Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του



«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 7 με τίτλο :


«Α. Σαμαράς: Κατάθεση προτάσεων για αποκατάσταση και θεσμική θωράκιση της διαφάνειας»


Συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο για την αποκατάσταση της διαφάνειας και τη θωράκισή της παρουσίασε χθες ο Αντώνης Σαμαράς. Μιλώντας σε εκδήλωση του Παρατηρητηρίου Διαφάνειας του κόμματος, ο πρόεδρος της Ν. Δ. μίλησε για το στοίχημα της διαφάνειας, θέτοντας τρεις κυρίαρχες προϋποθέσεις για την «κατάκτησή» του: ένα πολιτικό σύστημα χωρίς στρεβλώσεις, μια οικονομία χωρίς μονοπώλια, καρτέλ, «δεσπόζουσες θέσεις» και εμπόδια εισόδου νέων επιχειρήσεων, ισχυρούς και άτεγκτους ελεγκτικούς μηχανισμούς ώστε ο επίορκος δημόσιος λειτουργός να βρίσκεται και να τιμωρείται: «Κι ο διεφθαρμένος πολιτικός το ίδιο. Κι ο διεφθαρμένος εφοριακός το ίδιο. Κι ο διεφθαρμένος γιατρός το ίδιο. Κι ο διεφθαρμένος αστυνομικός το ίδιο». «Δεν μπορούν οι έντιμοι να ταυτίζονται με τους φαύλους», είπε ο Αντώνης Σαμαράς: «Δεν μπορούν όλοι να εξομοιώνονται με τους χειρότερους. Και δεν μπορούν όλα να ισοπεδώνονται μέσα σε ένα κλίμα διάχυτου κυνισμού. Που δεν καταπολεμά τα διαφάνεια. Την ευνοεί , την εκτρέφει και την ανατροφοδοτεί συνεχώς. Γιατί αυτό το νοσηρό κλίμα που υπονοεί «όλοι τα παίρνουν», «όλοι ίδιοι είναι», δεν βοηθά τους έντιμους να ξεχωρίσουν. Βοηθά του επίορκους να κρυφτούν μέσα στο πλήθος». Ο πρόεδρος της Ν. Δ. επέμεινε στη θέση ότι η πολιτική πρέπει να είναι θωρακισμένη από επιχειρηματικές επιρροές «όχι γιατί οι επιχειρηματίες είναι τάχα «κακοί», αλλά για να μπορούν να επιβιώνουν οι καλύτεροι επιχειρηματίες και να βγάζουν τον καλύτερο εαυτό τους». Και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες θα θωρακίζονται από τις «πιέσεις του κράτους» , ενώ παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις για την πάταξη της διαφθοράς και τη θωράκιση της διαφάνειας όπως: - Αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών…..(αναλυτικά) – Δημοσιοποίηση έκθεσης Σκοπιμότητας και αναγκαιότητας για την εκτέλεση μεγάλων έργων και προμηθειών - Αυξημένες αρμοδιότητες στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να προλαμβάνεται η αδράνεια των ελεγκτικών μηχανισμών του Δημοσίου – Εξασφάλιση οικονομικής Αυτοτέλειας με σταθερούς πόρους για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (αναλυτικά)… -Δημιουργία Ηλεκτρονικού Κέντρου Εξυπηρέτησης του Πολίτη (e ΚΕΠ), ώστε η εξυπηρέτηση, η ενημέρωση και η αδειοδότησή του από οποιαδήποτε υπηρεσία να αναγνωρίζονται από το ΑΦΜ του και να γίνεται ηλεκτρονικά – Γενίκευση της εφαρμογής του διπλογραφικού συστήματος παντού – και στα νοσοκομεία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα <ιδρύματα και σε όλους τους δημόσιους φορείς (αναλυτικά) – Αληθινή διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων.
Από τη στήλη «ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ» της


«ΒΡΑΔΥΝΗΣ» σελ. 4 με τίτλο :


«Έκπληξη»


Με έκπληξη άκουσε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τα όσα είπε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης ΜΙχελάκης, ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση τα αυτονόητα, δηλαδή να επιλύσει τα προβλήματα που εκκρεμούν με την ανεργία και τα λουκέτα…. Μάλιστα το υπουργείο ισχυρίστηκε χθες ότι «εδώ και καιρό προωθούνται οι σχετικές πολιτικές», εννοώντας τις επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ αλλά και την αναθεώρηση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων…. Τόσο δε αποτελεσματικές είναι οι πολιτικές τους, που οι επιχειρησιακές μειώνουν τους μισθούς, τα προγράμματα της ανεργίας δεν έχουν ανταπόκριση , ενώ η νέα λίστα βαρέων και ανθυγιεινών «πετάει» έξω χιλιάδες εργαζόμενους!


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της


«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» σελ. 11 με τίτλο :


«Ο Σαμαράς δίπλα στους ανθρώπους του μεροκάματου»


Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται η Νέα Δημοκρατία με τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής το Σάββατο το πρωί, από τη μια, και εντάσσοντας , από την άλλη, στη στρατηγική της πλέον και στοχευμένες περιοδείες και επισκέψεις σε εργασιακούς χώρους του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά. Κεντρική επιλογή της ΄Ν. Δ. είναι να αναδείξει τη διαφορά της από την κυβέρνηση δείχνοντας ότι την ώρα που οι εργαζόμενοι δοκιμάζονται από τα σκληρά μέτρα που λαμβάνει η τρόικα, σε πλήρη αρμονία και συνεννόηση με τον Γ. Παπανδρέου, ο κ. Σαμαράς είναι δίπλα τους, τους ακούει και τους στηρίζει. Το μήνυμα ότι η Ν. Δ. πλησιάζει τον λαό και τον ακούει στο δικό του μετερίζι όπου αγωνίζεται και μοχθεί για το μεροκάματο θέλει να περάσει και η σημερινή επίσκεψη που είναι προγραμματισμένη στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, έπειτα από πρόσκληση που έκαναν οι εργαζόμενοι στον πρόεδρο της Ν. Δ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Δημοκρατίας», η Γραμματεία Συνδικαλισμού της Ν. Δ. έχει καταρτίσει ολοκληρωμένο πλάνο επισκέψεων του προέδρου του κόμματος σε εργασιακούς χώρους, ενώ σύντομα θα υπάρξει κάτι αντίστοιχο με επίσκεψη Σαμαρά σε εργοστάσιο στη Βόρεια Ελλάδα. «Δεν είμαστε της λογικής να κλείσουμε τον πρόεδρο σε γυάλα ή σε αποστειρωμένο περιβάλλον», λένε οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά και τονίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία με τις θέσεις που έχει πάρει σε μια σειρά θεμάτων είναι για πρώτη φορά προγραμματικά τόσο κοντά στους εργαζόμενους. Θέσεις όπως η στήριξη των Συλλογικών Συμβάσεων και η χάραξη «κόκκινης γραμμής» σε αποφάσεις που μειώνουν το εισόδημα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, δίνουν πόντους στην κεντροδεξιά σε χώρους που ήταν πολιτικά δύσκολοι γι αυτήν… ( το άρθρο συνεχίζεται)


Από την 1η σελίδα της


«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» με τίτλο :


«ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ-Τα περιθώρια στενεύουν»
χειρισμός του κ. Παπανδρέου στο ζήτημα της αποκρατικοποίησης των 50 δις, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται τώρα ενώπιον μιας εσωκομματικής εξέγερσης, καθώς απειλείται η ψήφιση και εφαρμογή βασικών προβλέψεων του Μνημονίου. Κάθε μέρα γίνεται και πιο σαφές ότι στην κυβέρνηση εκείνοι που αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και την κρισιμότητα των περιστάσεων είναι ελάχιστοι. Ο κ. Παπανδρέου ευθύνεται όμως για το αδιέξοδο, γιατί ουδέποτε φρόντισε σοβαρά για τον συντονισμό της κυβέρνησής του ή την πολιτική διαχείριση της κρίσης. Τα περιθώρια στενεύουν και ο πρωθυπουργός θα έχει σύντομα να επιλέξει ανάμεσα στη χρεοκοπία της χώρας και την πολιτική αυτοκτονία. Προς το παρόν μοιάζει να βαδίζει προς την «επίτευξη» των δύο στόχων , λόγω πολιτικής αδυναμίας…

Δεν υπάρχουν σχόλια: