Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Απώλεια δυνητικών πόρων άνω των 7 δις ευρώ

Η Νέα Δημοκρατία, μήνες τώρα, επεσήμαινε πως κανείς στην κυβέρνηση δεν ασχολείται με τον κίνδυνο δραστικής μείωσης του προϋπολογισμού της Πολιτικής Συνοχής για την περίοδο 2014-2020 και της επερ-χόμενης δραματικής μεταβολής των κανόνων χρηματοδότησης των Ελληνικών Περιφερειών, που οδηγεί στην απώλεια δυνητικών πόρων άνω των 7 δις Ευρώ, σε σχέση με την τωρινή περίοδο (2007-2013). Ενη-μερώσαμε αναλυτικά για το πρόβλημα τους 13 Περιφερειάρχες και καλέσαμε τον αρμόδιο υπουργό, κ. Χρυσοχοΐδη, να εγκαταλείψει την αδράνεια που υπονομεύει τη διαπραγματευτική μας θέση, για τις μελλο-ντικές Κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.


Επιτέλους, οΥπουργός πρόσφατα δημοσιοποίησε πρόταση ‘οδικού χάρτη’ για την Πολιτική Συνοχής, όπου αναγνωρίζουμε, για παράδειγμα, ως θετική τη θέση πως οι Περιφέρειες με τις μόνιμες γεωγραφικές παθο-γένειες θα πρέπει να τύχουν ειδικής προσοχής, που εκφράζει πάγια υπόδειξή μας.


Όμως θα πρέπει να τονίσουμε πως η παραίνεση του Υπουργού, προς την Ευρώπη, να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις της κρίσης με τη χρήση των δεικτών των ετών 2010 και 2011, όταν θα αποφασιστεί η κατανομή των κονδυλίων της επόμενης περιόδου, αποτελεί ομολογία και επιβεβαίωση των όσων είχαμε υποστηρίξει, αναφορικά με τη γκάφα της Κυβέρνησης για τους μελλοντικούς πόρους από την Ε.Ε., εξαιτίας της εξόδου Περιφερειών της χώρας από την κατηγορία μέγιστης χρηματοδότησης, όχι λόγω πραγματικής ανάπτυξης, αλλά αναδρομικής αύξησης του ΑΕΠ την τριετία 2007-2009 (με την αλλαγή στον υπολογισμό συμβολής των ΔΕΚΟ στο ΑΕΠ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής), που αποτελεί δείκτη-βάση των χρηματοδοτικών υπολογισμών σύμφωνα με την Κοινοτική νομοθεσία.


Αντιλαμβανόμενος προφανώς οΥπουργός, έστω και αργά, το δραματικό κίνδυνο μεταβολής στο καθεστώς χρηματοδότησης των Περιφερειών της χώρας που έχουμε επισημάνει ως Τομέας Περιφερειακής Πολιτι-κής, ζητά τώρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει υπόψη νεότερους χρονικά δείκτες, οι οποίοι αποτυ-πώνουν την κρίση που πλήττει τις Ελληνικές Περιφέρειες. Παρενθετικά σημειώνεται πως επομένως ‘όλα δεν βαίνουν καλώς’ και οι αναπτυξιακοί δείκτες έχουν κατρακυλήσει, αλλά μάλλον αυτό πρέπει να επιση-μανθεί στον κ. Πρωθυπουργό, όχι μόνο στον κ. Χρυσοχοΐδη.


Συμπερασματικά, η Νέα Δημοκρατία καλεί την κυβέρνηση να αποδώσει μεγαλύτερη σημασία στο θέμα και να εξειδικεύσει τον οδικό χάρτη για την Πολιτική Συνοχής, εξασφαλίζοντας τυχόν συμμαχίες με άλλα κράτη-μέλη και εισηγούμενη -με επιχειρήματα- ευνοϊκές κανονιστικές ρυθμίσεις για τη χώρα, κατά το πα-ράδειγμα της Νέας Δημοκρατίας στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για το ΕΣΠΑ. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με ευθύνη της Κυβέρνησης, αλλά και οι πολιτικές αποφάσεις που προετοιμάζονται σε επίπε-δο Ε.Ε., είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: