Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΤΡΕΙΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΜΙΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ

Βαθύ είναι το ρήγμα στην παραταξη του νέου δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, το οποίο προκλήθηκε με αφορμή το θέμα των μεταναστών που συνεχίζουν για 28η ημέρα την απεργία πείνας στο μέγαρο Υπατία, με αίτημα την νομιμοποίησή τους.


Τρεις αντιδήμαρχοι που διαφώνησαν με το κείμενο του ψηφίσματος και ψήφισαν «παρών» μαζί με τις οι κυρίες Μαρία Κουβέλη, Ρέα Γαλανάκη - πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Αθήνα 984, και Άννα Χατζηγιαννάκη με αποτέλεσμα να απορριφθεί από το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, έθεσαν στη διάθεση του δημάρχου τις παραιτήσεις τους.


Πρόκειται για τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιώργο Αναγνωστόπουλο και τους προερχόμενους από τη «Δημοκρατική Αριστερά» αντιδημάρχους Πολεοδομίας και Διαμερισμάτων Φώτη Προβατά και Παδείας Νέλλη Παπαχελά. Για τους δύο πρώτους έγινε δεκτή η παραίτηση από το δήμαρχο, ενώ, παρότι στο τέλος ακούστηκε να λέει ότι "όλες οι παραιτήσεις γίνονται αποδεκτές", κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν κατέστη απολύτως σαφές ποια είναι η στάση του κ. Καμίνη απέναντι στην κ. Παπαχελά. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες και η συγκεκριμένη παραίτηση θα γίνει αποδεκτή.


Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 23 υπέρ της πρότσης, 11 λευκά από την παράταξη Κακλαμανη, 6 παρών (από την παράταξη Καμίνη, 7 κατά (3 ΚΚΕ, 2 ΣΥΡΙΖΑ και 1 από την παράταξη Αμυρά και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ), ενώ απων ήταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος.


Το χρονικο των παραιτήσεων


Να σημειωθεί ότι η διαφωνία όπως την εξέφρασε ο κ. Αναγνωστόπουλος εστιαζόταν κυρίως στο σημείο του ψηφίσματος που ζητούσε να σταματήσουν την απεργία πείνας, ώστε να ξεκινήσει διάλογος με την πολιτεία προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα: "Το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων απευθύνει έκκληση στους απεργούς πείνας να αναστείλουν την απεργια τους με στόχο την έναρξη διαλόγου με την Πολιτεία αμέσως μόλις η υγεία τους το επιτρέψει. Απευθύνει παράλληλα την ίδια έκκληση στην πολιτεία", αναφέρει χαρακτηριστικά το ψήφισμα που απορρίφθηκε.


Αμέσως μετά την απόρριψη του ψηφίσματος ο Γ. Αναγνωστόπουλος ανακοίνωσε ότι υποβάλλει την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας, την οποία λίγο αργότερα έγινε δεκτή από το δήμαρχο. Μόλις ο κ. Καμίνης έκανε γνωστή την απόφαση του ακουστηκε πρώτα ο Φώτης Προβατάς (πιο δυνατά) και μετά η Νέλλη Παπαχελά (λιγότερα δυνατά) να λένε: "Παραιτούμε κι εγώ".


Να σημειωθεί ότι μετά την απόρριψη του ψηφίσματος, ο κ. Καμίνης δεν έκανε δεκτή πρόταση της επικεφαλής της "Ανοιχτής Πόλης" (ΣΥΡΙΖΑ) Ελένης Πορταλιου να τεθεί σε ψηφοφορία ανάλογο ψήφισμα που εστίαζε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σχετικά με τους μετανάστες και υπερψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: