Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Rompuy: Δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους - Προχωρήστε με τις αποκρατικοποιήσεις - Παπανδρέου: Δύσκολες οι προσπάθειες της Ελλάδας, αλλά αποδίδουν καρπούς

Την άμεση ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει η Ελλάδα επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Η. Van Rompuy, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου.



Ο κ. Rompuy έκανε ειδική αναφορά στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, καθιστώντας απαραίτητη την εφαρμογή τους, ενώ κατέστησε σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εστιάσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής.


"Η Ευρώπη βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας, ενώ αναγνωρίζεται ότι το πρόγραμμα που ακολουθεί η χώρα απαιτεί μεγάλες θυσίες", ανέφερε χαρακτηριστικά.


"Ευχαριστούμε τον κ. Rompuy για τη συμπαράστασή του στις δύσκολες ώρες που περνάει η Ελλάδα", δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "Η προσπάθειά μας είναι δύσκολη, αλλά αποδίδει καρπούς".


Σε νέες δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λίγο αργότερα, ανέφερε ότι "η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν βρίσκεται στην ατζέντα".


Αντ. Σαμαράς: Και μόνο η κουβέντα περί αναδιάρθρωσης είναι επιβλαβής


«Είναι λάθος ακόμη και να συζητάμε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Και μόνο η κουβέντα είναι επιβλαβής». Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντηση που είχε με τον Η. Van Rompuy, όπου συζήτησαν για την οικονομία αλλά και για το μεταναστευτικό.


Οι δυο πολιτικοί συζήτησαν τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί για την οικονομία τόσο στη Ελλάδα όσο και στο επίπεδο της ΕΕ. Έγινε επίσης ανάλυση των πολιτικών που οφείλουν ακολουθήσουν χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα της κάθε μίας από αυτές.


Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε στο πρόεδρο της ΕΕ τις προτάσεις του για μέτρα που δεν συνεπάγονται δημοσιονομικό κόστος και θα τον ενημερώσει για την συνολική οικονομική του πρόταση μετά την παρουσίασή της στο "Ζάππειο 2" στις αρχές Μαΐου.

Παπούλιας: Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη


Την κοινωνική συνοχή ανέδειξε ως το σοβαρότερο πρόβλημα από την οικονομική κρίση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy.


Ο κ. Παπούλιας ευχαρίστησε τον κ. Rompuy για ό,τι κάνει προκειμένου να προωθηθούν μερικά από τα αιτήματα της Ελλάδας σ' αυτή τη μεγάλη μάχη, αλλά επισήμανε ότι "τα αδύναμα στρώματα υποφέρουν" και πρόσθεσε:"Δώσαμε και δίνουμε".


Αναφερόμενος δε στην στήριξη του κ. Rompuy στις ελληνικές θέσεις τόνισε ότι τις εκτιμά, αλλά παραδέχθηκε ότι "ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη".


Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι "τις μέγιστες προσπάθειες τις καταβάλλει ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση".

Δεν υπάρχουν σχόλια: