Κυριακή 31 Μαΐου 2009

ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

(ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ)

Κόλαφο για την Τουρκία αποτελεί η έκθεση της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων και της απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT) , σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα ψυχιατρικά ιδρύματα της χώρας, η οποία και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, μαζί με τις απαντήσεις της τουρκικής κυβέρνησης.
Tα συμπεράσματα της έκθεσης βασίζονται στα όσα διαπίστωσαν τα μέλη του CPT, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους στην Τουρκία, το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2006, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση των ασθενών στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, κυρίως σε σχέση με τις συνθήκες διαβίωσης και θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων και των μεθόδων του ηλεκτροσόκ.
Αλλοδαποί κρατούμενοιΑπό την πολυσέλιδη έκθεση του CPT προκύπτει ότι οι συνθήκες κράτησης αλλοδαπών κρατουμένων στην Κωνσταντινούπολη, και ιδιαίτερα στο Κουμκαπί, δεν εναρμονίζονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και γι’ αυτό καλούνται οι τουρκικές Αρχές να θέσουν σε εφαρμογή τις νέες συνθήκες κράτησης, χωρίς καμία καθυστέρηση.
Δεν έχει επιβεβαιωθεί, ακόμη, ότι οι αλλοδαποί κρατούμενοι στην Τουρκία έχουν κρεβάτι και καθαρά σεντόνια, ότι λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες προϊόντων προσωπικής υγιεινής και ότι μπορούν να κάνουν ένα μπάνιο, σε θερμοκρασίες κανονικές, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα καθώς και ότι έχουν στη διάθεση τους, τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα για να ασκούνται στον εξωτερικό χώρο.
Ψυχιατρικά νοσοκομείαΗ κατάσταση περιγράφεται ως απελπιστική στα ψυχιατρικά νοσοκομεία όπου, όπως διαπιστώνεται, οι νοσηλευτές προβαίνουν σε κακομεταχείριση των ασθενών, χωρίς αυτή η συμπεριφορά να τιμωρείται αυστηρά ενώ, στα τρία ψυχιατρικά νοσοκομεία της Τουρκίας, δεν έχουν ληφθεί μέτρα, για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της βίας μεταξύ των ασθενών.
Η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του ΣτΕ απαιτεί από τις τουρκικές Αρχές να ληφθούν μέτρα στο Νοσοκομείο του Μπακιρκόι, για να βελτιωθούν οι συνθήκες στην «πτέρυγα των φυλακών», στο νοσοκομείο Ελαζίγκ, για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης, να χωριστούν οι τεράστιοι θάλαμοι σε μικρότερα δωμάτια και να αφαιρεθούν τα μεταλλικά προστατευτικά από τα κρεβάτια, προκειμένου να δημιουργηθεί μία περισσότερη θεραπευτική ατμόσφαιρα σε σχέση με το κλίμα φυλακής που υπερισχύει τώρα.
Μέτρα πρέπει να ληφθούν και στο νοσοκομείο Σαμσούν για να είναι καθαρά τα δωμάτια των ασθενών και να υπάρχει σωστή υγιεινή και πιο προσωπικό περιβάλλον ενώ, γενικότερα, οι τουρκικές Αρχές πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα και στα τρία νοσοκομεία, ώστε να διασφαλίσουν ότι οι ψυχικά ασθενείς, σε όσους τουλάχιστον το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας τους, θα μπορούν να αφιερώνουν, μία τουλάχιστον ώρα εξωτερικής άσκησης, ενώ στο Ελαζίγκ θα πρέπει να τους προσφερθεί και ο κατάλληλος ρουχισμός γι’ αυτό.
Η τουρκική κυβέρνηση καλείται να δώσει εξηγήσεις, για την έλλειψη υλικού σε ορισμένους θαλάμους ασθενών στο Μπακιρκόι ενώ θα πρέπει να δώσει πληροφορίες για το σχεδιασμό και την ολοκλήρωση των νέων κτηριακών εγκαταστάσεων του Σαμσούν.
Για τις μεθόδους θεραπείας των ασθενών, η CPT παρατηρεί ότι:- Σχετικά με τη θεραπεία Treatment θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και στα τρία ψυχιατρικά νοσοκομεία ώστε να προσφέρουν καλύτερη και πιο προσωπική θεραπεία και να ετοιμάζουν τους ασθενείς για την κοινωνία.- Δεν θα πρέπει να συνεχισθεί η πολιτική του να βάζουν τους ψυχικά ασθενείς , σε απομονωμένους θαλάμους, να διατηρείται σωστά το αρχείο των ασθενών στα νοσοκομεία Ελαζίγκ και Σαμσούν για κάθε ασθενή ενώ, και στα τρία νοσοκομεία θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, ώστε οι ασθενείς να εξετάζονται ιδιαιτέρως και όχι μπροστά στα βλέμματα των αστυνομικών ή του μη νοσηλευτικού προσωπικού.
Η CPT υποστηρίζει, ακόμη, ότι θα πρέπει να ελεγχθεί η διάθεση των φαρμάκων στα νοσοκομεία, ο τρόπος που οι γιατροί εξετάζουν τους ασθενείς (σε γκρουπ και όχι μεμονωμένα όπως είναι το σωστό), ενώ αυτοψία θα πρέπει να διενεργείται πάντοτε στα περιστατικά θανάτου, εκτός κι εάν υπάρχει συγκεκριμένη διάγνωση πριν το θανατηφόρο επεισόδιο.
Οι τουρκικές Αρχές καλούνται να δώσουν συγκεκριμένες πληροφορίες, για τη μετεγκατάσταση του Ελαζίγκ, την ιατρική φροντίδα που προσφέρεται στους ασθενείς καθώς και να γνωστοποιήσουν σε πόσους, ψυχικά ασθενείς, έχουν κάνει ηλεκτροσόκ το 2007.
Η Επιτροπή υποστηρίζει ακόμη ότι δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι νοσηλευτές το βράδυ στους θαλάμους, πολλές φορές δεν υπάρχει πρόσβαση των νοσηλευτών στους θαλάμους και γι’ αυτό ζητείται να αναθεωρηθεί ο τρόπος και η μορφή του προσωπικού ασφαλείας μέσα στα ιδρύματα αυτά.
Ελλείψεις σε θέσεις νοσηλευτών, εξειδικευμένου προσωπικού και προσωπικού ικανού να καταγράψει σωστά τη διάθεση των χορηγούμενων φαρμάκων, διαπιστώνει η Επιτροπή για το ίδρυμα Γκαζίαντίπ και στο Κέντρο Αποκατάστασης.
Εγκλεισμός ασθενώνΗ Επιτροπή τονίζει ιδιαίτερα ότι στις περιπτώσεις που γίνεται εγκλεισμός, χωρίς τη θέληση του ασθενούς, θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι όλα γίνονται νόμιμα, να ελέγχεται η νομική κατάσταση του ασθενούς, καθώς και να δηλώνονται όλοι οι εγκλεισμοί στο αρμόδιο Δικαστήριο από τη διοίκηση των νοσοκομείων.
Γι’ αυτές τις περιπτώσεις, επιβάλλεται, κατά την CPT, να υπάρχει δικαστική απόφαση από το αρμόδιο Δικαστήριο και ο ασθενής να λαμβάνει αντίγραφο της απόφασης και να ενημερώνεται γραπτώς και προφορικώς, για τους λόγους του εγκλεισμού του.
Πρέπει να διασφαλισθεί, σημειώνει ρητά η Επιτροπή, ότι ένα ανεξάρτητο όργανο θα επισκέπτεται τα νοσοκομεία σε τακτική βάση και θα είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο των συνθηκών διαβίωσης των ασθενών. Θα έχει την αρμοδιότητα να συζητεί και κατ’ ιδίαν με τους ασθενείς και να καταγράφει τα παράπονά τους.
Αναθεώρηση νομολογίαςΠρέπει να ελεγχθεί και να αναθεωρηθεί η νομολογία που αφορά τους ψυχικά πάσχοντες, σύμφωνα με το Recommendation Rec (2004) 10 του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των ψυχικά νοσούντων.
Πρέπει, τέλος, λέει η έκθεση του CPT, να ληφθούν όλα τα νομικά μέτρα ώστε όλοι οι ασθενείς στα παραπάνω ψυχιατρικά ιδρύματα να έχουν επίσημη αστυνομική ταυτότητα ενώ, για εκείνους που στερούνται τα πολιτικά τους δικαιώματα, θα πρέπει να διασφαλισθεί ότι θα υπάρχει ακρόαση τους ενώπιον δικαστή, ότι θα τους δοθεί αντίγραφο της απόφασης και ότι θα ενημερωθούν σωστά για τους τρόπους που έχουν για να προσβάλλουν αυτήν την απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: