Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012

Ηλεκτροσόκ στον υπουργό της... πρίζας!

Ευκαιρία για επίδειξη προεκλογικής πυγμής βρήκε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου με αφορμή τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Χωρίς να έχει εγείρει θέμα η διοίκηση της τελευταίας και χωρίς να ξεκαθαρίζει αν θα υιοθετήσει ή όχι πρότα-ση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για εξαμηνιαία αναθεώρηση τιμολογίων με βάση το κόστος παραγωγής, ο κ. Παπακωνσταντίνου έσπευσε να δηλώσει ότι «η ΡΑΕ γνωμοδοτεί, αλλά το υπουργείο αποφασίζει για τα τιμολόγια». Επί τη ευκαιρία, υπενθύ-μισε ότι το υπουργείο έβαλε τις... στιβαρές του πλάτες προκειμένου να αναχαιτίσει τις απαιτήσεις της ΔΕΗ για αυξήσεις τιμολογίων περί το 15%, αλλά παραδέχτηκε ότι τα νέα τιμολόγια είναι τα χαμηλότερα δυνατά ώστε να παραμένει η ΔΕΗ υγιής εταιρία.


Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε χθες τις συστάσεις προς τη διοίκηση της ΔΕΗ για περιορισμό των δαπανών με στόχο να μειωθεί το κόστος, αλλά και την απαίτηση για κα-τάργηση του μειωμένου τιμολογίου που ισχύει για εργαζομένους και συνταξιούχους της επιχείρησης. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρ. Ζερβός είχε υποστηρί-ξει τη Δευτέρα ότι αν ο υπουργός θέλει να καταργήσει το προνομιακό τιμολόγιο τότε πρέπει να προχωρήσει σε σχετική νομοθετική ρύθμιση. Κατά τον επικεφαλής της ΔΕΗ, τα μειωμένα τιμολόγια είναι ενσωματωμένα στη συλλογική σύμβαση και απαιτείται είτε νομοθετική ρύθμιση είτε νέα σύμβαση (πράγμα δύσκολο γιατί δεν θα προσέλθουν τα συνδικάτα). Ο υπουργός Περιβάλλοντος υποστήριξε χθες ότι αν χρειαστεί θα υπάρξει σχετική νομοθετική παρέμβαση.


Προχθές ο Αρθούρος Ζερβός είχε επισημάνει ότι οι αυξήσεις του 12,6% για τα οικιακά τιμολόγια οφείλονται κυρίως σε μεγαλύτερους φόρους ή τέλη και μόνο το 1,1% αποτελεί «καθαρή» αύξηση που μπαίνει στα ταμεία της επιχείρησης. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι οι διεθνείς οίκοι δεν βλέπουν με καλό μάτι την αδυναμία της εταιρίας να ελέγξει τα τιμολό-για και γι' αυτό έχουν υπάρξει υποβαθμίσεις. Η μετοχή της ΔΕΗ βούτηξε χθες κατά 6,61% σε νέα ιστορικά χαμηλά (στα 3,39 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση της εταιρίας στα 786.480.000), εν μέσω εκθέσεων επενδυτικών οίκων (UBS) σύμφωνα με τις οποίες οι αυξήσεις στα τιμολόγια δεν είναι αρκετές. Η ΔΕΗ καλείται να αναχρηματοδοτήσει δά-νεια ύψους 700.000.000 ευρώ στο πρώτο τρίμηνο και 1,12 δισ. ευρώ ως το τέλος του έ-τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: