Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Την πρόθεσή του να λάβει όποιες αποφάσεις είναι αναγκαίες, με όποιο κόστος κι αν χρειαστεί, για να βγει η χώρα μας με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις από την οικονομική κρίση επισήμανε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του στο συνέδριο του Εκόνομιστ.
«Τολμούμε δύσκολες αποφάσεις που εγγυώνται σημαντικό μελλοντικό όφελος. Αν δεν το κάνουμε η χώρα δεν θα απαλλαγεί ποτέ από τα βάρη που σηκώνει. Αν μείνουμε σε εύκολες αποφάσεις και ευχάριστα λόγια, η χώρα δεν θα αναπτύξει ποτέ την ταχύτητα προόδου που μπορεί να έχει» είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Καραμανλής στην ομιλία του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα αίτια της κρίσης, στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για να περιορίσει τις επιπτώσεις, και στην πρόθεσή του να συνεχίσει αταλάντευτα τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην διεθνή οικονομική κρίση και είπε ότι προκλήθηκε από ισχυρές δόσεις ανευθυνότητας σε πολλά επίπεδα της δημόσιας και ιδιωτικής σφαίρας, από την ανεπάρκεια των κανόνων διαφάνειας και από αλληλουχία ανεύθυνων αποφάσεων που συσσώρευσαν και διόγκωσαν ένα εκρηκτικό τοξικό μείγμα, όπως είπε.
Ο Κώστας Καραμανλής έκανε εκτενή αναφορά στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και πρόταξε την ανάγκη ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων και της στήριξης της απασχόλησης περιγράφοντας τον πρώτο άξονα του σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Μεταξύ άλλων ανέφερε τις επιχορηγήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ για την ενίσχυση των πολύ μικρών επιχειρήσεων, την μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης, την επιδότηση νέων επιστημόνων για το δικό τους επαγγελματικό ξεκίνημα, και τόνισε ότι ενώ η ανεργία στην Ευρώπη καταγράφει ρεκόρ δεκαετιών, στην Ελλάδα είναι πολύ πιο χαμηλά από το 2004.
Ο δεύτερος άξονας του σχεδίου αφορά στην στήριξη της αναπτυξιακής διαδικασίας είπε ο Κώστας Καραμανλής και ανέφερε μεταξύ άλλων την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 1,3 δισ. Ευρω, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, το εμπόριο την μεταποίηση και τις υπηρεσίες.
Τρίτος άξονας του σχεδίου, είπε ο πρωθυπουργός, είναι η δημοσιονομική εξυγίανση. Περιορίζονται οι προσλήψεις στο δημόσιο τομέα, και μειώθηκαν κατά 10% όλοι οι κωδικοί που αφορούν ελαστικές δαπάνες, ενώ προχωρά το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ, γίνεται πράξη η συγχώνευση εταιρειών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, και προχωρά με βάση το χρονοδιάγραμμα το πρόγραμμα για την διαφάνεια στα δημόσια νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. «Υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες πολιτών για επίορκους λειτουργούς που είτε επιδιώκουν παράνομη συναλλαγή, είτε κωλυσιεργούν κατά τρόπο ύποπτο, στην εκπλήρωση του έργου τους. Τα φαινόμενα αυτά έχουν βαθιές ρίζες στο χρόνο και προχωρούμε στο ξερίζωμά τους. Γίνονται ιδιαίτερα αυστηροί έλεγχοι στην αγορά αλλά και στους εισπρακτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς» είπε ο πρωθυπουργός, στέλνοντας μήνυμα προς όλους όσοι στελεχώνουν τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς.
Έμφαση έδωσε ο κ. Καραμανλής και στην συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης για να βγει η χώρα ενισχυμένη από την κρίση, και αυτό θα επιτευχθεί με υπεύθυνη πολιτική όπως είπε: «θα το πετύχουμε με δύσκολες αποφάσεις. Ευχάριστες συνταγές σε δύσκολες ώρες δεν υπάρχουν» τόνισε ο πρωθυπουργός. Τέλος αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις και είπε ότι προσέκρουσαν αρχικά στο συντηρητισμό των βολεμένων, όσο και στην αντιπολιτευτική αντιδραστικότητα.
«Στα τελευταία πέντε χρόνια έγινε σημαντικό έργο. Πάνω από όλα η χώρα μπήκε σε μεταρρυθμιστική στρατηγική που δεν σταματά, δεν εγκαταλείπεται. Σήμερα αναγνωρίζεται ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι πιο αναγκαίες και πιο επιτακτικές από ποτέ. Η μεταρρυθμιστική συζήτηση έχει ανοίξει στην Ελλάδα και αισθάνομαι βαθιά ικανοποίηση» είπε ο κ. Καραμανλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: