Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

ΗΠΑ: Παραιτείται ανώτατος δικαστής

ΠΗΓΗ: e-typos

Παρασκευή, 01.05.09

Ο Ντέιβιντ Σάουτερ, δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ σχεδιάζει να παραιτηθεί, δίνοντας για πρώτη φορά την ευκαιρία στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να διορίσει δικαστή στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.Σύμφωνα με την ίδια πηγή, επιβεβαιωμένες πληροφορίες που μετέδωσαν το βράδυ το NBC News και το National Public Radio, αναφέρουν ότι ο Σάουτερ, ένα από τα φιλελεύθερα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, θα παραιτηθεί.
Ένας διορισμός από τον Ομπάμα δεν θα αλλάξει πιθανότατα τις ιδεολογικές ισορροπίες της εξουσίας στο δικαστήριο.
Όμως, ο Ομπάμα θα μπορούσε να διορίσει ένα νέο δικαστή που θα μπορούσε να διατελέσει για δεκαετίες μέλος του δικαστηρίου και πέραν της δικής του προεδρίας, ακόμα κι αν εκλεγεί και για δεύτερη θητεία.
Τα εννέα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ είναι ισόβια. Αυτά αποφασίζουν για επίμαχα συνταγματικά ζητήματα, όπως το δικαίωμα στην άμβλωση, ή τη θανατική ποινή. Το δικαστήριο αυτό έκρινε επίσης το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών το 2000.
Εκπρόσωπος του Ανωτάτου Δικαστηρίου δήλωσε ότι ο 69χρονος Σάουτερ «δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο σχετικά με τις πληροφορίες που τον θέλουν να παραιτείται».
Είναι η πρώτη φορά που Δημοκρατικός διορίζει μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου από το 1994, όταν ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον διόρισε τον Στίβεν Μπρέιερ. Ο προκάτοχός του στο Λευκό Οίκο Τζορτζ Μπους είχε διορίσει δυο δικαστές στη διάρκεια της οκταετούς θητείας του.
Ο Σάουτερ, ο οποίος τοποθετήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο το 1990 από τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Τζορτζ Μπους, αποδείχθηκε περισσότερο φιλελεύθερος από ό,τι αρχικά πίστευε κανείς.
Ο Σάουτερ υποστήριξε το δικαίωμα στην άμβλωση, τα προγράμματα δράσης που βοηθούν τις μειονότητες να ξεπεράσουν προβλήματα διακρίσεων σε βάρος τους κατά το παρελθόν και περιορισμούς στη χρηματοδότηση προεκλογικών εκστρατειών για λόγους πολιτικής διαφθοράς.
Ο Σάουτερ έχει επίσης ψηφίσει σε κάποιες περιπτώσεις για τον περιορισμό της εφαρμογής της θανατικής ποινής και υπέρ των νομίμων δικαιωμάτων των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο.
Η απόφαση του εργένη Σάουτερ, ο οποίος σπάνια θα κάνει δημόσιες ομιλίες ή εμφανίσεις σε κάποια κοινωνική εκδήλωση, να παραιτηθεί, ίσως να υποδηλώνει ότι είναι έτοιμος να εγκαταλείψει την Ουάσινγκτον καθώς στο παρελθόν δεν έκρυψε ότι προτιμά τη ζωή στο Νιου Χαμσάιρ.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: