Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Παραδέχεται η Merkel ότι το Μνημόνιο απέτυχε - Deutsche Bank: Μία, ίσως και δύο χώρες (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) θα εγκαταλείψουν το ευρώ - Μόνη λύση το ευρωομόλογο

Στην παραδοχή της άποψης ότι το πρώτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας απέτυχε προχώρησε η Γερμανίδα Καγκελάριος, A. Merkel, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους.



Σύμφωνα με το πρώτο θέμα της Guardian, η Merkel παραχωρώνοντας συνέντευξη, τόσο στην εν λόγω εφημερίδα, όσο και σε ακόμη 5 μεγάλες ευρωπαϊκές, παραδέχεται για πρώτη φορά πως το πρώτο πακέτο στήριξης, ύψους 110 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, δεν έχει ακόμη αποδώσει καρπούς.


"Η χωρίς προηγούμενο διάσωση επί ευρωπαϊκού εδάφους, σε συνδυασμό με την αυστηρή λιτότητα δεν απέδωσε μετά από δύο χρόνια κρίσης, κρίσης η οποία έχει οδηγήσει στο χείλος της καταστροφής το ενιαίο νόμισμα", αναφέρει χαρακτηριστικά η Guardian, αποδίδοντας τις δηλώσεις αυτές στην Καγκελάριο.


"Δεν έχουμε ακόμη ξεπεράσει την κρίση", φέρεται να δήλωσε η Merkel. "Φυσικά, όσον αφορά στην Ελλάδα, μια ειδική περίπτωση, παρά το σύνολο των προσπαθειών που έχουν γίνει, ούτε οι Έλληνες, αλλά ούτε και η διεθνής κοινότητα έχουν έως τώρα κατορθώσει να σταθεροποιήσουν την κατάσταση", προσθέτει η Καγκελάριος.


Στο μεταξύ, την πεποίθηση ότι μία, ίσως και δύο χώρες θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν από την Ευρωζώνη εξέφρασε ο P. De Weck, ανώτατο στέλεχος της Deutsche Bank.


Στις δηλώσεις του ο De Weck δεν αναφέρεται σε κάποια συγκεκριμένη ευρωπαϊκή χώρα, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι φωτογραφίζει την Ελλάδα και πιθανότατα την Πορτογαλία.


Κατά τον De Weck, μόνη λύση για την έξοδο της Ευρωζώνης από την κρίση είναι η έκδοση ευρωομολόγου.


Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο επικεφαλής της Deutsche Bank, J. Αckermann, σε πρόσφατες δηλώσεις του απηύθυνε έκκληση για την άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους (PSI+), ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ευρώ δεν θα καταρρεύσει, παρά το γεγονός ότι το 2012 θα είναι μια χρονιά συνεχών προκλήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: