Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΤ' ΑΡΧΗΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ EFSF

Ένα σαφή στόχο για τα τέλη Μαρτίου έθεσαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, που θα αφορά τη δημιουργία ενός συνόλου μέτρων, τα οποία θα δώσουν τέλος στην κρίση χρέους που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη.



Στο πλαίσιο αυτό θα περιλαμβάνονται η διεύρυνση του EFSF και των λειτουργιών του καθώς και η βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης για την αποφυγή μελλοντικών κρίσεων.


Όσον αφορά το EFSF, οι 17 ηγέτες της Ευρωζώνης φαίνεται πως πέτυχαν καταρχήν συναίνεση για την ενίσχυση του, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ που επικαλείται το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.


Στο σχέδιο κοινής δήλωσης, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τονίζουν ότι στη συνολική στρατηγική που προωθούν από το Δεκέμβριο για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην ευρωζώνη, περιλαμβάνεται το νομοθετικό πακέτο για την οικονομική διακυβέρνηση, τα τεστ αντοχής των τραπεζών και η εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς και η εφαρμογή του λεγόμενου «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».


Συνεχίζοντας, οι 17 ηγέτες της ευρωζώνης τονίζουν ότι το συνολικό πακέτο των αποφάσεων θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου και σε αυτό το πλαίσιο, καθορίζουν τέσσερα βήματα.


Πρώτον, «την εφαρμογή των υπαρχόντων προγραμμάτων με την Ελλάδα και την Ιρλανδία».


Δεύτερον, «την εφαρμογή των μέτρων που έχουν στόχο την ενίσχυση της δημοσιονομικής κατάστασης και τη δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης στα κράτη μέλη της ευρωζώνης», υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα αξιολογούν την επιτευχθείσα πρόοδο.


Τρίτον, «το Συμβούλιο Eurogroup θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), κατά τρόπο που θα εξασφαλίζεται η αναγκαία ελαστικότητα του Ταμείου και η ικανότητά του να παρέχει την κατάλληλη στήριξη».


Τέταρτον, «ολοκλήρωση των λειτουργικών χαρακτηριστικών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας », σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.


Εξάλλου, στο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την «οικονομική κατάσταση», οι 27 ηγέτες της ΕΕ ζητούν, εντός του Μαρτίου, μία «γενική προσέγγιση» στη βάση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «οικονομική διακυβέρνηση».


Συνεχίζοντας, οι «27» τονίζουν ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή των όσων έχει προτείνει η Ομάδα Δράσης, ούτως ώστε να επιτευχθεί μία τελική συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έως το τέλος του Ιουνίου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα «την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και την εφαρμογή ενός νέου μακροοικονομικού πλαισίου», σημειώνουν οι ευρωπαίοι ηγέτες.


Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και τις άλλες αρμόδιες Αρχές να διενεργήσουν «φιλόδοξα τεστ αντοχής» για τις τράπεζες. Παράλληλα, καλεί τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν, με συγκεκριμένα σχέδια, τα οποία θα συνάδουν με τους κοινοτικούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, ότι θα είναι σε θέση να χειριστούν τις τράπεζες οι οποίες ενδεχομένως αποδειχθούν «αδύναμες».


Επίσης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι το Μάρτιο θα προσδιορίσει τις προτεραιότητες σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική σταθερότητα. Οι προτεραιότητες θα βασίζονται στην ετήσια έκθεση για την ανάπτυξη που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα κράτη μέλη καλούνται να υποβάλουν, έως τα μέσα Απριλίου, τα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων καθώς και τα προγράμματα σταθερότητας και ανάπτυξης.

Τέλος, αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου θα αποφασίσει την περιορισμένη μεταρρύθμιση της Συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία είναι αναγκαία για τις αποφάσεις σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.


Ωστόσο, στελέχη της ΕΕ υποστηρίζουν πως υπάρχουν ακόμα διαφωνίες στο πως θα λειτουργήσει αυτό το κοινό πλαίσιο. «Το πρώτο βήμα έγινε με τη δέσμευση σήμερα, ωστόσο αυτό ενισχύει τις προσδοκίες των αγορών και θα αποτελέσει μια μάχη ενάντια στο χρόνο ώστε να συμφωνηθούν όλα και να επικυρωθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Μαρτίου».


Σύμφωνα με τα προσχέδια που κοινοποιήθηκαν πριν τη Σύνοδο, τα μέλη του Eurogroup, θα υποχρεωθούν να παρουσιάσουν σαφείς προτάσεις σχετικά με την ενδυνάμωση του EFSF. «Ο στόχος του Eurogroup θα είναι η ενδυνάμωση του EFSF ώστε να παρουσιάζει απαιτούμενη ευελιξία και οικονομική δυνατότητα προκειμένου να παρέχει επαρκή στήριξη».


Επιπλέον, ανάμεσα στα κύρια σημεία, θα είναι ένα σχέδιο δυο βημάτων για την επαναγορά ελληνικών και πιθανώς ιρλανδικών ομολόγων.


Το πρώτο βήμα θα περιλαμβάνει το EFSF, το οποίο με την αξιολόγησή του θα δανείζεται από τις αγορές προκειμένου να αγοράσει περίπου 50 δισ. ευρώ που τώρα έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.


Το δεύτερο βήμα περιλαμβάνει εθελοντική επαναγορά χρέους χαμηλότερης ονομαστικής αξίας που κατέχεται από τις ευρωπαϊκές εμπορικές τράπεζες.


Αυτό θα έδινε τη δυνατότητα στις τράπεζες να ανταλλάζουν ομόλογα που θα εκδίδει το EFSF, με ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.


«Κάποιες τράπεζες δεν νιώθουν άνετα με αυτή την ιδέα καθώς το haircut είναι αναπόφευκτο. Ως αποτέλεσμα, θα είναι σε εθελοντική βάση», ανέφεραν στελέχη της ΕΕ.


Τέλος, εξετάζεται η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, όπως επίσης και η μείωση του επιτοκίου από το περίπου 5,4% στο περίπου 4%.


Υπογραφή κοινής συμφωνίας ανταγωνιστικότητας ζητούν Merkel, Sarkozy


Την επιθυμία τους να υπογραφεί μια κοινή συμφωνία από όλα τα μέλη της Ευρωζώνης για την ανταγωνιστικότητα εξέφρασαν η Angela Merkel και ο Nicolas Sarkozy, καθώς η νομισματική ένωση ξεπερνά την κρίση χρέους.


«Πρέπει να ενισχύσουμε τη συλλογική μας ανταγωνιστικότητα», ανέφερε η Γερμανίδα Καγκελάριος στους δημοσιογράφους σε σύντομη εμφάνισή της μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.


«Θέλουμε μια συμφωνία ανταγωνιστικότητας, η οποία βήμα βήμα θα αναπτύσσει τη συνεργασία μεταξύ μας», πρόσθεσε. "Η Γερμανία και η Γαλλία θα καταστήσουν σαφές ότι σκοπεύουν να υπερασπιστούν το ευρώ ως νόμισμα αλλά και ως πολιτικό project".


Ο Γάλλος πρόεδρος, επεσήμανε πως η συμφωνία αυτή θα είναι έτοιμη να υπογραφεί από τους ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο του Μαρτίου και πως οι ευρωπαϊκές χώρες που δεν ανήκουν στο κοινό νόμισμα θα προσκληθούν να δεσμευτούν σε κάποιες μεταρρυθμίσεις.


«Επιθυμούμε να συγκλίνουμε διαφορετικές ευρωπαϊκές οικονομίες», τόνισε ο Sarkozy. «Έχουμε αυξήσει τι συζητήσεις μας τις τελευταίες εβδομάδες και συμφωνούμε στη δημιουργία ενός διαρθρωτικού σχεδίου αντιμετώπισης των προκλήσεων στην Ευρώπη».


Στην συμφωνία αυτή θα περιλαμβάνονται επίπεδα ορίων για το δημοσιονομικό χρέος, υψηλότερο όριο συνταξιοδότησης που θα βασίζεται σε δημογραφικά κριτήρια, η κατάργηση των μισθών που στηρίζονται στον πληθωρισμό καθώς και ένα ελάχιστο όριο επιχειρηματικού φόρου.


Γ. Παπανδρέου: "H Ελλάδα μπορεί να καταστήσει την οικονομία της βιώσιμη"


«H Ελλάδα απέδειξε ότι έχει τη θέληση και τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις και να καταστήσει την οικονομία της βιώσιμη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.


Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η πρόκληση για την Ευρώπη είναι να διαχειριστεί ορισμένα από τα συστημικά προβλήματα των οικονομιών της Ευρωζώνης. Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι υπάρχει συνειδητοποίηση και αισιοδοξία σχετικά με τη θέληση και την ικανότητα να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.


Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, ακόμη, ότι η Ευρώπη έχει μεγάλες δυνατότητες να επιλύσει αυτά τα προβλήματα, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις της σημερινής Συνόδου, αλλά και της Συνόδου του Μαρτίου θα είναι καθοριστικές για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: