Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 120 ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Ρεπορτάζ: Γιάννης Δεβετζόγλου


(απο ΤΑ ΝΕΑ)


Αύξηση κρουσμάτων και νεκρών με νέα γρίπη καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, καθώς το κύμα της νόσου κορυφώνεται. Σύμφωνα με το δελτίο αναφοράς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η νόσος από το ∆εκέµβριο έωςκαι χθες έχει στοιχίσει τη ζωή 52 ανθρώπων, ενώ σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται σε κρίσιµη κατάσταση120 ασθενείς. Στο ίδιο διάστηµα πέρυσι, πάντως, είχαν καταγραφεί 130 θάνατοι από τη νέα γρίπη...


Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμούν πως η έντονη δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας θα διαρκέσει για τουλάχιστον ακόμη τέσσερις εβδομάδες, γι’ αυτό συστήνουν άμεσο εμβολιασμό ειδικά σε άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Μάλιστα, καθώς περίπου το 35% των κλινών ΜΕΘ σε δημόσια και πανεπιστημιακά νοσοκομεία έχει καταληφθεί από ασθενείς με νέα γρίπη, το υπουργείου Υγείας προχώρησε χθες σε διακανονισμό, ώστε να εξασφαλιστεί η συνεργασία των στρατιωτικών νοσοκομείων ή και κλινών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα.


«Το φαινόμενο φέτος είναι πιο μικρής διάρκειας, αλλά είναι πιο έντονο, καθώς πέρυσι νόσησαν πολλά άτομα τα οποία θα έχουν ανοσία ίσως μέχρι και 30 χρόνια. Αυτό σημαίνει πως η μετάδοση είναι μειωμένη, αλλά για τα άτομα υψηλού κινδύνου δεν αλλάζει τίποτα. Θα πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστού» εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο λοιµωξιολόγος - παθολόγος και συνεργάτης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης ΝοσηµάτωνΣωτήρης Τσιόδρας.


Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, φέτος μόνο το 5,9% του πληθυσμού έχει κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, όταν τα προηγούμενα χρόνια εμβολιαζόταν κάθε χρόνο το 10,5% του πληθυσμού και πέρυσι με το πανδημικό εμβόλιο είχε εμβολιαστεί το 7,5%. «Οι πολίτες τηρούν επιφυλακτική στάση έναντι του αντιγριπικού εμβολιασμού», αναφέρει η καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας Τζένη Κουρέα - Κρεμαστινού και καλεί τον κόσμο να εμβολιαστεί και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες. Η ίδια επισημαίνει πως «ο ιός προσβάλλει όχι μόνο άτομα υψηλού κινδύνου που πάσχουν δηλαδή από παχυσαρκία ή έχουν καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και νέα και υγιή άτομα, καθώς πρόσφατα θύματα της γρίπης ανήκαν σε αυτήν την κατηγορία».


Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τα άμεσα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετηθούν από όλους, αφορούν στην τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως καλό πλύσιμο των χεριών και αποφυγή επαφής ματιών και μύτης με βρώμικα χέρια, καθώς και την αποφυγή συγχρωτισμού επί υπάρξεως συμπτωμάτων. Ακόμη, συστήνεται η ταχεία χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, όχι όταν τα συμπτώματα προχωρήσουν, αλλά μόλις εμφανιστούν και πάντα μετά από διάγνωση γιατρού. Ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και σε όσους κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά ή να εμφανίσουν επιπλοκές, θα πρέπει να λαμβάνουν τα αντιιικά χωρίς να περιμένουν την εργαστηριακή επιβεβαίωση.


Εξάλλου, στην πανευρωπαϊκή επιστημονική συνάντηση που θα έχουν αύριο, Τετάρτη οι λοιμωξιολόγοι στη Στοκχόλμη, στην έδρα του CDC (Πανευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμόξεων), στην οποία συμμετέχουν και έλληνες ειδικοί, θα γίνει νέα εκτίμηση του κινδύνου και ενδεχομένως θα ανακοινώθουν νέα μέτρα ή ακόμη και νέοι τρόποι αντιμετώπισης της νέας γρίπης.


Μεταξύ των συμπτωμάτων της γρίπης είναι ο πολύ υψηλός πυρετός -άνω των 38,5 βαθμών κελσίου- ο οποίος επιμένει ακόμη και με παυσίπονα - αντιπυρετικά για περισσότερες από 48 ώρες, η δύσπνοια και ο έντονος πονοκέφαλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: