Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

ΓΕΜΑΤΕΣ ΟΙ ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ ΛΟΓΩ ΓΡΙΠΗΣ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας σε ό,τι αφορά την εποχική γρίπη λόγω της δραματικής αύξησης του αριθμού των νεκρών –τριπλασιάστηκαν τις τελευταίες δέκα ημέρες- αλλά και της άρνησης του πληθυσμού, ιδίως όσων ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, να εμβολιαστούν με το αντιγριπικό εμβόλιο...


Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς το μεσημέρι της Δευτέρας στη διάρκεια σύσκεψης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, από την αρχή του έτους 146 άνθρωποι έχουν εισαχθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας και 34 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω των επιπλοκών που τους προκάλεσε η εποχική γρίπη.


Οι ειδικοί τόνισαν ότι η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα είναι αυξημένη –ίδια εικόνα καταγράφεται στην Ιταλία, τις Βαλκανικές αλλά και τις Σκανδιναβικές χώρες. Μάλιστα, επισήμαναν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η κορύφωση της γρίπης, που εφέτος οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στο πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1).


Άρνηση στον εμβολιασμό


«Όχι» στο αντιγριπικό εμβόλιο λένε σθεναρά οι Έλληνες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε η κυρία Τζένη Κρεμαστινού, καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας. Μόλις το 5,9% των Ελλήνων έχουν αξιοποιήσει εφέτος το πλεονέκτημα του εμβολιασμού με το αντιγριπικό εμβόλιο, ενώ τα προηγούμενα χρόνια το αντίστοιχο ποσοστό κυμαινόταν σταθερά στο 10,5%. Σύμφωνα με την καθηγήτρια, «πρόκειται για κρίση εμπιστοσύνης του πολίτη προς το σύστημα υγείας, το υπουργείο, την επιστημονική κοινότητα, που αποδεικνύει τους λανθασμένους χειρισμούς που είχαν γίνει κατά τη διάρκεια της πανδημίας».


Πάντως, από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές εκτιμήσεις περί της «προτίμησης» του ιού Α (Η1Ν1) σε ανθρώπους με χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά και σε νέους και υγιείς ανθρώπους (η αναλογία διαμορφώνεται 70% ασθενείς και 30% άτομα με καθαρό ιατρικό ιστορικό). Η μη εμβολιαστική κάλυψη τους έναντι της γρίπης τους καθιστά πιο εύκολα «θύματα» του ιού Α(Η1Ν1).


Σε σύνολο 130 ασθενών με γρίπη που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, το 52% ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Επίσης, παρότι το 58% συγκαταλεγόταν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που πρέπει να εμβολιάζονται, μόνο το 3,8% είχε λάβει το αντιγριπικό σκεύασμα.


«Ανοχύρωτοι» έναντι της γρίπης αποδείχτηκε όμως ότι ήταν και οι άνθρωποι που κατέληξαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Σε σύνολο 27 ατόμων που απεβίωσαν εφέτος λόγω γρίπης, και μάλιστα ατόμων που στην πλειονότητά τους έπρεπε να εμβολιαστούν λόγω ασθένειας ή λόγω ηλικίας, διαπιστώθηκε ότι κανείς δεν είχε λάβει το αντιγριπικό εμβόλιο.


Πιο λοιμογόνος ο ιός Α(Η1Ν1)


Οι επικεφαλής του ΚΕΕΛΠΝΟ κάλεσαν και πάλι σήμερα τον πληθυσμό, ιδίως όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να λάβουν το εμβόλιο, υπογραμμίζοντας ότι ο ιός Α(Η1Ν1) αποδεικνύεται εξαιρετικά λοιμογόνος σε σύγκριση με τα άλλα στελέχη της εποχικής γρίπης. «Σε πολλά περιστατικά προκαλεί βαριά ιογενή πνευμονία, έχει ταχύτητα εξέλιξη και ραγδαία επιδείνωση» επισήμανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, προσθέτοντας ότι είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη χορήγηση των αντι-ιικών φαρμάκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: