Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup - Στο επίκεντρο το PSI+ και η νέα δανεική σύμβαση - Δεν αναμένεται κάποια καθοριστική απόφαση

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντώνται σήμερα, για πρώτη φορά για το νέο έτος, με στόχο την επεξεργασία των εργαλείων που έχουν στη διάθεσή τους για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Στο επίκεντρο των συνομιλιών τους αναμένεται να βρεθεί το ελληνικό χρέος, καθώς εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις για το PSI+, αλλά και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ).



Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, θα παρουσιάσει πτυχές της συμφωνίας για το PSI με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), η οποία ωστόσο είναι ακόμη υπό διαμόρφωση. Με την επίτευξη συμφωνίας για το PSI, ανοίγει και ο δρόμος για να εγκριθεί η νέα δανειακή σύμβαση ύψους 130 δισ. ευρώ.


Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα ξεκινήσει στις Βρυξέλλες στις 15:30, ώρα Ελλάδος.


Το κείμενο ωστόσο που θα μελετηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, δεν προβλέπεται απόφαση για το νέο πακέτο στήριξης, δεδομένου ότι οι δανειστές -υπό το φως των νέων στοιχείων για την ύφεση- ζητούν και νέα μελέτη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.


Τα χρονοδιαγράμματα πλέον είναι ασφυκτικά, καθώς οι συνομιλίες για το PSI θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός των επομένων ημερών, ώστε στις 30 Ιανουαρίου η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ να δώσει το «πράσινο φως».

Δεν υπάρχουν σχόλια: