Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΙΚΩΝ ΕΦΗΜΡΙΔΩΝ

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ» της



«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» σελ. 8 με τίτλο :


«Άγρια επανάληψη…»


Π ως επαναλαμβάνεται η Ιστορία; Άλλοτε ως φάρσα και άλλοτε ως τραγωδία. Πριν από 25 χρόνια, πάλι λίγο καιρό μετά τις εκλογές (όπου το σύνθημα ήταν «για ακόμα καλύτερες μέρες») η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ,με πρωθυπουργό έναν άλλον Παπανδρέου, ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας. Και ακολούθησε θύελλα αντιδράσεων, με πρωταγωνιστές συνδικαλιστικά και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία αδυνατούσαν να αποδεχθούν ότι είχε φτάσει η στιγμή μια επώδυνης προσαρμογής, ύστερα από την πρώτη τετραετία διακυβέρνησης του σοσιαλιστικού κινήματος. Σήμερα, μια άλλη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ενός άλλου Παπανδρέου, κάνει κάτι ανάλογο. Μόνο που ο βαθμός σκληρότητας των μέτρων είναι πολύ μεγαλύτερος, η αφαίμαξη τω ν εισοδημάτων ανελέητη. Και όμως, η αντίδραση που διαφαίνεται είναι, δυσανάλογα, μικρή. Οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα τάχθηκαν στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου στην εσωκομματική κούρσα διαδοχής, βρίσκονται στη δυσκολότερη στιγμή της καριέρας τους. Η κατήφεια στα πρόσωπά τους κατά τη χθεσινή ενημέρωσή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι αψευδής μάρτυρας. Τα περιθώρια των ελιγμών τους ανύπαρκτα. Πώς να συμβιβάσουν την ανάγκη μιας «υπεύθυνης στάσης» με την ανάγκη για αντίδραση «στη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έγινε ποτέ στη χώρα», δηλαδή στην μεγαλύτερη αφαίμαξη εισοδημάτων εκατομμυρίων ανθρώπων; Μόνο ο, μη ενεργός σήμερα, συνδικαλιστής Χρήστος Πολυζωγόπουλος, πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής δήλωσε ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος». Ακόμα κι αν είναι η φριχτή αλήθεια, πώς να υπερασπιστείς κάτι που πολεμούσες μια ζωή; Η απάντηση στο αρχικό ερώτημα είναι σαφής: Η Ιστορία επαναλαμβάνεται σήμερα ως τραγωδία…


Από την 3η σελίδα του


«ΕΘΝΟΥΣ» με τίτλο :


«Ανατροπή»


Απο την ερχόμενη εβδομάδα η χώρα μπαίνει (και τυπικά) στη μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη περιπέτεια της σύγχρονης ιστορίας της. Ποτέ πριν οι Έλληνες δεν κλήθηκαν να υποστούν (και να αποδεχθούν αδιαμαρτύρητα) μια τόσο βίαιη αφαίμαξη εισοδημάτων και μια τόσο απότομη κατάλυση της εργασιακής ανασφάλειας. Φορτωμένο με χρόνιες στρεβλώσεις, με κατάφωρες αδικίες και πολυάριθμες ανισότητες, το «σύστημα» στην Ελλάδα είχε καταφέρει να διατηρήσει, μέχρι σήμερα, μια στοιχειώδη ισορροπία. Αυτή η ισορροπία ανατρέπεται άρδην και κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει αν, πότε και πώς θα αποκατασταθεί στηριζόμενη σε νέες, πλέον βάσεις.

Από τη στήλη «ΠΌΛΙΤΙΚΗ» της


«ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» σελ. 4 με τίτλο :


« Αξιολόγηση» για τους διεθνείς οίκους»


Επιτακτική χαρακτηρίζει η Νέα Δημοκρατία την ανάγκη να συζητηθεί το θέμα των διεθνών οίκων αξιολόγησης σε όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Δεν μπορεί η Ε. Ε. να εμφανίζεται ανοχύρωτη θεσμικά απέναντι στην αξιολόγηση τέτοιων οίκων, που ουδείς γνωρίζει πότε αξιολογούν με βάση αντικειμενικά και σωστά κριτήρια και πότε υπεισέρχονται στις αξιολογήσεις τους και άλλου είδους σκοπιμότητες», τόνισε χαρακτηριστικά χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της παράταξης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, καθιστώντας, παράλληλα σαφές πως πρέπει να υπάρξει εποπτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους οίκους αυτούς (Το άρθρο συνεχίζεται)


Από τη στήλη «ΑΠΟ…ΚΟΜΜΑΤΑ» του


«ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΤΥΠΟΥ» {Ρίζου} σελ. 5:


Η ανανέωση στη Ν. Δ., με εντολές του Αντώνη Σαμαρά, θα πάει και στα κομματικά όργανα. Για παράδειγμα το όριο δύο θητειών οδηγεί σε σημαντική ανανέωση και στη ΝΟΔΕ Θεσσαλονίκης, δεν γίνεται να είναι «ισόβιοι», ούτε να έχουν συμπληρώσει 8 και 10 χρόνια μέχρι και 10!!! Γι’ αυτό ακούγονται τα ονόματα του Χρήστου Κοπατσάρη, του Ζήση Ιωακείμοβιτς, του Νίκου Βαδραχάνη, του Γιάννη Λιάμη, του Κώστα Τσάντη, του Μίλτου Τασούλη κ. α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: