Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Αμεσες διαβουλεύσεις για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας»

Με δεδομένη την κατ΄αρχήν συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για περαιτέρω συντονισμό της οικονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ξεκινούν άμεσα διαβουλεύσεις με όλα τα κράτη- μέλη για την προετοιμασία συγκεκριμένων προτάσεων.



Οπως διευκρίνισε χθες η εκπρόσωπος της Κομισιόν, όλες οι ιδέες που τέθηκαν στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής και στο πλαίσιο της κοινής γαλλογερμανικής πρότασης για το «Σύμφωνο Aνταγωνιστικότητας» θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτικών αξιωματούχων και την ηγετών της ευρωζώνης. Στις διαβουλεύσεις θα συμμετάσχουν και όσες χώρες εκτός ευρωζώνης επιθυμούν.


Οι αντιδράσεις


Οι διαβουλεύσεις θεωρούνται εξαιρετικά δύσκολες κι αυτό φάνηκε από τις επιμέρους αντιδράσεις πολλών ηγετών της ευρωζώνης, κυρίως των προερχόμενων από μικρές χώρες, οι οποίοι θέλουν να διαφυλάξουν τις ιδιαιτερότητές τους είτε πρόκειται για τον προσδιορισμό των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, είτε την κατάργηση της ΑΤΑ στους μισθούς, είτε την αύξηση της φορολογίας στα κέρδη των επιχειρήσεων.


Ανγκελα Μέρκελ, καγκελάριος της Γερμανίας: «Εάν δεν υπάρξει ταυτόχρονη απόφαση για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» δεν θα δεχθώ την αύξηση πόρων του EFSF».


Οι κ.κ. Βαν Ρόμπεϊ και Μπαρόζο γνωρίζουν πολύ καλά ότι πολύ δύσκολα θα κάνει πίσω η Ιρλανδία για παράδειγμα, ώστε να δεχθεί τη γαλλογερμανική πρόταση για καθορισμό ελάχιστου συντελεστή στη φορολογία των κερδών των επιχειρήσεων ή ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προτεινόμενη κατάργηση της ΑΤΑ.


Από την άλλη η κα Μέρκελ προειδοποίησε ευθέως ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την αύξηση των πόρων και τη μεγαλύτερη ευελιξία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εάν δεν υπάρξει ταυτόχρονη απόφαση για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας».


Δεν είναι τυχαίο ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θέλοντας να εντείνει τις πιέσεις στους εταίρους προκειμένου να αποδεχθούν το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» απαίτησε την τροποποίηση της κοινής δήλωσης των ηγετών της ευρωζώνης που αναφέρεται στο ταμείο.

Διαφορετικές ερμηνείες


Έτσι, ενώ στο αρχικό σχέδιο της κοινής δήλωσης οι «17» καλούσαν τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να φέρουν ολοκληρωμένες προτάσεις, ώστε να εξασφαλιστεί «η απαραίτητη ευελιξία και η οικονομική δύναμη για να παράσχει ικανοποιητική στήριξη (σ.σ. το ταμείο), στο τελικό κείμενο η λέξη «ευελιξία» αντικαταστάθηκε από τη λέξη αποτελεσματικότητα. Η αλλαγή αυτή έχει τη σημασία της διότι η αναφορά σε ευελιξία σημαίνει δυνατότητα στο ταμείο να αγοράζει κρατικά ομόλογα, ενώ η λέξη αποτελεσματικότητα σηκώνει πολλές ερμηνείες.


Η συνολική πρόταση που θα υποβάλουν οι πρόεδροι της Ε.Ε. και της Κομισιόν πρέπει να έχει λάβει συγκεκριμένη μορφή το αργότερο σε ένα μήνα από τώρα, δεδομένου ότι μεταξύ 10 και 15 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνάντηση των ηγετών της ευρωζώνης με στόχο να προετοιμάσει τις τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής (24-25 Μαρτίου).


Συνεπώς πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα που θα προσεγγίζει τις απόψεις και των δύο πλευρών. Μια αδυναμία λήψης απόφασης για το ταμείο στην εαρινή σύνοδο θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στις αγορές και νέες πιέσεις στα κρατικά ομόλογα χωρών της ευρωζώνης με δημοσιονομικά προβλήματα.


Η συνολική απάντηση της ευρωζώνης εκτός από την αναθεώρηση της λειτουργίας του ταμείου και το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», θα περιέχει επίσης την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων των 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, και ενδεχομένως τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού για την Ελλάδα και την Ιρλανδία και τη διαχείριση του ελληνικού χρέους γενικότερα.


Οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν είναι αρκετά φιλόδοξες και αφήνουν πολλές παραμέτρους να καθορίζονται από τις κυβερνήσεις, τόνισε χθες ο Αξελ Βέμπερ, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.


* Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας, Κριστίν Λαγκάρντ, έκανε λόγο για μεταρρύθμιση του διεθνούς νομισματικού συστήματος, ώστε να μην πέσει το ευρώ [EUR=X] «θύμα» ενός ασθενούς δολαρίου και κινεζικού γιουάν.


Πρόταση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους


Αναφορικά με τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, ενδιαφέρον παρουσιάζει έκθεση που παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες από την εξειδικευμένη σε δημοσιονομικά και νομισματικά θέματα «δεξαμενή σκέψης» Βruegel (χρηματοδοτείται από 17 χώρες της Ε.Ε. και μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις).


Στην έκθεση που υπογράφουν διευθυντικά στελέχη της καθηγητές-οικονομολόγοι με τίτλο: «μία συνολική προσέγγιση για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους» προτείνεται να γίνει η μείωση του ελληνικού χρέους τώρα, ενώ θεωρεί ότι θα ήταν λιγότερο επώδυνο οικονομικά και επομένως προτιμότερο, να επιτευχθεί η μείωση αυτή μέσω εθελοντικών ανταλλαγών.


«Αυτή η απόφαση πρέπει να ληφθεί από τους Αρχηγούς Κρατών κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, ως τμήμα του συνολικού πακέτου της αντιμετώπισης της κρίσης, ενώ χρειάζεται επίσης μία κοινή αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ΕΚΤ και το ΔΝΤ σχετικά με το επίπεδο της μείωσης του χρέους που είναι απαραίτητο», αναφέρουν συντάκτες της έκθεσης.


Η έκθεση δίνει προτεραιότητα στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, διότι όπως τονίζει, η ελληνική κρίση παρουσιάζει διαφορετικά χαρακτηριστικά από την κρίση στις άλλες χώρες στην περιφέρεια της ευρωζώνης. Κι αυτό γιατί το ελληνικό χρέος προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από την κακή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, η αναλογία προς το ΑΕΠ να αναμένεται να φθάσει 150% το 2011 και να εξακολουθήσει να ανεβαίνει τα επόμενα χρόνια, ενώ τα επίπεδα δημοσίου χρέους τόσο στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία είναι περισσότερο διαχειρίσιμα (αφού το 2011 θα παραμείνουν κάτω από 70%, 90% και 110% του ΑΕΠ αντίστοιχα.


Το συμπέρασμα στο οποία καταλήγουν οι συντάκτες, είναι ότι η Ελλάδα έχει καταστεί αφερέγγυα και ότι ο περαιτέρω δανεισμός της χωρίς μία σημαντική μείωση του χρέους της, δεν αποτελεί βιώσιμη στρατηγική.


Πάντως, οι συντάκτες της έκθεσης θεωρούν βέβαιο ότι ένα δεύτερο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας θα συναντήσει ακόμα περισσότερες πολιτικές αντιστάσεις από τους εταίρους της από την πρώτη φορά.


ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - nbellos@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: