Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Πρέπει να ολοκληρώσουμε σύντομα τη συμφωνία για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους

«Πρόθεσή μας είναι να διευκολύνουμε την οριστική αποκατάσταση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.


Αυτό το επιβάλλει το αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό.


Κι αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό…


Για να το επιτύχουμε, πρέπει να ολοκληρωθεί το «κούρεμα» και να ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση.


Με τη νέα δανειακή σύμβαση δεν πρόκειται να λύσουμε όλα τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Ούτε και να διορθώσουμε όλα τα λάθη που έγιναν, παλαιότερα και πρόσφατα: Θα ξεκαθαρίσουμε και θα συμφωνήσουμε στους στόχους που πρέπει να επιτύχουμε την επόμενη τριετία: για να εκμηδενίσουμε το έλλειμμα και να ελέγξουμε το χρέος, να αποκαταστήσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονο-μίας.


Σε αυτούς τους στόχους έχουμε ήδη συμφωνήσει – σε γενικές γραμμές, αλλά και σε λεπτομέρειες ακόμα.


Από την άλλη πλευρά, πολλά από αυτά που δοκιμάστηκαν την τελευταία διετία, δεν απέδωσαν ή απέδω-σαν τα αντίθετα αποτελέσματα. Με αποτέλεσμα, παρά τα μέτρα, και τα πρόσθετα μέτρα και τα επί πλέον μέτρα, το έλλειμμα του 2011 να φαίνεται ότι αυξήθηκε αντί να μειωθεί!


Είναι φανερό ότι κάποια πράγματα πρέπει να τα αλλάξουμε.


Αλλά αυτό θα το διαπραγματευθεί η επόμενη κυβέρνηση. Και σε ό,τι μας αφορά, έχουμε ήδη ενημερώσει τους πάντες πως ό,τι δεν λειτούργησε θα πρέπει να τροποποιηθεί», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δη-μοκρατίας, κ.Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος και συνέχισε: «Για την ώρα, όμως, πρέπει να ολοκληρώσουμε σύντομα τη συμφωνία για την αποκατάστα-ση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Χωρίς αυτήν, η Ελλάδα δεν μπορεί ούτε να κυβερνηθεί ούτε να σταθεί.


Ζητήματα που δεν εμπλέκονται άμεσα με τους στόχους δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν θα τα λύσουμε τώρα. Μερικά δεν μπορούμε. Και τα λάθη του παρελθόντος δεν θα τα επαναλάβουμε.


Δεν πρέπει να μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις. Και ιδιαίτερα των χαμηλοσυνταξιούχων. Οι επικουρικές, για παράδειγμα, μειώθηκαν ήδη δύο φορές τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Τώρα μας ζητούν νέα μείωση! Χωρίς να γνωρίζουν καν πόσο θα τις επηρεάσει το κούρεμα των ομολόγων. Δεν είναι ένας μήνας που ψη-φίσαμε τον Προϋπολογισμό. Και τώρα, πριν δούμε τι θα γίνει με το κούρεμα, ζητούν και τρίτη μείωση των επικουρικών. Κι αύριο ίσως και τέταρτη και πέμπτη…


Το πρόβλημα της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων - επικουρικών και κύριων – πρέπει να το δού-με συνολικά, κυρίως αφότου ολοκληρωθεί το κούρεμα που επηρεάζει άμεσα τα έσοδά τους.


Εμείς έχουμε, άλλωστε, δεσμευτεί να αποκαταστήσουμε ειδικά τις χαμηλές συντάξεις. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε νέο πετσόκομμα συντάξεων.


Μακροχρόνια μπορούμε να δώσουμε και στα επικουρικά ταμεία περιουσιακούς πόρους που έτσι κι αλλιώς τους χρωστάει το κράτος. Άμεσα μπορούμε να βρούμε δημοσιονομικά ισοδύναμα. Αλλά, για την ώρα, τους εξασφαλίστηκαν ήδη 310 εκατομμύρια μείωση κόστους με τις περικοπές που ήδη έγιναν. Και εν πάση πε-ριπτώσει, προέχει να δούμε πόσα θα χάσουν όλα τα ταμεία από το κούρεμα, και πόσα θα τους λείψουν φέτος, πέρα από τα 310 που έχουν ήδη εξοικονομηθεί.


Για την απελευθέρωση των φορτηγών, έχει ήδη ψηφιστεί ένας νόμος εδώ και ενάμιση χρόνο. Τώρα η προ-θεσμία εφαρμογής του προτείνεται να συντομευθεί. Αλλά οι προϋποθέσεις που είχαν ψηφιστεί τότε, δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί και κάποιες πρέπει να αλλάξουν. Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να συντομευτεί η εφαρμογή του, αρκεί να εφαρμοστούν οι σωστές προϋποθέσεις που τότε είχαν θεσπιστεί. Αλλιώς απλά θα διαλυθεί ένας ακόμα κλάδος της οικονομίας. Δεν θα απελευθερωθεί! Και θα παραδοθεί σε εταιρίες από τρίτες χώρες – και όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης - πράγμα που δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη.


Πρόθεσή μας είναι να βοηθήσουμε να επιτύχει η κυβέρνηση Παπαδήμου το στόχο της. Να λυθεί οριστικά το πρόβλημα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.


Αν προσπαθήσουν κάποιοι να θέσουν ως προϋπόθεση τα πάντα σε αυτό το σύντομο μεταβατικό διάστημα, τους προειδοποιούμε ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει.


Υπάρχουν πράγματα στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε. Και υπάρχουν και πράγματα στα οποία δι-καίως διαφωνήσαμε και διαφωνούμε.


Δεν δεχόμαστε τα πάντα, όπως έκανε με το Μνημόνιο ο κ. Παπανδρέου. Και δεν απορρίπτουμε τα πάντα όπως κάνει πάντα η Αριστερά. Αναζητούμε έναν άλλο δρόμο για τη διέξοδο από την κρίση. Με ανάκαμψη. Όχι με περισσότερη ύφεση. Κρατάμε το δικαίωμα να αλλάξουμε πολλά λανθασμένα στοιχεία της σημερι-νής πολιτικής. Δεν θα δεχθούμε κι άλλα λάθη, που οδηγούν σε ακόμα χειρότερη ασφυξία.


Και σας το λέω ωμά: Φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, αν και το χρέος μας ήταν ακόμα «βιώσιμο» πριν δύο χρόνια. Το έφεραν σε αυτή την κατάσταση, με τη λανθασμένη πολιτική που εφάρμοσαν.


Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει μια συνολική λύση σήμερα. Αλλά λύση στο πρόβλημα της βιωσιμότητας. Όχι στο σύνολο των προβλημάτων της Ελλάδας.


Αν ολοκληρωθεί επιτυχώς η ανταλλαγή ομολόγων, τότε μέσα σε ένα μήνα μπορεί να έχει ολοκληρωθεί η νέα δανειακή σύμβαση και να πάμε σε εκλογές ως τα τέλη Μαρτίου.


Σε κάθε περίπτωση, δεν θα δεχθούμε καθυστερήσεις. Και να ξέρουν οι πάντες: αν κάποιοι προσπαθήσουν να κωλυσιεργήσουν μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων και την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης, τότε θα μας βρουν απέναντι!


Εμείς αυτά που λέμε τα εννοούμε. Και τις δεσμεύσεις μας τις εκπληρώνουμε στο ακέραιο. Αν κάποιοι θέ-λουν να παίξουν κομματικά παιγνίδια, εμείς δεν θα συμμετάσχουμε.


Η Νέα Δημοκρατία είναι ρυθμιστής των εξελίξεων. Κι όπως ήταν απόφαση ευθύνης που δημιουργήσαμε αυτή την κυβέρνηση για να επιτύχει το στόχο της, έτσι θα είναι απόφαση ευθύνης να εμποδίσουμε παρεκ-κλίσεις από τη Συμφωνία της Συνόδου των Αρχηγών.


Ούτε όρους βάζουμε, ούτε ανταλλάγματα ζητάμε, ούτε προβλήματα δημιουργούμε. Απλώς ζητάμε απ’ όλους να μείνουν συγκεντρωμένοι στους στόχους που όλοι μαζί θέσαμε κι αποδεχθήκαμε. Τίποτε λιγότερο. Τίποτε περισσότερο.


Ο ελληνικός λαός θα έχει την ευκαιρία να αποφασίσει για την κυβέρνηση που θα τον βγάλει από την κρί-ση.


Όσοι φοβούνται την κρίση του ελληνικού λαού και προσπαθούν να την αποφύγουν, καλά θα κάνουν να το πάρουν απόφαση. Δεν μπορούν ούτε να καθυστερήσουν ούτε να αποτρέψουν την πολιτική νομιμοποίηση και τις εκλογές που έχει ανάγκη ο τόπος.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: