Τρίτη 19 Μαΐου 2009

ΣΚΑΝΔΑΛΑ, ΣΚΑΝΔΑΛΑ,.....,ΛΕΦΤΑ, ΛΕΦΤΑ,....ΠΑΝΤΟΥ


Ο 'ιός' της αρπαχτής και της μίζας βρίσκεται παντού. Αλλά παντού υπάρχει ασυλία. Ευτυχώς;


Τουρκικό δικαστήριο απεφάνθη την Δευτέρα ότι ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη σε σχέση με μία υπόθεση κομματικής χρηματοδότησης που ανάγεται στα τέλη του 1990.
Ο Γκιούλ, ιδρυτικό στέλεχος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), εξελέγη πρόεδρος το 2007. Η υπόθεση ανάγεται στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν το τότε Κόμμα της Ευημερίας, που προηγήθηκε του AKP, κατηγορήθηκε ότι καταχράστηκε κεφάλαια του υπουργείου Οικονομικών. Σημειώνεται ότι ως πρόεδρος ο Αμπντουλάχ Γκιούλ χαίρει ασυλίας.
«Αποτελεί κανόνα στο σύνταγμα και τη νομοθεσία της Τουρκικής Δημοκρατίας ότι όλοι είναι υπόλογοι στο νόμο», αναφέρει η δικαστική απόφαση. Ο πρώην πρωθυπουργός Νετζμετίν Ερμπακάν, ο οποίος αποπέμφθηκε από τους στρατιωτικούς το 1997 κατηγορούμενος ότι ακολουθούσε πολιτική στρεφόμενη κατά του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, είχε κριθεί ένοχος πριν από πέντε χρόνια για την ίδια υπόθεση.
Ωστόσο, ο Γκιούλ, ο οποίος ήταν υπουργός του Κόμματος Ευημερίας στην κυβέρνηση Ερμπακάν, απένειμε πέρυσι χάρη στον πρώην πρωθυπουργό.
Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε αργότερα ότι ο πρόεδρος της χώρας μπορεί να δικαστεί μόνο για εσχάτη προδοσία. «Ο πρόεδρος δεν μπορεί να προσαχθεί σε δίκη παρά μόνο με την κατηγορία της προδοσίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το γραφείο του Γκιούλ. «Με βάση το σύνταγμα δεν είναι δυνατόν να προσαχθεί ένας πρόεδρος σε δίκη με οποιαδήποτε κατηγορία εκτός από αυτήν την προδοσίας», όπως προστίθεται στο κείμενο της ανακοίνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: