Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Εως το καλοκαίρι ολοκληρωμένη οικονομική διακυβέρνηση στην ΕΕ

Σε μία ολοκληρωμένη οικονομική διακυβέρνηση έως το καλοκαίρι οδεύει η ΕΕ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αμαντέου Αλταφάζ, εκπροσώπου του Επιτρόπου οικονομίας Όλι Ρεν.



Ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. Α. Αλταφάζ για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.


Ερωτηθείς κατά την τακτική ενημέρωση προς τον Τύπο στις Βρυξέλλες, ποια είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» που προωθούν η Γερμανία και η Γαλλία, απάντησε ότι περιλαμβάνει πολλά στοιχεία από τις προτάσεις περί οικονομικής διακυβέρνησης που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους τελευταίους μήνες. Εμμέσως πλην σαφώς ανέφερε ακόμη ότι οι γαλλογερμανικές προτάσεις είναι στο ίδιο μήκος κύματος με την ετήσια έκθεση για την ανταγωνιστικότητα στην ΕΕ που πρόσφατα παρουσίασε η Επιτροπή, καθώς και με το νομοθετικό πακέτο για την οικονομική διακυβέρνηση, τη βελτίωση της μακροοικονομικής ισορροπίας και της ανταγωνιστικότητας των κρατών μελών που παρουσίασε τον περασμένο Σεπτέμβριο.


«Η χρηματοπιστωτική κρίση και η κρίση χρέους στην ευρωζώνη απέδειξαν ότι δεν αρκεί η επιτήρηση των δημόσιων οικονομικών των κρατών μελών, αλλά παράλληλα χρειάζεται ο συντονισμός των οικονομικών πολιτικών τους» πρόσθεσε. Υπογράμμισε μάλιστα την ανάγκη ενός αποτελεσματικού μηχανισμού, ο οποίος, όταν κρίνεται απαραίτητο, θα επιβάλει κυρώσεις στα κράτη μέλη που δεν σέβονται τις δεσμεύσεις τους έναντι της ΕΕ.
Οπως μετέδωσε νωρίτερα το Reuters, επικαλούμενο πηγή από το γραφείο του Γάλλου προέδρου, Παρίσι και Βερολίνο θα υποβάλουν κοινές προτάσεις για τη διακυβέρνηση της ευρωζώνης προς συζήτηση στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, την Παρασκευή.

«Επιθυμούμε, μαζί με τη Γερμανία, αυτές οι δεσμεύσεις να αναληφθούν από όλες τις χώρες της ευρωζώνης», ανέφερε η πηγή, σημειώνοντας ότι η Γαλλία ευελπιστεί να υπάρξει συμφωνία για ένα πακέτο μέτρων για την κρίση έως το Μάρτιο ή και νωρίτερα.


Όπως πρόσθεσε η ίδια πηγή, το Παρίσι θα στηρίξει την υιοθέτηση κατώτατου ορίου στο φόρο των επιχειρήσεων στην ευρωζώνη, ενώ οι προτάσεις για την αναδιάρθρωση του ταμείου Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα περιλαμβάνουν την αγορά κρατικών ομολόγων στην πρωτογενή ή τη δευτερογενή αγορά.


Η Γαλλία θα ζητήσει επίσης την πραγματοποίηση τακτικών συναντήσεων μία φορά το χρόνο, κατά τις οποίες οι ηγέτες και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης θα αξιολογούν την πρόοδο αναφορικά με το συντονισμό της οικονομικής πολιτικής, είπε η πηγή.


Προ ημερών ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Βεστερβέλε διευκρίνισε πως η Γερμανία στο πλαίσιο του συμφώνου Ανταγωνιστικότητας που προωθεί, με στόχο την προστασία της Ευρωζώνης από μελλοντικές κρίσεις, επιδιώκει το μεγαλύτερο δυνατό αυτοματισμό στην επιβολή των κυρώσεων για τους παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας, τη θέσπιση κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας στις εθνικές νομοθεσίες, αλλά και σύνταξη στα 67.


Μέτρα για την ανταγωνιστικότητα ζητεί ο Θαπατέρο


Σε δηλώσεις του κατά τη συνάντηση που είχε στη Μαδρίτη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουΐς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο ζήτησε τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας για την ενίσχυση της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.




naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: