Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

«Παραμένει ο κίνδυνος στην Ευρώπη» λέει ο Στρος Καν

Παραδέχθηκε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινικ Στος Καν, σε συνέντευξή του το βράδυ της Κυριακής στο γαλλικό κρατικό κανάλι F2, ότι «η κρίση απέχει πολύ από το να τελειώσει» εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό του για την Ευρώπη που όπως είπε «δεν κατορθώνει να πάρει το δρόμο της ανάπτυξης και που διατρέχει το σοβαρό κίνδυνο να υποβαθμισθεί σε σχέση με την Ασία ».


Ο επικεφαλής του ΔΝΤ εξέφρασε τον προβληματισμό του, καθώς όπως είπε, οι ηγέτες της G20 έχουν την αίσθηση ότι η κρίση τελείωσε, με συνέπεια να είναι λιγότερο συνεργάσιμες από ό,τι ήταν στην αρχή της κρίσης.


"Τώρα καθένας στρέφεται στα εσωτερικά εθνικά προβλήματα. Ετσι οι Κινέζοι που έχουν 10% ανάπτυξη, δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με το τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Μια Ευρώπη όπου η ανάπτυξη είναι αδύναμη, το χρέος μεγάλο, όπου οι τιμές των πρώτων υλών θα μας δημιουργήσουν προβλήματα, όπου ο κόσμος υποφέρει από την ανεργία και επομένως ο κίνδυνος υποβάθμισής της σε σχέση με την Ασία είναι πραγματικός" τόνισε ο ίδιος.


"Ανταποκριθήκαμε στην οικονομική κρίση, δεν κυριαρχήσαμε όμως επί της κοινωνικής κρίσης...Αποφύγαμε την κατάρρευση δεν αποφύγαμε όμως την ταλαιπωρία του κόσμου που υποφέρει" είπε ο Στρος Καν.


Στο ερώτημα για το εάν η οικονομική λιτότητα μπορεί να θεωρηθεί ως η " μοιραία " λύση για την Ευρώπη, ο Ντομινίκ Στρος Καν επισήμανε την ανάγκη διατήρησης μιας τάξης στις οικονομίες των χωρών και μιας σώφρονος πολιτικής,δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη.


"Ορισμένες χώρες τα καταφέρνουν καλύτερα όπως η Γερμανία που έχει καλύτερη ανάπτυξη από τη Γαλλία, υπάρχουν όμως και άλλες χώρες που είναι σε χειρότερη κατάσταση όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία " πρόσθεσε.


Έκανε δε, λόγο για μια "μεγάλη ιδέα" η οποία όπως διευκρίνισε αφορά στην υποστήριξη των "κοινών μεγάλων έργων στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη".


"Εγώ υποστηρίζω την ιδέα αυτή " είπε, " θα πρέπει όμως να συμφωνήσουν και όλες οι χώρες- μέλη, πράγμα που δεν συμβαίνει. Θεωρώ ότι κάθε χώρα μόνη της είναι πολύ μικρή σε σχέση με τους γίγαντες που είναι η Κίνα, η Βραζιλία, οι ΗΠΑ".


(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: