Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Επιτάχυνση των αλλαγών συνιστά η τρόικα

Οι ιδιωτικοποιήσεις, η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και η αντιμετώπιση της υστέρησης εσόδων και το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα στρατηγικής για την περίοδο 2012-2014, θα είναι τα θέματα που θα συζητήσει το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας στην Αθήνα, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.



Της αποστολής που αναμένεται να μείνει στην Αθήνα από 5 μέχρι 7 Απριλίου θα ηγείται ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Σερβάς Ντερούζ.


Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, η αποστολή θα είναι ολιγομελής και τεχνικού χαρακτήρα, ενώ θα μείνει στη Αθήνα από τις 5 μέχρι τις 7 Απριλίου. Θα έχει τις πρώτες συζητήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες, εν όψει της τρίμηνης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, που θα γίνει από το βασικό κλιμάκιο της τρόικας στο τέλος Απριλίου.


Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι δεν αλλάζει, τουλάχιστον προς το παρόν, η σύνθεση της αποστολής από πλευράς Κομισιόν του βασικού κλιμακίου, δηλαδή θα ηγείται ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Σερβάς Ντερούζ. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα εξεταστούν από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης το Μάιο, όπου θα κριθεί και η αποδέσμευση της 5ης δόσης των δανείων, η οποία είναι προγραμματισμένη να δοθεί το Μάιο.


Υστέρηση εσόδων


Αναφορικά με την ουσία της αξιολόγησης που θα γίνει από το βασικό κλιμάκιο, αυτό που προβληματίζει έντονα τις Βρυξέλλες είναι η υστέρηση των φορολογικών εσόδων. Οπως τονίζουν στην έδρα της Κομισιόν, το θέμα δεν είναι απλώς να κλείσει η «τρύπα» της υστέρησης εσόδων με μέτρα, κάτι που γίνεται ήδη σε κάθε αξιολόγηση, αλλά να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι αδυναμίες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ο οποίος είναι προφανές ότι δεν λειτουργεί.


Επιπλέον, θεωρούν ότι οι μεταρρυθμίσεις σε ορισμένους τομείς εξακολουθούν να καθυστερούν παρά τις υποσχέσεις που έδωσε η κυβέρνηση για επιτάχυνση στη διάρκεια της προηγούμενης αξιολόγησης. Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων εμφανίζει καθυστέρηση και κυρίως ο τομέας των μεταφορών, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.


Ωστόσο, ο τομέας που η τρόικα θα εντείνει τις πιέσεις είναι η ιδιωτικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.


Στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα ήταν, κατά κύριο λόγο, η χώρα που «εισέπραξε» τις αρνητικές αντιδράσεις των οίκων αξιολόγησης στις αποφάσεις της εαρινής Συνόδου Κορυφής. Αυτό το αποδίδουν εν μέρει στην απόφαση (της Συνόδου) για εμπλοκή από τον Ιούλιο του 2013 του ιδιωτικού τομέα σε πιθανές αναδιαρθρώσεις δημόσιου χρέους χωρών της ευρωζώνης, αλλά και στο γεγονός ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση χωρίς να είναι ακόμη ορατή η έξοδος από το τούνελ.


Και επειδή δεν είναι ορατή η έξοδος από την ύφεση, εκτιμούν πως θα πρέπει η κυβέρνηση πέρα από την πιστή εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων να στείλει άμεσα ένα σαφέστατο μήνυμα στις αγορές ότι είναι σε θέση να μειώσει το δημόσιο χρέος και αυτό μπορεί να γίνει μέσω της επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.


Προς αυτή την κατεύθυνση θα ρίξει το βάρος της η τρόικα καλώντας την κυβέρνηση να «τρέξει» τη διαδικασία, ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα το συντομότερο

Δεν υπάρχουν σχόλια: