Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ

Τον σχεδιασμό του για τη διαμόρφωση κοινής οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη, αναμένεται να παρουσιάσει ο "γαλλογερμανικός άξονας" κατά την καθοριστική για το μέλλον της ΕΕ Συνοδό Κορυφής της Παρασκευής.Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα και διεθνή πρακτορεία, στην Σύνοδο της Παρασκευής δεν αναμένονται αποφάσεις...


αλλά το συνολικό πακέτο μέτρων που θα υιοθετηθεί το Μάρτιο θα περιλαμβάνει την ενίσχυση του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.


Γερμανία και Γαλλία θα προτείνουν επίσης τη διεξαγωγή ετήσιων συναντήσεων των ηγετών της ευρωζώνης, με αντικείμενο την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και της ανταγωνιστικότητας


Ερωτηθείς για τη γαλλογερμανική πρόταση ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, είπε ότι το εν λόγω σύμφωνο περιλαμβάνει πολλά στοιχεία από τις προτάσεις περί οικονομικής διακυβέρνησης που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Στόχος, όπως είπε ο κ. Αλταφαζ, είναι οι προτάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση να έχουν εγκριθεί έως το καλοκαίρι και να εφαρμοστούν λίαν συντόμως στα κράτη μέλη.


Σύμφωνα με πήγες προσκείμενες στη γερμανική κυβέρνηση, το Βερολίνο είναι πρόθυμο να εξετάσει την αύξηση των οικονομικών εγγυήσεων για το ευρωπαϊκό ταμείο σταθερότητας, αλλά αποκλείει την απευθείας αγορά ομολόγων από το ταμείο.


Πηγή προσκείμενη στη γαλλική προεδρία ανέφερε ότι θα υπάρξει συνολική συμφωνία για την οικονομική διακυβέρνηση μέχρι τον Μάρτιο ή και ακόμα νωρίτερα.


"Η βοήθεια προς την Ελλάδα θα έπρεπε να έχει δρομολογηθεί νωρίτερα. Ήταν πολύ καιρό γνωστό ότι η χώρα χρειαζόταν ενίσχυση" αναφέρει στο μεταξύ σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ενώ τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ευρωομολόγου.


Στην εκτίμηση ότι πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα διατηρηθεί για το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους σε επίπεδα ανώτερα του 2% προέβη την Πέμπτη ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, προσθέτοντας ότι η ευρωπαϊκή οικονομία παραμένει ευάλωτη στις αναταράξεις των αγορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: