Τρίτη 19 Μαΐου 2009

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Επιβεβαιώθηκε το βράδυ της Δευτέρας από τον υφυπουργό Υγείας το πρώτο κρούσμα της "νέας γρίπης" στην Ελλάδα, το οποίο πάντως χαρακτηρίζεται "ήπιο".

Πρόκειται για 19χρονο που επέστρεψε το Σάββατο στην Αθήνα από τις Ηνωμένες Πολιτείες -όπου σπουδάζει- και βρέθηκε θετικός στον ιό, τόσο στις πρώτες εξετάσεις όσο και στον έλεγχο επαλήθευσης.

Ο νεαρός -ο οποίος νοσηλεύεται υπό ειδικές συνθήκες και χωρίς η κατάστασή του να εμπνέει ανησυχία στο Σισμανόγλειο- παρουσίασε πυρετό και ύποπτα συμπτώματα την Κυριακή και έχοντας στα χέρια του το ενημερωτικό φυλλάδιο που παρέλαβε κατά την άφιξή του στο "Ελευθέριος Βενιζέλος", θορυβήθηκε και επικοινώνησε από μόνος του με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Τα συγγενικά και φιλικά πρόσωπα του ασθενούς μπήκαν σε κατ' οίκον καραντίνα, ενώ όσοι συνταξίδευαν με τον 19χρονο θα αναζητηθούν, ώστε να περάσουν από εξετάσεις.

Το ύποπτο κρούσμα ανακοίνωσε -πριν ακόμη επιβεβαιωθεί- το απόγευμα της Δευτέρας, από τη Γενεύη, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο κ. Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε ότι "όλα τα προληπτικά μέτρα έχουν ληφθεί, σύμφωνα με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ότι το ύποπτο περιστατικό βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο και προστασία και ουδείς απολύτως φόβος υπάρχει για τη δημόσια υγεία των πολιτών μας".

Σε διεθνές επίπεδο, τα κρούσματα της "νέας γρίπης" πληθαίνουν με γρήγορους ρυθμούς, ενώ συναγερμό στη Νέα Υόρκη έχει προκαλέσει ο θάνατος ενός καθηγητή σε σχολείο του Κουίνς, που κόλλησε τον ιό και τελικά κατέληξε.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, τα επιβεβαιωμένα περιστατικά στην Ιαπωνία, από 4 που ήταν αρχικά, έφθασαν τα 121. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι μαθητές και φοιτητές, στο λιμάνι του Κόμπε και την Οζάκα, όπου οι αρχές διέταξαν το κλείσιμο των σχολείων και των παιδικών σταθμών.

Στη Βρετανία τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 100, με 14 νέα τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ στην Ισπανία αναφέρονται 103 κρούσματα.

Συνολικά, ο ιός έχει προσβάλει 8.829 ανθρώπους σε 40 χώρες, ενώ έχει προκαλέσει το θάνατο 74.

Όπως προέβλεψε Αμερικανός αξιωματούχος από τον χώρο της υγείας, ο ιός θα εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, καθώς η μετάδοσή του είναι πολύ εκτεταμένη.

Την ανησυχία της για το πώς εξελίσσεται η επιδημία της νέας γρίπης εξέφρασε και η Γενική Διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος θα εξετάσει εκ νέου το θέμα μετάβασης και με ποια κριτήρια στο ανώτερο επίπεδο συναγερμού. Αυτή τη στιγμή, ο συναγερμός είναι στο 5 της εξαβάθμιας κλίμακας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: