Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Ομπάμα: Να φύγει τώρα ο Καντάφι

Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την Αγκελα Μέρκελ, ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε προς την γερμανίδα καγκελάριο τη σπουδή του για άμεση αποχώρηση του Λίβυου ηγέτη. Κρίσιμες αποφάσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ πως ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι πρέπει να παραιτηθεί. «Ο πρόεδρος δήλωσε πως όταν τα μόνα μέσα ενός ηγέτη για να παραμείνει στην εξουσία είναι να χρησιμοποιήσει μαζική βία εναντίον του ίδιου του λαού του, έχει χάσει τη νομιμοποίηση να κυβερνά και πρέπει να κάνει αυτό που είναι σωστό για τη χώρα του φεύγοντας τώρα».Σε σκληρότερη του προέδρου της γλώσσα, η υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, τοποθετήθηκε ανοιχτά υπέρ της άμεσης λύσης στο λιβυκό δράμα: «Λέγαμε πάντα πως το μέλλον της κυβέρνησης Καντάφι είναι θέμα που θα αποφασίσει ο λαός της Λιβύης. Και ο λαός έχει καταστεί σαφής. (Ο Καντάφι) έχει χάσει την εμπιστοσύνη του λαού και πρέπει να φύγει χωρίς άλλη αιματοχυσία και βία».



Διαδηλωτές υψώνουν την, προ της επανάστασης Καντάφι, βασιλική σημαία της χώρας.Ο δικτάτορας δεν μπορεί να παραμείνει
Την εκτίμηση ότι ο Καντάφι δεν θα μπορέσει να διατηρηθεί άλλο στην εξουσία ύστερα από την βίαιη απάντηση που επεφύλαξε στην εξέγερση των Λιβύων, εξέφρασε και ο γερμανός υπουργός εξωτερικών Γκίντο Βέρστερβέλε. Σε άρθρο του που δημοσιεύεται την Κυριακή στην Frankfurter Allgemeine, ο Βέστερβέλε σημειώνει: «Μια οικογεναική δυναστεία που διεξάγει έναν τόσο βίαιο πόλεμο εις βάρος του ίδιου της του λαού, είναι τελειωμένη. Ο δικτάτορας δεν μπορεί να παραμείνει».
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ήταν προγραμματισμένο να ψηφίσει το Σάββατο ένα προσχέδιο ψηφίσματος που θα επιβάλλει κυρώσεις στους ηγέτες της Λιβύης και θα παραπέμπει στην πρόσφατη βία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, δήλωναν αργά το βράδυ του Σαββάτου διπλωμάτες. Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, διπλωμάτες του συμβουλίου δήλωναν επίσης ότι Κίνα, χώρα που διαθέτει δικαίωμα βέτο στον 15μελές Συμβούλιο, περιμένει ακόμα οδηγίες από το Πεκίνο για το πώς να ψηφίσει.
Απειλεί με «εμφύλιο»
Η αναταραχή στη Λιβύη ανοίγει όλες τις επιλογές περιλαμβανομένου του εμφυλίου πολέμου και της ξένης επέμβασης, δήλωσε νωρίτερα, ο Σάιφ αλ-Ισλάμ, γιος του Μουαμάρ Καντάφι. «Αυτό που περνάει το λιβυκό έθνος έχει ανοίξει την πόρτα για όλες τις επιλογές, και τώρα τα σημάδια του εμφυλίου πολέμου και της ξένης επέμβασης έχουν αρχίσει», δηλώνει ο Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, σε συνέντευξη στην τηλεόραση Αλ Αραμπίγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: