Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Χαμόγελα για την επιμήκυνση, περίσκεψη για το σχέδιο Μέρκελ

Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ

Με σαφή τρόπο ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ επιβεβαίωσε χθες ότι το σχέδιο των Μέρκελ και Σαρκοζί για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας δεν ικανοποίησε τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. και αποτελεί αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης στο εσωτερικό της μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου.


Με την τήβεννο του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου ο νέος διδάκτωρ. Κουμπώθηκε για το σχέδιο Μέρκελ


Μια πρώτη συζήτηση θα διεξαχθεί στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin στις 14 Φεβρουαρίου, ενώ στα συμβούλια του Μαρτίου θα ληφθούν οι πρώτες αποφάσεις, οι οποίες θα συζητηθούν στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στις 4 Μαρτίου και αναμένεται να επικυρωθούν στην εαρινή σύνοδο στις 24 και 25 Μαρτίου.


Χθες, τόσο αυτός όσο και ο κ. Παπανδρέου που συναντήθηκαν στο μέγαρο Μαξίμου τάχθηκαν κατ' αρχήν υπέρ του Συμφώνου, θεωρώντας ότι πρέπει να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα για να μειωθούν οι ανισότητες στις χώρες της ευρωζώνης και να αντιμετωπιστεί συνολικά η κρίση του ευρωπαϊκού χρέους. Διευκρίνισαν όμως ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις από τη Γερμανία και τη Γαλλία.


«Κι εμείς και οι Ελληνες είμαστε υπέρ του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας, επειδή όμως δεν γνωρίζουμε τα βασικά του σημεία δεν ικανοποιηθήκαμε στο τελευταίο συμβούλιο. Η χώρα μου με άλλα σημεία συμφωνεί, με άλλα όχι. Θα κρίνουμε όταν "γεννηθεί το μωρό" αν θα μας αρέσουν αυτά που φοράει, αν θα το δεχτούμε, αν θα το αγαπήσουμε ή όχι, αλλά ένα μωρό αν δεν γεννηθεί δεν μπορούμε να το αγαπήσουμε», είπε.


Για το ίδιο θέμα ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ότι χρειάζεται κατ' αρχάς μια συνολική λύση αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρώπη, που θα έχει τα εξής στοιχεία: Κάθε χώρα να έχει υποχρέωση σωστής διαχείρισης των προϋπολογισμών της στη βάση μιας οικονομικής διακυβέρνησης. Το χρέος να αντιμετωπιστεί με την ενίσχυση του Ταμείου Σταθερότητας σε ποσά, σε δυνατότητες και σε ευελιξία. Να μπουν κανόνες διαφάνειας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στους οίκους αξιολόγησης. Να ενισχύεται η ανάπτυξη. Υπογράμμισε ακόμα ότι η Ευρώπη πρέπει να πάρει αναγκαίες αποφάσεις σύντομα και τόνισε ότι αναμένονται οι συγκεκριμένες προτάσεις από τη Γερμανία και τη Γαλλία για να πάρει η Ελλάδα μια τελική θέση.

Ο κ. Γιουνκέρ τόνισε ότι «το ευρώ δεν κινδυνεύει και θα επιβιώσει, όπως και η Ελλάδα θα επιβιώσει χάρη στο ευρώ». Υποστήριξε ότι πρέπει να παραταθεί η προθεσμία αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, τονίζοντας πως όταν αναφέρεται σε κάτι τέτοιο σημαίνει ότι έχει εξασφαλιστεί η συναίνεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μίλησε με θετικά λόγια για την προσπάθεια της Ελλάδας να βγει από την κρίση. «Θαυμάζουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη, εκτός από μερικούς ηλίθιους, που μιλάνε με ανάρμοστο και ακατάλληλο τρόπο», είπε. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι αν δεν πετύχει το πρόγραμμα της κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση θα πρέπει να ληφθούν κι άλλα μέτρα.


Ο κ. Γιουνκέρ συναντήθηκε και με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Συζήτησαν το θέμα των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τη διεύρυνση της λειτουργίας του. Παράγοντες του υπουργείου ανέφεραν ότι ο κ. Γιουνκέρ καταλαβαίνει πως πρέπει να ληφθούν αποφάσεις το συντομότερο δυνατόν όσον αφορά την επιμήκυνση του χρέους, το μέγεθος του μηχανισμού στήριξης και την ευελιξία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, πρέπει να καταστεί σαφές κατά πόσο το γαλλογερμανικό «πακέτο» (αύξηση ορίων ηλικίας κ.λπ.) μπορεί να συνδεθεί με το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας. *

Δεν υπάρχουν σχόλια: