Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Προοπτικές ανάπτυξης στην ευρωζώνη

Το πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 1,6% στη ζώνη του ευρώ το 2011. Αυτό αντιπροσωπεύει αναθεώρηση προς τα πάνω κατά 0,1% σε σύγκριση με τις προβλέψεις που έκανε η Επιτροπή το φθινόπωρο του 2010, ενώ αυτή η θετικότερη εικόνα βασίζεται σε στοιχεία για τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που από κοινού αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% του ΑΕΠ της ΕΕ σημειώνει ο Επίτροπος για θέματα Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Ό. Ρεν έπειτα από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γ. Παπανικολάου.


Συγκεκριμένα, στη ζώνη του ευρώ, η Γερμανία αναμένεται ότι θα έχει ηγετική θέση στην ανάκαμψη, με αύξηση του ΑΕΠ που προβλέπεται να ανέλθει στο 2,4%, και ακολουθεί η Γαλλία (1,7%), ενώ η ανάκαμψη της Ισπανίας παραμένει χαμηλή (0,8%). Εκτός της ζώνης του ευρώ, η ανάπτυξη στην Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται να ανέλθει σε 4,1% και 2,0%, αντίστοιχα την ίδια στιγμή που οι προβλέψεις για φέτος φέρουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα στο μείον 3% του ΑΕΠ. Ο κ. Παπανικολάου θέλησε να πληροφορηθεί εάν η Επιτροπή συμμερίζεται τις απόψεις του ΟΟΣΑ που εκτιμά ότι η ανάπτυξη φέτος στην ευρωζώνη δεν θα ξεπεράσει το 1,4%. Ο κ. Ρεν εμμέσως θεώρησε απαισιόδοξες τις συγκεκριμένες προβλέψεις, σημειώνοντας ότι οι εξαγωγές φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την πρόοδο της ανάκαμψης, ενώ οι προοπτικές για τις ιδιωτικές επενδύσεις, και πιο συγκεκριμένα για επενδύσεις σε εξοπλισμό, είναι ευνοϊκές. Όσον αφορά στην ιδιωτική κατανάλωση, η οποία παρέμεινε συγκρατημένη το 2010, αναμένεται να παρουσιάσει σταδιακή ενίσχυση το 2011.


Στο ερώτημα του Έλληνα ευρωβουλευτή κατά πόσο η αύξηση των τιμών του πετρελαίου μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα εκτιμώμενα ποσοστά ανάπτυξης, ο Φινλανδός Επίτροπος τόνισε ότι οι τιμές του πετρελαίου εικάζεται ότι κατά μέσο όρο θα ανέλθουν σε περίπου 102 δολάρια ΗΠΑ/βαρέλι το 2011, και επομένως θα υπερβούν το μέσο όρο του 2010. Ωστόσο, οι επιπτώσεις στις προοπτικές ανάπτυξης της ζώνης του ευρώ εξαρτώνται από μια σειρά παραγόντων που περιλαμβάνουν το ρυθμό και τη διάρκεια της αύξησης των τιμών, καθώς επίσης και από την εξέλιξη των συναλλαγματικών ισοτιμιών, δεδομένου ότι η ισχύς του ευρώ συμβάλλει στην εξασθένηση του εγχώριου κόστους της πρόσφατης αύξησης των τιμών του πετρελαίου.


Μια αύξηση της τιμής του πετρελαίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιδείνωση των όρων των συναλλαγών στη ζώνη του ευρώ λόγω των αυξημένων μεταβιβάσεων από τη ζώνη του ευρώ προς τις χώρες εξαγωγής πετρελαίου. Από την άλλη πλευρά, ορισμένες από αυτές τις μεταβιβάσεις θα μπορούσαν να επιστρέφουν στη ζώνη του ευρώ, με τη μορφή αυξημένων αγορών προϊόντων που παράγονται στη ζώνη ευρώ.


Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε ότι "Οι ρυθμοί ανάπτυξης στις χώρες της ευρωζώνης φαίνεται σταδιακά να ανακάμπτουν με λίγες μονάχα εξαιρέσεις. Την πιο ηχηρή παραφωνία όμως αποτελεί η Ελλάδα. Είναι σαφές ότι οι σημερινοί όροι του Μνημονίου και οι πολιτικές της κυβέρνησης δεν οδηγούν πουθενά. Η αυξανόμενη συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους δυναμιτίζει, αντί να εκτονώνει το κλίμα. Η κυβέρνηση πρέπει να πει στον ελληνικό λαό αυτή την αλήθεια για την οποία πολλά μέλη της μιλούν αλλά κανείς δεν ομολογεί δημόσια. Οι ανοχές τελειώσανε, οι αντοχές στερέψανε".

Δεν υπάρχουν σχόλια: