Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Μέσα στο α΄ 6μηνο του 2012 η οικονομία θα υποστεί σοκ, για τις τράπεζες τα χειρότερα είναι εμπρός ενώ θα καταγραφούν και τα ιστορικά χαμηλά σε ΧΑ και τραπεζικές μετοχές… Οπότε απλά υπομονή με προσδοκία για το β΄ 6μηνο…

Το 2012 θα είναι η χειρότερη χρονιά για την Ελλάδα και το τραπεζικό σύστημα.



Με όρους οικονομίας μέσα στο 2012 και ειδικά στο α΄ 6μηνο του 2012 θα διαφανεί αν η χώρα θα οδηγηθεί στην χρεοκοπία ή όχι.


Ο ρόλος του PSI+ θα αποδειχθεί καθοριστικός έως σημαντικότατος.


Κατά το πιθανότερο σενάριο η διαδικασία συμμετοχής των ιδιωτών πιθανότατα δεν θα στεφθεί με επιτυχία δηλαδή δεν θα συγκεντρωθεί το maximum του στόχου που θα τεθεί και τότε μπορεί να επανέλθει στο προσκήνιο των ζήτημα των ρητρών συλλογικής δράσης οι οποίες σημειωτέον νομικά δεν υφίστανται στα ελληνικά ομόλογα.


Μια λύση είναι να υπάρξει με αναδρομικό χαρακτήρα ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης εφόσον υπάρχει και νομική κάλυψη από το ελληνικό δίκαιο που διέπουν τα ομόλογα.


Μια άλλη λύση και ίσως η πιο πιθανή είναι οι ρήτρες συλλογικής δράσης να ενεργοποιηθούν μετά από νομοθετική έγκριση του ελληνικού κοινοβουλίου δηλαδή το ελληνικό κοινοβούλιο να εγκρίνει το default της Ελλάδος.


Είναι γεγονός ότι η έννοια ρήτρες συλλογικής δράσης σημαίνει απλά και κατανοητά ότι παύει η εθελοντική συμμετοχή στο haircut και καθίσταται υποχρεωτική. Βεβαίως αν το haircut τελικώς καθοριστεί σε πάνω από 50% τότε η διαδικασία εκ των πραγμάτων δεν θα είναι εθελοντική και θα υποχρεώσει την ISDA την διεθνή ένωση swaps και παραγώγων να πιστοποιήσει credit event.


Η υποχρεωτική συμμετοχή σημαίνει σε απλά και κατανοητά ελληνικά χρεοκοπία default.


Η Ελλάδα ακόμη βρίσκεται σε πολύ σοβαρό κίνδυνο και όσοι εφησυχάσουν δεν θα προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην πατρίδα ούτε και στην περιουσία τους.


Πέραν του PSI+ ρόλο κλειδί θα διαδραματίσουν τα εκλογικά αποτελέσματα καθώς αν όχι τον Φεβρουάριο τον Μάρτιο θα προκηρυχθούν εκλογές καθώς και η μεγάλη δόση του Μαρτίου αλλά και η νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα.


Όμως όλα αυτά δεν απαντούν στο πως η Ελλάδα θα εξέλθει από την βαθιά ύφεση. Η Ελλάδα και το 2012 θα βρεθεί σε οικονομικό τέλμα, την κοινωνία τελείως αποδυναμωμένη και τις προοπτικές της χώρας όχι απλά θολές αλλά και επικίνδυνα δυσδιάκριτες.

Γιατί θα είναι χειρότερο το 2012 για τις ελληνικές τράπεζες


Το 2012 θα είναι χειρότερο για τις ελληνικές τράπεζες για προφανείς και λιγότερο προφανείς λόγους


1)Το PSI+ με το haircut που θα κινηθεί σε ένα εύρος μεταξύ 50% και 60% ενώ το καθαρό μπορεί να φθάσει και στο 65% θα σηματοδοτήσει μια τεράστια κεφαλαιακή ζημία 20 δις ευρώ στις ελληνικές τράπεζες. Αν το haircut είναι 80% οι ζημίες θα φθάσουν τα 30 δις ευρώ.


Αρχές της άλλης εβδομάδας θα παραδοθεί η διαγνωστική μελέτη της Blackrock στην ΤτΕ στην οποία θα καταγράφονται οι νέες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια στην 3ετία. Τέλη Φεβρουαρίου θα ανακοινωθούν επίσημα.


Από το μέτωπο της Blackrock δεν αναμένονται ιδιαίτερα αρνητικές ειδήσεις. Οι ζημίες στην 3ετία 2011 με 2013 θα είναι 8-9 δις ευρώ.


Το PSI+ αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες.


Το PSI+ θα υποχρεώσει τις τράπεζες σε μεγάλης κλίμακας κεφαλαιακές ενισχύσεις οι οποίες υπό αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατο να υλοποιηθούν.


Εκ των πραγμάτων οι τράπεζες θα κάνουν μεγάλη ή μικρή χρήση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.


Αυτό πρακτικά σημαίνει μερική κρατικοποίηση, dilution, και βεβαίως ιστορικά χαμηλά στις τραπεζικές μετοχές και στο ΧΑ.


Γιατί θα είναι χειρότερο το 2012 για το ΧΑ και τις μετοχές


Με δεδομένο ότι θα καταγραφούν ραγδαίες εξελίξεις με επίκεντρο τις τράπεζες είναι προφανές ότι ο τραπεζικός κλάδος θα υποστεί σημαντική πίεση χρηματιστηριακά.


Οι ζημίες των 20 δις από τα ομόλογα αλλά και οι μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου σε τιμές που θα αγγίξουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα είναι προφανές ότι θα επιδράσουν στην αποτίμηση των τραπεζών.


Με βάση όλες τις ενδείξεις μέσα στο α΄ 6μηνο του 2012 θα καταγραφούν τα ιστορικά χαμηλά στις τραπεζικές μετοχές και στις αποτιμήσεις των τραπεζών.


Επίσης θα υπάρξει ιστορικών διαστάσεων πληθωρισμός μετοχών καθώς και dilution λόγω της εμπλοκής του ΤΧΣ.


Η προσδοκία εστιάζεται στο β΄ 6μηνο όπου αναμένεται μετά το σοκ η οικονομία και η αγορά να περάσουν σε φάση σταθεροποίησης αν βεβαίως δεν έχει υπάρξει εκτροπή….

Δεν υπάρχουν σχόλια: