Ύστερα απο τις χθεσινές βίαιες επιθέσεις στην αγορά ομολόγων, η οποία κατέρρευσε και απο τις αθρόες πωλήσεις τίτλων τραπεζών στο χρηματιστήριο όπου και εκεί οι τιμές των τίτλων μετοχών των τραπεζών έχασαν πάνω απο 10%, μηχανισμοί της ΕΕ ακόμη και της Γερμανίας αντιλαμβανόμενοι τον μεγάλο κίνδυνο επιταχύνουν τις διαδικασίες της απόφασης για τη βοήθεια προς την Ελλάδα.
Ήδη αποφασίστηκε στις 10 Μαίου έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ με θέμα την βοήθεια προς την Ελλάδα.
Αργά το απόγευμα, χθες, βροχή υπήρξαν δηλώσεις στελεχών της ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ που εξέφραζαν την σοβαρότητα της κατάστασης, πιέζοντας τα όργανα αποφάσεων να πάρουν τις αποφάσεις τους γρήγορα.
Την έναρξη μιας προσπάθειας αλλαγής αυτού του κλίματος της απαξίωσης έδωσε η υποτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και της Πορτογαλίας απο την Stantard and Poors. Αμέσως και κυβενρητικά στελέχη της Πορτογαλικής κυβέρνησης δήλωναν ότι θα προσαρμοστούν απόλυτα σε δημοσιονομική πειθαρχία να μειώσουν τα ελλείμματά τους γρηγορότερα απ' ότι είχαν δώσει στα προγράμματα σταθερότητας που έδωσαν στην ΕΕ.
Είναι αλήθεια ότι η χθεσινή ημέρα έδειξε ότι τα Funds όχι μόνο προκαλούν αλλά καθορίζουν τις πολιτικές και τις αποφάσεις των κρατών μελών της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Η Γερμανία και κυρίως η κ. Μέρκελ, βρισκόμενη σε πολύ δύσκολη θέση, ανάμεσα στην υποχρέωσή της να συνεργαστεί με τα μέλη της Ευρωζώνης και να είναι πιστή στην υπόσχεση που έδωσε στις 25 Μαρτίου περί βοήθειας στην Ελλάδα απο τη μια και απο την άλλη βρισκόμενη μπροστά σε εσωτερικές εκλογές όπου διαφαίνεται να χάνει την εμπιστοσύνη της σε ψηφοφόρους της προσπαθεί να κρατηήσει ισορροπίες σε μια εξαιρετικής σημασίας στιγμή της Ευρωζώνης. Έτσι οι δηλώσεις πάντα δεν είναι απόλυτα αποσαφηνισμένες και ίσως μερικές φορές απειλητικές για την Ελλάδα, ευθυγραμμίζοντας την θέση της με την κοινή γνώμη του Γερμανικού λαού και των μέσων ενημέρωσης.
Ο κίνδυνος δεν είναι αυτός καθ' αυτός η Ελλάδα αλλά το ευρώ, το οποίο χάνει συνεχώς και κάθε ημέρα έναντι του δολλαρίου κι αυτό είναι που δεν οφελεί την Γερμανική πολιτική πέραν του ηθκού και πολιτικού μέρους της ευρωπαϊκής υπόστασης.
Στο κλίμα αυτό η σημερινή ημέρα αλλά και οι επόμενες ημέρες μέχρι τις 9 Μαίου θα είναι οι πιο πεικίνδυνες που θα δοκομάσουν τις αντοχές των κρατών μελών, την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητα αλλά και την πίστη των πολιτικών της Ευρώπης στη ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης. Οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι και οι οίκοι αξιολόγησης δεν κινούνται με πολιτικά κριτήρια κι αυτό είναι το μέρος που αντιμετωπίζει ουσιαστικά η σημερινή πολιτική της Ευρώπης. Απέναντι σ' ένα τεχνοκρατικό σύστημα και σε μια ψυχρή λογική των οίκων δεν αντιπαραθέτουμε την υπόσχεση αλλά το έργο, το χειροπιαστό. Ούτε ο χαρακτηρισμός ''κερδοσκόποι'' λέει κάτι. Αυτοί κάνουν τη δουλειά τοςυ και πιέζουν με το δικό τους τρόπο να κάνουν και οι πολιτκοί της δική τοςυ δουλειά με αντικειμενικά και σοβαρά κριτήρια επιβίωσης μιας Ευρώπης που ιδρύθηκε με πολλά λάθη και πολλά κενά και που καλείται σιγά - σιγά να θεραπεύσει!
Τετάρτη 28 Απριλίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου