Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ NABUCCO ΜΕ ΤΟΝ ITGI

Σε ριζική ανατροπή των σχεδιασμών στο χάρτη των αγωγών προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, έχει ήδη αρχίσει να συζητείται η συγχώνευση των αγωγών φυσικού αερίου Nabucco και ITGI (Τουρκίας - Ελλάδος - Ιταλίας) ώστες να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της παροχής αερίου στην Ευρώπη από το Αζερμπαϊτζάν.


Αν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί και στην πράξη, θα πρόκειται για μία μείζονα αλλαγή από ευρωπαϊκής πλευράς με σημαντικά οφέλη για την Ελλάδα. Και αυτό διότι θα ενδυναμωθεί σημαντικά η θέση της χώρας μας και θα περιοριστεί αρκετά αυτή της Τουρκίας που έχει επενδύσει πάρα πολλά στη μετατροπή της σε ενεργειακό κόμβο με βασικό πυλώνα τον Nabucco.


Πως θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα τέτοιο σχέδιο; Τον προσεχή Ιούνιο, η κοινοπραξία η οποία διαχειρίζεται μεταξύ άλλων το μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ 2 από το Αζερμπαϊτζάν, αναμένεται να αποφασίσει για το ποιος θα είναι ο αγοραστής και ο διανομέας του αερίου. Υπάρχουν δύο ερναλλακτικές. Η πρώτη είναι ο ITGI, ένας αγωγός το συνολικό κόστος κατασκευής του οποίου ανέρχεται σε περίπου 3,5 δισ. δολάρια. Και η δεύτερη ο Nabucco, το κόστος του οποίου είναι υπέρογκο και φθάνει τα 10,7 δισ. δολάρια.


Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή που επικαλείται το Reuters, η ροή του αερίου μπορεί να αρχίσει να γεμίζει τον ITGI και σε ένα μεταγενέστερο στάδιο αυτός να επεκταθεί προς την Αυστρία ακολουθώντας τη σχεδιασθείσα πορεία του Nabucco. Θυμίζεται ότι σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, ο Nabucco ξεκινά από την Τουρκία και καταλήγει στην Αυστρία μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας. Ωστόσο, η βιωσιμότητά του είχε ήδη χαρακτηρισθεί προβληματική καθώς τα αζερικά αποθέματα αερίου δεν επαρκούν και θα έπρεπε να γεμίσει με αέριο από το Ιράκ και το Τουρκμενιστάν.

Ο Κρίστιαν Ντολεζάλ, εκπρόσωπος της κοινοπραξίας κατασκευής του Nabucco με έδρα τη Βιέννη παραδέχθηκε στο Reuters ότι δεν έχουν ξεκινήσει ουσιαστικές συνομιλίες με την κοινοπραξία του ITGI σχετικά με τη συγχώνευση των δύο projects, αλλά παραδέχθηκε ότι «υπάρχει διαρκής συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο».


Η ελληνική κυβέρνηση έχει κινηθεί ιδιαίτερα προσεκτικά τους τελευταίους μήνες με σκοπό να αναβαθμίσει τη σημασία του ITGI στους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς και στη σχετική χρηματοδότηση. Και φαίνεται ότι η προσπάθεια αυτή μάλλον αποδίδει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: