Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΛΗΘΙΝΑ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ

«Το φετινό Συνέδριο του Economist γίνεται σε συνθήκες αληθινά δραματικές:



Δραματικές, γιατί η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει ήδη προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ευρώπης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.


Δραματικές, γιατί η ίδια η Ευρώπη αναγκάζεται να συγκροτήσει βιαστικά και εκ των ενόντων ένα μηχανι-σμό στήριξης κράτους-μέλους της Ευρωζώνης. Κι ύστερα αναγκάζεται, επίσης βιαστικά, να λύσει όλα τα θεσμικά, νομικά και χρηματο-οικονομικά προβλήματα, για να τον θέσει σε κίνηση, με πολλούς, όμως, δι-σταγμούς εκ μέρους κάποιων από τα μέλη της. Και μόνο αφού διαπιστώσει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να δανειστεί από τις αγορές και ότι κινδυνεύει το ίδιο το ευρώ.


Δραματικές, ακόμα, διότι η ελληνική κρίση απειλεί τώρα να μεταδοθεί σε άλλες χώρες μέλη. Πράγμα που σημαίνει ότι τα αίτιά της δεν είναι αποκλειστικά "ελληνικά".


Δραματικές, τέλος, διότι ο αντίκτυπος της κρίσης γίνεται αισθητός, όχι μόνο πολύ πέρα από τα ελληνικά σύνορα, αλλά και πολύ πιο πέρα από την Ευρώπη», είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας χθες στο συνέδριο του Economist.


Ο κ. Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε, επίσης, ότι "Δεν ανέχομαι, ως πολιτικός, να ζητούν και τα ρέστα σήμερα, εκείνοι που τριπλασίασαν το ελληνικό χρέος στη δεκαετία του 80.


Εκείνοι που εισήγαγαν και θεσμοθέτησαν το λαϊκισμό στην Ελλάδα.


Εκείνοι που κραύγαζαν "δώστα όλα" το 1989 και "λεφτά υπάρχουν" για παροχές το 2009. Μόλις πριν λί-γους μήνες.


Εκείνοι που αντιστάθηκαν σε κάθε απόπειρα μεταρρύθμισης όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση.


Κι εκείνοι που προσπάθησαν να αποτρέψουν τη συρρίκνωση του αριθμού των ασφαλιστικών ταμείων, και κάθε ιδιωτικοποίηση, και την πώληση της Ολυμπιακής και τη σύμβαση για την προβλήτα του Πειραιά.


Αν θέλετε να μιλήσουμε για τα βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας, υπάρχουν κάποιοι που οφεί-λουν να απολογηθούν γιατί ως κόμμα τα δημιούργησαν κι όποτε είχαν την ευκαιρία τα επιδείνωναν συνέ-χεια, κι αν κάποιος άλλος πήγαινε να τα διορθώσει του έθεταν αξεπέραστα εμπόδια."

Δεν υπάρχουν σχόλια: