Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί στο Βερολίνο - Επί τάπητος ο φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών - Για προεκλογική «μπλόφα» μιλά ο γαλλικός Τύπος

Συνάντηση μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου Προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Βερολίνο, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στα τέλη του μήνα.




Μέρκελ και Σαρκοζί, σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα, πρόκειται να επεξεργαστούν τις προτάσεις που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου για ένα νέο σύμφωνο μεγαλύτερης δημοσιονομικής ενοποίησης στο πλαίσιο της ΕΕ.

Επιπλέον στην ατζέντα θα βρίσκεται και η πρόταση για επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, παρά τις έντονες αντιδράσεις τόσο από Βρετανία και Σουηδία όσο και από επιχειρηματικά συμφέροντα εντός του γαλλογερμανικού άξονα.


Επίσης, την Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου, η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η γερμανική κυβέρνηση «οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν σε διμερή και διεθνή θέματα, στην κατάσταση στην ευρωζώνη καθώς και στις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη».


Τέλος, Μέρκελ, Σαρκοζί και Μόντι θα συναντηθούν στη Ρώμη στις 20 Ιανουαρίου, όπου οι τρεις ηγέτες θα ανταλλάξουν τις απόψεις τους για το μέλλον της ΕΕ.


Για προεκλογική «μπλόφα» μιλά ο γαλλικός Τύπος


Ο γαλλικός Τύπος αντιμετωπίζει με πολύ επικριτικούς τόνους την πρόταση του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί για την επιβολή «φόρου Τόμπιν», μία πρωτοβουλία που χαρακτηρίζεται «μπλόφα», διότι, όπως τονίζεται, δεν είναι δυνατόν να ψηφισθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές, ή «καταδικασμένη σε αποτυχία», διότι μόνον η Γαλλία υποστηρίζει την πρόταση.


Πολλοί συντάκτες των κύριων άρθρων αναγνωρίζουν ωστόσο ότι η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί επίσης μία μεγάλη πολιτική επίθεση, διότι ο φόρος Τόμπιν είναι μία θεμελιωδώς σοσιαλιστική ιδέα, η οποία υφαρπάχθηκε από την αριστερά από τον πρόεδρο της Γαλλίας, σύμφωνα με την La Tribune.


Η Le Figaro, χαιρετίζει τον υποψήφιο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος «αν και δεν βρίσκεται ακόμη, επισήμως, σε προεκλογική εκστρατεία, δίνει τον ρυθμό και, στο εξής, καθορίζει την ημερήσια διάταξη».


Η Midi Libre παραδέχεται ότι ο Σαρκοζί έχει την πρωτοβουλία στην προεκλογική εκστρατεία των προεδρικών εκλογών. «Η αριστερά συνεχίζει την κούρσα, αλλά ακολουθεί. Σοσιαλιστές, ξυπνήστε!».


«Ο Νικολά Σαρκοζί μετέτρεψε την περίοδο των γιορτών σε σταλινική Κατιούσα, με τον ορυμαγδό των προτάσεων, όπως ο κοινωνικός ΦΠΑ και ο φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών», γράφει η Charente Libre.


Για την Dernieres Nouvelles d' Alsace, «Ο Νικολά Σαρκοζί τα παίζει όλα, με κίνδυνο να εκτεθεί στην οργή των ευρωπαίων εταίρων του». «Πώς η αγαπημένη του Άγγελα , η οποία ήθελε να περιμένει το 2014, θα υποδεχθεί σήμερα αυτόν που της έκανε απιστία για να φλερτάρει με τους γάλλους ψηφοφόρους;», γράφει η εφημερίδα.


Για την Les Echos, η εφαρμογή του φόρου Τόμπιν «σε μία μόνο χώρα οδεύει κατευθείαν στην αποτυχία, όπως το απέδειξε η Σουηδία εδώ και τριάντα χρόνια». Όπως υποστηρίζει, «ο φόρος Τόμπιν δεν λειτουργεί σε μία μόνον χώρα, εκτός εάν θέλει κανείς να διώξει προς το εξωτερικό σημαντικές χρηματοοικονομικές συναλλαγές και απαραίτητους μοχλούς εξουσίας».


H εφημερίδα La Presse de la Manche γράφει ότι το μέτρο αυτό «θα πρέπει να υιοθετηθεί από κοινού από το σύνολο των χωρών μελών του ΟΗΕ. Γεγονός που είναι βέβαιο ότι θα παραπέμψει αυτόν τον καθ’ όλα δικαιολογημένο φόρο στις καλένδες».


Τι περιμένουμε από τη συνάντηση Σαρκοζί – Μέρκελ – ING και Credit Suisse οριοθετούν τρία συμπεράσματα που θα πρέπει οι επενδυτές να εξάγουν


Στο επίκεντρο των οικονομικών αναλύσεων έχουν βρεθεί για ακόμη μία φορά ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί και η γερμανίδα καγκελάριος, Αγκέλα Μέρκελ, ενόψει μάλιστα και της συνάντησης τους σήμερα Δευτέρα στο Παρίσι.


Για τους αναλυτές της ING δύο είναι τα βασικά σημεία που θα πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές, ώστε να εξάγουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα από τη συνάντηση αυτή. Εάν ξεκαθαρίσουν οι δύο ηγέτες το σχέδιο τους για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της ζώνης. Δηλαδή αν το σχέδιο τους σημάνει περισσότερα απευθείας κεφάλαια για τις αδύναμες χώρες ή πιο επιθετική πολιτική από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και το δεύτερο ζήτημα είναι ποια θα είναι η στρατηγική τους για την ανάπτυξη, την ώρα μάλιστα που ετοιμάζονται να εφαρμόσουν ακόμη πιο σκληρή λιτότητα.


Οι περισσότεροι αναλυτές επισημαίνουν ότι αν όλοι στην Ευρώπη σφίξουν ακόμη περισσότερο τα λουριά της λιτότητας, οι επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη θα είναι πολύ μεγάλες. Η εμπιστοσύνη των αγορών και των επιχειρηματιών έχει χαθεί όχι μόνο από την εξέλιξη της κρίσης αλλά και από την απουσία πολιτικής απάντησης. Γι’ αυτό και θα πρέπει να δοθεί μία απάντηση για το πώς θα επανεκκινηθεί η οικονομία την ώρα που όλα δείχνουν ότι επιστρέφει στην ύφεση, αναφέρει η ING.


Από τη μεριά της, η Credit Suisse, επισημαίνει ότι οι δύο ηγέτες θα πρέπει να στοιχειοθετήσουν τα τρία στάδια που θα πρέπει να καλύψει σιγά σιγά η δημοσιονομική ένωση. Το πρώτο στάδιο, και το πιο εύκολο, είναι να τηρηθούν τα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ, και να επιστρέψουν όλες οι κυβερνήσεις το έλλειμμα τους κάτω από το 3% και το χρέος τους κάτω από το 60% του ΑΕΠ.


Το δεύτερο στάδιο είναι να προωθηθεί η δημοσιονομική ένωση σε ένα πλαίσιο κοινού εισοδήματος και φόρου σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Και το τρίτο στάδιο είναι να υπάρξει κοινή φορολογική κλίμακα για όλα τα πρόσωπα της ζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: