Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΡΘΩΠΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΝΤΑΦΙ...

ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΡΘΩΠΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΝΤΑΦΙ...



Αυστηρές κυρώσεις στη Λιβύη επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, παραπέμποντας, παράλληλα, τον Μουαμάρ Καντάφι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τις δολοφονίες αμάχων, κάνοντας λόγο για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Με ομόφωνο ψήφισμά τους, που εκδόθηκε σήμερα τα ξημερώματα, τα 15 μέλη του Συμβουλίου επιβάλλουν αυστηρό εμπάργκο όπλων, «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων του Καντάφι και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στον Λίβυο ηγέτη.
Οι απαγορεύσεις αυτές, αλλά και οι οικονομικές κυρώσεις, επιβάλλονται -εκτός από τον Καντάφι- και σε μέλη της οικογένειάς του, περιλαμβανομένου του γιου του, Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι, καθώς επίσης και σε στελέχη του στενού του περιβάλλοντος και της κυβέρνησής του.


Το ψήφισμα


Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψήφισε ομόφωνα (15-0) υπέρ της απόφασης, η οποία επικαλείται το Κεφάλαιο 7 της Χάρτας του Ο.Η.Ε., που επιτρέπει την χρήση βίας για την επιβολή των κυρώσεων.
Έχει, δε, χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την ανάπτυξη ειρηνευτικών αποστολών και την χρήση στρατιωτικής ισχύος στο Ιράκ και στη Σομαλία.
Η παραπομπή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τις «εκτεταμένες και συστηματικές» επιθέσεις εναντίον αμάχων, τις οποίες το Συμβούλιο Ασφαλείας αποκαλεί «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», προκάλεσε διενέξεις κατά την συνεδρίαση, με την Κίνα και άλλες χώρες-μέλη να εκφράζουν επιφυλάξεις, γεγονός που καθυστέρησε την διαδικασία.
Τελικά επιτεύχθηκε συμβιβασμός και στο κείμενο συμπεριελήφθη η παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο, αλλά παραλείφθηκε η φράση ότι «η διαδικασία θα αρχίσει άμεσα».


Τα θύματα


Ο Ο.Η.Ε. εκτιμά ότι πάνω από 1.000 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από δυνάμεις πιστές στον Καντάφι μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων στις 15 Φεβρουαρίου.


Ωστόσο, εκτιμήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων ανεβάζουν τον αριθμό ακόμα και στις 10.000, χωρίς πάντως να επί του παρόντος δυνατή η επαλήθευση των στοιχείων.


Στο ψήφισμά του, το Συμβούλιο Ασφαλείας απαιτεί τον «άμεσο τερματισμό της βίας» και ζητεί «να γίνουν βήματα για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα του πληθυσμού» στη Λιβύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: