Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Ποια hedge funds παίζουν με το ελληνικό χρέος

Παιχνίδια με το ελληνικό χρέος και το PSI έχουν στήσει hedge funds. Προσδοκούν σε μεγάλα κέρδη, σε μια στιγμή όπου η συμφωνία για το "κούρεμα" βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση.



H Ελλάδα διαπραγματεύεται με το IIF μια συμφωνία που προβλέπει μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους κατά 50% και υψηλότερες απώλειες με τους ιδιώτες σε όρους παρούσας αξίας.


Τα hedge funds, αναφέρει το Reuters σε σχετικό του δημοσίευμα, τα οποία αγόρασαν ελληνικό χρέος τους τελευταίους λίγους μήνες, είναι πιθανόν να πλήρωσαν 20- 45 ευρωλεπτά (ανάλογα με την ωρίμανση).
Το γεγονός τους δίνει τη δυνατότητα να παίξουν σε πολλά ταμπλό:Ποντάροντας στο ότι, έχοντας αγοράσει πολύ χαμηλά ακόμα και αν υποστούν το κούρεμα, αυτό θα είναι μικρότερο και έτσι θα καρπωθούν τη διαφορά.


Άλλοι παίζουν το στοίχημα ότι θα οδηγήσουν σε ναυάγιο τη συμφωνία για το PSI (μη αποδεχόμενοι τη συμφωνία), αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να σώσουν για άλλη μία φορά την Ελλάδα (πληρώνοντας και αυτούς στο 100% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που έχουν).


Εναλλακτικό σενάριο είναι ότι θα μπλοκάρουν τον εθελοντικό χαρακτήρα της συμφωνίας, αναγκάζοντας την Ελλάδα να ενεργοποιήσει τη ρήτρα συλλογικής δράσης (CAC). Στόχος είναι να προκληθεί πιστωτικό γεγονός και να πληρωθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου που έχουν αγοράσει
Το πρώτο μεγάλο ραντεβού για τα στοιχήματα είναι τον Μάρτιο, οπότε λήγει το ομόλογο των 14,4 δισ. ευρώ. Η τιμή του συγκεκριμένου τίτλου στις 20 Μαρτίου είχε πέσει σε χαμηλό 52 εβδομάδων, στο 40 (σ.σ.: με 40 ευρώ αγόραζε κάποιος ονομαστική αξία 100 ευρώ). Στις 29 Νοεμβρίου η τιμή είχε σκαρφαλώσει στο 49 και έως χθες κινούνταν πέριξ του 44.



Ο Trun-Tin Nguyen, hedge fund μάνατζερ στην TTN AG της Ζυρίχης, δήλωσε στο Bloomberg πως αγοράζει τα συγκεκριμένα ομόλογα εκτιμώντας ότι οι πολιτικοί δεν θα καταφέρουν να έρθουν σε συμφωνία πριν από τον Μάρτιο. «Το στοίχημα είναι ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα πληρώσουν στο σύνολό του το συγκεκριμένο ομόλογο. Πριν από τον Μάρτιο καμία λύση δεν πρόκειται να επιτευχθεί, είτε είναι κούρεμα, είτε είναι πτώχευση».


Τα hedge funds που έχουν ελληνικά ομόλογα


Μεταξύ των κατόχων ελληνικών ομολόγων περιλαμβάνεται το Saba Capital Management LP, με κεφάλαια της τάξης των 5 δισ. ευρώ, το οποίο ιδρύθηκε από έναν πρώην trader της Deutsche Bank, τον Boaz Weinstein. Αγόρασε ελληνικό χρέος που ωριμάζει σε έναν χρόνο, υποστήριξε τον περασμένο Σεπτέμβριο ο ιδρυτής του. Οι συναλλαγές έγιναν σε τιμές που αντιπροσωπεύουν πιθανότητα χρεοκοπίας 75% (πρακτικά πολύ χαμηλές), ανέφερε.


Το CapeView Capital LLP, το οποίο έχει έδρα το Λονδίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, Έλληνες αξιωματούχοι είχαν επαφές με το fund το οποίο ξεκίνησε ο ιδρυτής της Trafalgar Asset Managers Ltd. Founder, Theo Phanos.


Το Och-Ziff Capital Management, με ισχύ 28 δισ. δολ., το οποίο ιδρύθηκε το 1994 από τον Daniel S. Och, έχει επίσης θέσεις στο ελληνικό χρέος, σύμφωνα με το Reuters.


Άλλα funds με ισχυρές θέσεις είναι το ισπανικό Vega Asset Management, το οποίο ιδρύθηκε το 1996 από την Banco Santander (προσφάτως μάλιστα αποχώρησε από την επιτροπή που συζητά τις λεπτομέρειες του PSI με το ελληνικό δημόσιο), και το Greylock Asset Management που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. Επικεφαλής είναι ο Hans Humes.


Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης το York Capital, fund που διαχειρίζεται κεφάλαια 14 δισ. δολ. και στο οποίο συμμετέχει ο τραπεζικός γίγαντας της Credit Suisse, όπως και το Marathon Asset Management, με ισχύ 10 δισ. δολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: