Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Νέο τελεσίγραφο από Merkel και Sarkozy προς την Ελλάδα: Εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το νέο δανειακό πρόγραμμα, η επόμενη δόση δεν θα καταβληθεί - Να ολοκληρωθεί σύντομα το PSI - Τι δήλωσαν για δημοσιονομικό σύμφωνο, EFSF και ESM

Νέο τελεσίγραφο προς την Ελλάδα απηύθυνε μετά το πέρας της συνάντησής της με τον Γάλλο πρόεδρο Ν. Sarkozy στο Βερολίνο, η Γερμανίδα Καγκελάριος, A. Merkel. Όπως τόνισε, αν δεν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής πλευράς και τρόικας για τη νέα δανειακή σύμβαση, η επόμενη δόση προς τη χώρα μας δεν μπορεί να καταβληθεί.

Σύμφωνα με τη Merkel, τόσο εκείνη όσο και ο Sarkozy επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, ενώ ανέφερε ότι πρόθεση όλων είναι καμία χώρα να μην εγκαταλείψει το ευρώ.


"H Eλλάδα πρέπει να τηρήσει τα όσα έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα. Πρέπει να μειώσει το χρέος της", ανέφερε μεταξύ άλλων η Καγκελάριος, ενώ γνωστοποίησε ότι η περίπτωση της Ελλάδας θα βρεθεί στο επίκεντρο και της αυριανής συνάντησής της με την επικεφαλής του ΔΝΤ, C. Lagarde. Παράλληλα ζήτησε την άμεση ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιάταξης του ελληνικού χρέους (PSI). Στη συνέχεια, επισήμανε ότι η χώρα μας αξίζει μια ευκαιρία, αλλά επανέλαβε την πάγια θέση της ότι η χώρα μας αποτελεί μοναδική περίπτωση.


Aναφερόμενη στην κατάρτιση του νέου δημοσιονομικού συμφώνου, η Merkel έκανε λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, ενώ επισήμανε ότι Γαλλία και Γερμανία βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία. Μάλιστα, χαρακτήρισε άκρως επιτυχή τη συνάντησή της με τον Γάλλο πρόεδρο. Ειδικά για το μείζον θέμα επιβολής φρένου στο χρέος, τόνισε ότι οι απαραίτητες διατάξεις θα πρέπει να υπογραφούν τον Ιανουάριο ή το αργότερο το Μάρτιο.


Εστιάζοντας στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης (EFSF), η Μerkel σημείωσε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να παρέχει βοήθεια στο σκέλος της παροχής τεχνογνωσίας, ενώ κατέστησε σαφές ότι αυτό που προέχει είναι ο EFSF να καταστεί απόλυτα λειτουργικός και αποτελεσματικός. Όσο για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM), δήλωσε πως τόσο η Γερμανία, όσο και η Γαλλία εργάζονται με στόχο την ταχύτερη ενίσχυση των κεφαλαίων του.


Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι Γερμανία και Γαλλία συμφώνησαν να ζητήσουν από την ΕΚΤ να συνδράμει προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικός ο EFSF, ενώ γνωστοποίησε ότι εντός των ερχόμενων ημερών θα έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι επιταχύνεται κατά ένα χρόνο, ήτοι τον Ιούλιο του 2012, η εφαρμογή του ESM. "Πρέπει να μειώσουμε τα ελλείμματά μας, πρέπει όλοι να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας", τόνισε μεταξύ άλλων ο Sarkozy.


Όσον αφορά στο μείζον θέμα της επιβολής του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ο Sarkozy δήλωσε ότι πρέπει "να δώσουμε όλοι το καλό παράδειγμα και να προχωρήσουμε στην επιβολή του". Μάλιστα ανέφερε ότι μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες επί του θέματος. Από την πλευρά της η Merkel σημείωσε ότι μπορεί να φανταστεί την επιβολή του συγκεκριμένου φόρου στο σύνολο της Ευρωζώνης, ωστόσο κατέστησε σαφές ότι δε υπάρχει ενότητα και ομοφωνία προς αυτή την κατεύθυνση μεταξύ των Γερμανών αξιωματούχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: