Βενιζέλος" τα δύο από τα τρία C-130 που μεταφέρουν Έλληνες από τη Λιβύη. Συγκινητικές στιγμές στο αεροδρόμιο. Μεταξύ των Ελλήνων που επέστρεψαν και ένας υπάλληλος της πρεσβείας, οποίος τραυματίστηκε από πυροβολισμούς (Pics)
Καλά στην υγεία τους είναι και οι 88 Έλληνες που έφτασαν λίγο πριν τις 22:00 το βράδυ της Πέμπτης στο Ελευθέριος Βενιζέλος από την Τρίπολη της Λιβύης, με το πρώτο εκ των τριών C-130 της πολεμικής αεροπορίας.
Οι επαναπατρισθέντες Έλληνες χαρακτήρισαν δραματική την κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη και εξέφρασαν την ανακούφισή τους για το αίσιο τέλος της περιπέτειάς τους. Δεκάδες συγγενείς τους, περίμεναν με αγωνία να τους υποδεχθούν.


Στις πολύ δύσκολες συνθήκες της επιχείρησης επαναπατρισμού καθώς και στις δυσκολίες στην επιβίβαση των Ελλήνων, αναφέρθηκε ο ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Ζέπος .


Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, προσγειώθηκε και το δεύτερο ελληνικό C-130, στο οποίο επέβαιναν 83 επιβάτες από την Τρίπολη, μεταξύ των οποίων, όπως ανακοίνωσε ο κ. Ζέπος, είναι και ένας Έλληνας υπάλληλος της πρεσβείας που έχει τραυματιστεί στον ώμο και στο πόδι από πυροβολισμούς που δέχθηκε το απόγευμα της Τετάρτης. Η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία.


Το τρίτο C-130 με 45 επιβαίνοντες από την Σύρτη αναμένεται τις πρώτες πρωινές ώρες.


Στα αεροσκάφη επιβαίνουν ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης και στελέχη από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, που συντονίζουν την επιχείρηση.


Λίγες ώρες πριν είχε αναχωρήσει από την Κρήτη η φρεγάτα "Ψαρά", η οποία θα παραμείνει στα ανοιχτά της Λιβύης.


Το μεσημέρι της Πέμπτης, κατέπλευσε στο λιμάνι του Ηρακλείου το πλοίο "Helenic Spirit", μεταφέροντας 4.500 επιβάτες, μεταξύ των οποίων και 17 Έλληνες.


Σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου έχουν μεταφερθεί ήδη περίπου 4.500 Κινέζοι, 17 Έλληνες αλλά και άλλοι 300 Άγγλοι, Γερμανοί, Ταϊλανδοί και Ιταλοί πολίτες που έφθασαν στο Ηράκλειο από τη Λιβύη με δύο πλοία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: