Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ Η ΥΨΗΛΗ ΔΑΝΕΙΟΛΗΨΙΑ;

Σήμερα ή μέχρι την Κυριακή ανακοινώνονται τα μέτρα συμφωνίας ΔΝΤ-ΕΕ-Ελλαδα. Αυτό που εντοπίζεται είναι το ύψος της δανειοληψίας. Μάλιστα όταν ανακοινώθηκε οτι μπορεί να είναι μέχρι 120 δις ευρώ οι αγορές αντέδρασαν θετικά. Έτσι και τα spreads και τα CDS άρχισαν να αποκλιμακώνονται.
Χθες το απόγευμα όταν φήμες έφεραν τα δάνεια μέχρι και 150 δις αμέσως τα CDS άνοιξαν και απο 600 μ.β. πήγαν στις 660 μονάδες βάσης.
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η Ελλάδα χρειάζεται υψηλή δανειοληψία κι αυτό θα διασφαλίσει κάτι περισσότερο.
Πιστεύουμε ότι το ζήτημα της Ελλάδας όπως και όλων των οικονομιών με δημοσιονομικά προβλήματα δεν είναι η λήψη δανείων. Ναι σ' αυτό με βραχυπρόθεσμα χαρακτήρα αλλά όχι υψηλά δάνει και μακρόχρονα. Αυτό είναι τοπρίλη στην ανάπτυξη της χώρας, θα αποτελεί ένα στοιχείο να παραμείνει η Ελλάδα βουτηγμένη στην ύφεση για πολλά χρόνια. Οι θυσίες των Ελλήνων δεν γίνονται με χρονικό ορίζοντα στο άπειρο. Επιθυμεί οι θυσίες αυτές να αποδόσουν γρήγορα και ισχυρά όντας σε μια ευρωπαΊκή οικογένεια όπου η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα είναι παράμετροι βασικοί στην πολιτική της.
Η φτώχεια των Ελλήνων όχι μόνο να μην παραταθεί ούτε τα μέτρα να βρίσκονται στην κατεύθυνση να μορέσει η Ελλάδα να αποπληρώσει τους πιστωτές της αλλά να πληρώσε μεν αλλά απο την άλλη ο Έλληνας να έχει και όφελος, να βγεί απο την φτώχεια και τη μυζέρια.
Σήμερα αναμένουμε τις ανκοινώσεις και θα δούμε τελικά τι περιλαμβάνουν και ποιός ο χρόνος αυτών των δεσμεύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: